У районах міста вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС
16 грудня 2019 11:38 Суспільство
У районах міста вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС Заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС пройшли 13 грудня в районах Харкова.

Так, у Київському районі захід пройшов біля пам'ятника Героям Чорнобиля по вул. Метробудівників. У ньому взяли участь ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, представники Адміністрації Київського району та районної організації «Чорнобиль», курсанти Національного університету цивільного захисту України, а також учні Харківської спеціалізованої школи №166 «Вертикаль».

Присутні вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання й поклали квіти до пам'ятника. Священики Харківської єпархії відслужили молебень.

Також представники районної адміністрації провели зустріч з чорнобильцями та вдовами загиблих ліквідаторів.

Зазначимо, у Київському районі на обліку перебуває 1 тис. 39 людини, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, в тому числі 588 ліквідаторів та 103 вдови померлих ліквідаторів. З січня 2019 року в районі померло 19 осіб, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи.

Урочистий захід до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС також пройшов біля пам'ятного знака «Захисникам Вітчизни» в Московському районі. Ліквідатори аварії, представники Адміністрацією Московського району та районної громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» вшанували пам'ять загиблих і померлих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятника.

В ході заходу ліквідатори аварії поділилися спогадами про важкі будні перебування у 30-кілометровій зоні, про день, коли вдалося побороти смертоносний атом.

Довідка. 26 квітня 1986 року сталась одна з найбільших аварій на атомних електростанціях - аварія на Чорнобильській АЕС. У ліквідації її наслідків взяли участь близько 600 тис. осіб, в тому числі понад 210 тис. українців. 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня було опубліковано повідомлення про те, що комплекс захисних споруд прийнятий в експлуатацію. 10 листопада 2006 року Указом Президента України був встановлений пам'ятний день - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини