На Дергачівському полігоні стало менше сміття
04 серпня 2015 14:31 Інфраструктура
На Дергачівському полігоні стало менше сміття На Дергачівський полігон в будні дні завозять від 5 до 5,5 тис. куб. м сміття, що менше, ніж у минулі роки.

Про це сьогодні, 4 серпня, повідомив журналістам директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Микола Скляров. За його словами, раніше сміття було на 1-1,5 тис. куб. м більше.

«Напевно, економічна ситуація позначилася, люди стали економнішими, відповідно, і відходів менше. Також посприяли зменшенню об'єму ТПВ встановлені по місту контейнери для роздільного збору сміття. Виходить, що відходи сортують прямо в Харкові: пластикова тара йде на переробку, і на полігон сміття відправляють менше. У середньому щодоби до нас заходить близько 250 сміттєвозів», - повідомив Микола Скляров.

Зараз сміття складують на другому пусковому комплексі, який ввели в експлуатацію в лютому цього року. Перший вже заповнений і засипаний грунтом.

Директор підприємства зазначив, що щоквартально співробітники санітарно-епідеміологічної служби досліджують грунтові води, грунт і повітря. За їхніми даними, всі показники знаходяться в нормі. Як тільки висота складованого сміття досягає 2,5 м, його засипають 25 см землі. Це покращує санітарний стан на полігоні, не дає відходам розлітатися і служить засобом протипожежної безпеки.

Зазначимо, що запланований термін експлуатації другої черги пускового комплексу полігону - до 2018 року. До цього часу в Харкові планують побудувати єдиний в Україні комплекс переробки ТПВ. Основний тендер уже оголошений, процедура триватиме до 11 вересня. На сьогодні в будівництві, яке планують почати в кінці цього - початку наступного року, вже виявили бажання взяти участь вісім іноземних фірм.

Довідка. Проект будівництва комплексу з переробки ТБВ базується на впровадженні роздільного збору сміття, його подальшого сортування та створення системи збирання й утилізації полігонного газу з виробництвом електричної енергії. Реалізація проекту дозволить поліпшити екологічної стан території навколо полігону, виключить забруднення підземних водних горизонтів, посприяє зменшенню використання природних ресурсів за рахунок повторного використання у виробництві вторсировини і скоротить викиди парникових газів в атмосферу. Кошти у розмірі близько 44 млн дол. на будівництво полігону виділив Світовий банк.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини