У міськраді обговорили реалізацію Плану дій зі скорочення викидів СО2
13 грудня 2019 12:35 Співробітництво з міжнародними організаціями
У міськраді обговорили реалізацію Плану дій зі скорочення викидів СО2 Директор Департаменту по взаємодії з міжнародними агенціями та фінансовими установами Ольга Дем'яненко сьогодні, 13 грудня, зустрілася з національним експертом проекту ЄС в Україні «Угода мерів - Схід» Оксаною Кисіль.

В ході зустрічі сторони обговорили подальші кроки для реалізації Плану дій для сталого енергетичного розвитку і клімату Харкова до 2030 року. Нагадаємо, документ був прийнятий 27 листопада на сесії Харківської міської ради. У ньому прописані заходи, які будуть реалізовані для поліпшення екологічної обстановки, клімату та енергоефективності в Харкові в найближчі 10 років.

Як зазначила Оксана Кисіль, головним зобов'язанням Плану є зниження викидів СО2 в Харкові не менш ніж на 30% до 2030 року. «Дуже важливо, що Харків - перше місто-мільйонник в Україні, який прийняв цей документ. Це була важка праця - зібрати всю інформацію, звести енергетичний баланс міста, продумати, які проекти необхідно розробити для його реалізації і як вони будуть задовольняти потребу харків'ян. Тому що в цьому документі йдеться не тільки про зниження витрат з місцевого бюджету на енергоресурси, але ще і про те, як вирішити екологічні проблеми в місті і знизити негативний фактор впливу клімату на жителів», - підкреслила національний експерт проекту.

Ольга Дем'яненко зазначила, що стратегічний документ розроблявся в місті протягом двох років. Вона подякувала за вагому підтримку в цій роботі Оксану Кисіль і команду проекту «Угода мерів». За її словами, План включає безліч заходів, які розділені на шість секторів. Це, зокрема, утеплення міських будівель (включаючи житлові будинки та бюджетні установи), модернізація системи поводження з твердими побутовими відходами, перехід на екологічний транспорт, генерація енергії та ін.

«Ми розуміємо, що житловий фонд - найбільший виклик для міста, а також модернізація наших комунальних підприємств, які повинні перейти на використання енергоефективних технологій з метою зменшення своїх витрат. Зібрати всі необхідні проєкти для реалізації Плану, на які б нам вистачило фінансування, було досить складно», - зазначила Ольга Дем'яненко.

Вона зазначила, що деякі заходи, передбачені в плані, вже реалізуються. Серед них: енергомодернізації КП «Харківські теплові мережі», будівництво нової черги метрополітену, заміна рухомого складу електротранспорту та ін.

Як наступний крок для реалізації Плану дій національний експерт рекомендувала вибудувати середньостроковий інвестиційний план на найближчі 3-5 років - які проекти і з якими фінансовими установами будуть реалізовуватися в місті та які заходи можна здійснити за бюджетні кошти.

Нагадаємо, що зобов'язання знизити викиди вуглекислого газу Харків взяв на себе ще у 2017 році, коли приєднався до європейської ініціативи «Угода мерів», яка передбачає скорочення в містах викидів СО2 та інших парникових газів на 30% до 2030 року.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини