У трамваях чеського Брно з'явилися вірші харківських поетів
09 листопада 2021 14:25 Міжнародне співробітництво
У трамваях чеського Брно з'явилися вірші харківських поетів Проєкт «Поезія в русі» («Poetry in motion»), реалізований Харківською міською радою спільно з магістратом чеського міста-побратима, було презентовано 4 листопада у місті Брно (Чехія).

У рамках проєкту протягом місяця жителі Брно, мандруючи містом на трамваї, зможуть познайомитись із творчістю харківських поетів, починаючи з XVII ст. до сучасних днів, такими як Іван Орновський, Семен Климовський, Григорій Сковорода, Михайло Петренко, Христина Алчевська, Олександр Олесь, Володимир Свидзинський, Павло Тичина, Володимир Сосюра, Артем Полежака, Олег Коцарев та ін.

«Дуже добре, що в рамках партнерства ми збагачуємо, надихаємо та намагаємося дізнатися одне одного більше через літературу. Літературні твори, включаючи вірші, можуть бути важливим та достовірним свідченням життя та мислення місцевих жителів. Завдяки тому, що проєкт дзеркальний, харків'яни зможуть отримати уявлення про мешканців Брно як представників чеської та моравської спільноти», – підкреслила мер міста Брно Маркета Ванькова.

«Брно та Харків знаходяться на відстані понад 1600 км один від одного, проте я переконаний, що завдяки таким заходам, як «Poetry in motion», ми знову стали трохи ближчими один до одного. Поезія містить у собі глибокий емоційний заряд і, крім іншого, відбиває характер нації. Я думаю, це найкращий спосіб дізнатися один про одного, зміцнити нашу дружбу та ще більше активізувати міжнародне культурне співробітництво, яке принесе користь обом містам», – додав радник з культури Магістрату Брно Марек Фішер.

Зазначимо, незабаром у рамках проєкту з творами таких авторів із Брно, як Ян Скацела, Віола Фішерова, Тімо, І.Г. Крховський, Мартін Райнер та інші, харків'яни зможуть ознайомитись у вестибюлях та вагонах Харківського метрополітену.

Презентація «Poetry in motion» у Брно відбулася за сприяння Консульства України у Брно та Почесного консула Чеської Республіки у Харкові Олега Чігрінова. Проєкт «Поезія у русі» реалізується в рамках культурного аспекту міжмуніципального співробітництва між Харковом та Брно, розпочатого у 2008 році.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини