У Харкові почали обговорювати концепцію реформи місцевого самоврядування
20 червня 2013 18:12
У Харкові почали обговорювати концепцію реформи місцевого самоврядування Обговорення концепції реформування органів місцевого самоврядування пройшло сьогодні, 20 червня, у сесійній залі міської ради.

Відкриваючи дискусію, секретар міської ради Олександр Новак зазначив, що Харківським міським головою Геннадієм Кернесом затверджено перелік заходів на рівні міста, спрямованих на реалізацію проектів концепції.
 
Один зі співавторів проекту Павло Любченко підкреслив, що в основі проекту концепції лежить принцип субсидіарності: повноваження повинні розподілятися знизу вгору. За його словами, в Україні і міська, і сільська ради наділені одними і тими ж повноваженнями, незважаючи на різницю у фінансових і кадрових ресурсах. Він також зазначив, що для реалізації повноважень того чи іншого органу влади необхідний певний рівень фінансування та організаційних ресурсів. При цьому зміна обсягу фінансування завжди повинна тягти за собою зміну обсягу повноважень, чого у нас не трапляється. Співавтор концепції також уточнив, що при реформуванні одним з основних завдань залишається не допустити дублювання функцій радами різних рівнів.
 
Павло Любченко зазначив, що концепція повинна реалізовуватися в два етапи: розробка законодавства, а також просвітницька та роз'яснювальна робота проходитимуть у 2013-2015 роках, з 2015 до 2020 року буде проводитися впровадження норм концепції на практиці.

Депутат міської ради, голова постійної комісії міськради з питань забезпечення громадського порядку, дотримання законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян Марк Воронов підкреслив, що важливим залишається те, що органи місцевого самоврядування сприймаються як придаток до центральних органів влади. Внаслідок цього рішення з проблемних питань приймає центр, тим самим позбавляючи регіональні органи влади низки повноважень.
 
Депутат обласної ради Михайло Пилипчук зазначив, що проект концепції досить складний і тягне за собою серйозні зміни на управлінському рівні. За його словами, концепцію необхідно якнайшвидше перевести з теоретичної у практичну площину, і зробити це найменш болісно для населення.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини