Президент України відкрив пам'ятник Незалежності в Харкові
22 серпня 2012 11:46
Президент України відкрив пам'ятник Незалежності в Харкові Пам'ятник Незалежності відкрили сьогодні, 22 серпня, на пл. Конституції.

Урочисту церемонію провів Президент України Віктор Янукович, який перебуває з офіційним візитом у Харкові.

«Ми відкриваємо цей пам'ятник напередодні Дня міста Харкова. Монумент символізує споконвічну мрію наших предків про свободу, багатовікову боротьбу за незалежність і, водночас, прагнення і волю сучасних українців до нових перемог і звершень. Незалежність нашої держави - це надбання кожного громадянина України незалежно від національності, мови спілкування чи місця проживання. Хочу подякувати будівничим, творцям монумента Незалежності, керівництву міста й області, усім, хто зробив можливою сьогоднішню подію. Нехай цей монумент надихає вас, дорогі харків'яни, на нові звершення в ім'я України і на благо рідного міста. Вітаю вас зі святами - Днем міста та Днем Незалежності України!» - cказав Віктор Янукович.

На відкритті пам'ятника були присутні Харківський міський голова Геннадій Кернес, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, народні депутати України, депутати Харківської міської ради, представники громадських організацій, харків'яни.

Довідка
. Конкурс на найкращий ескізний проект пам'ятника Незалежності на пл. Конституції оголосили 27 квітня 2011 року. Через два місяці переможцем конкурсу журі визнало макет «Україна, що летить» - роботу харківських скульпторів Олександра Рідного та Ганни Іванової. Усього в конкурсі взяли участь 10 проектів дев'яти команд скульпторів, у тому числі проекти двох скульпторів з Росії та США.

Висота фігури - близько 6 м, кулі - близько 2,5 м, постаменту - 8 м. Загальна висота монумента становить 16,5 м. Постамент виконано в строгій геометричній формі з облицюванням з гранітних плит сірого кольору. Фігура жінки і куля з бронзи.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини