На Дергачівському полігоні відкрили новий майданчик для утилізації відходів
17 лютого 2015 12:58 ЖКГ
На Дергачівському полігоні відкрили новий майданчик для утилізації відходів Друга черга пускового комплексу на Дергачівському полігоні була відкрита сьогодні, 17 лютого.

Як повідомив директор Департаменту комунального господарства Віктор Кітанін, тепер всі відходи, які вивозяться з Харкова, складуватимуться на новому місці, а першу чергу пускового комплексу з сьогоднішнього дня закривають і найближчим часом засиплять землею, тобто проведуть її рекультивацію.

За словами Віктора Кітаніна, для будівництва другої черги пускового комплексу Дергачівського полігону інститут АТ «Харгіпротранс» в 2007 році розробив проектно-кошторисну документацію на ділянку площею 6 га з поглибленим складуванням відходів. Друга черга полігону в 2009 році була розбита на два пускові комплекси. Перший пусковий комплекс загальною площею близько 3,5 га був введений в експлуатацію 26 січня 2012 року, і на сьогоднішній день він практично заповнений.

На будівництво другої черги міська влада виділила 11,8 млн грн. Робота цієї ділянки полігону розрахована на п'ять років, і за цей час вона зможе прийняти близько 6,6 млн куб. м відходів.

Як зазначив Віктор Кітанін, при будівництві були застосовані технології, які дозволяють мінімізувати негативний вплив на навколишнє природне середовище.

«Полігон побудований за німецькою технологією. На його дні покладена герметична плівка, щоб продукти гниття не потрапляли у водоносні горизонти, як це було 10 років тому, коли тут було величезне сміттєзвалище. За цей час міська влада вклала великі кошти в новий полігон, і в результаті ми отримали сучасний об'єкт, який відповідає всім екологічним нормам. За останні роки до полігону немає жодних претензій з боку природоохоронних та санітарних органів», - зазначив Віктор Кітанін.

Головний державний санітарний лікар міста Харкова Ірина Зубкова підтвердила, що претензій до полігону немає.

«Друга черга полігону з утилізації ТПВ - це великий крок у збереженні нашої екології, і цю роботу треба продовжувати - будувати сміттєпереробний завод, вводити роздільний збір сміття. За результатами моніторингу минулого року, покращилися показники стану і грунту, і поверхневих водойм, і підземних джерел», - повідомила Ірина Зубкова.

Віктор Кітанін також зазначив, що Харків отримав від Світового банку 45 млн дол. на будівництво сміттєпереробного заводу. Цього року банк оголосить тендер на закупівлю послуг з будівництва. Якщо завод буде побудований, то це дозволить направляти на вторинну переробку 40-45% відходів, що, в свою чергу, значно збільшить термін експлуатації полігону.

Довідка. Дергачівський полігон ТПВ експлуатується з 2005 року. Щодня полігон приймає близько 5-6 тис. куб. м відходів, щорічно - понад 1 млн куб. м.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини