Харків'яни будуть менше платити за тепло
15 грудня 2016 11:29 ЖКГ
Харків'яни будуть менше платити за тепло Плата за послуги теплопостачання в житлових будинках нараховуватиметься за новим порядком.

У грудні 2016 року вступила в дію Постанова Кабміну№865 «Про особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню в разі відсутності в квартирі і на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії».

Для будинків, де немає приладів обліку тепла, нарахування проводитимуть як для тих, де вони встановлені. Новий порядок застосують в містах, в яких приладами обліку забезпечено понад 50% споживачів. Як повідомив в ефірі телепрограми «Гість студії» директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв, в Харкові за лічильниками розраховуються 51% сімей.

«Суть нової постанови така: беруться всі споживачі і вираховується середня кількість тепла, яка потрібна для опалення квадратного метра в тих квартирах, де є лічильники. Далі береться площа квартир, в яких немає приладів обліку, і за цією середньою нормою вираховується вартість спожитої теплової енергії в конкретний період», - повідомив Сергій Андрєєв.

Нарахування за листопад проведені вже за новим порядком, і після застосування нової методики в листопаді харків'яни заплатять за тепло значно менше. Наприклад, мешканці однокімнатної квартири площею 32 кв. м заплатять за опалення 658 грн замість 1076 грн, а двокімнатної в 52 кв. м - 1070 грн замість 1749 грн.

Крім того, буде проведено перерахунок за жовтень. У жовтні розрахунковий тариф за 1 кв. м становив 25,21 грн. За новою методикою він становить 9,85 грн за кв. м. Таким чином, сума перерахунку за жовтень складе 15,36 грн за кв. м. Її харків'яни побачать у платіжках. Тим, у кого була переплата за жовтень, кошти спрямують в рахунок подальшої плати за опалення.

Сергій Андрєєв зазначив, що в місті триває установлення приладів обліку тепла. У 2017-2019 роках за рахунок коштів Світового банку в Харкові встановлять тисячу приладів обліку з системою погодного регулювання та 250 індивідуальних теплових пунктів. Також кошти на установку лічильників направлять з міського бюджету.

«Програма Світового банку розрахована на 2017-2019 роки, але ми плануємо швидше провести ці роботи. Також я хочу звернутися до харків'ян і попросити оплачувати послуги в повному обсязі, тоді ми зможемо виконати свої програми», - зазначив Сергій Андрєєв.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини