У Харкові встановлять ще тисячу відеокамер
30 листопада 2018 16:10 Місто
У Харкові встановлять ще тисячу відеокамер Робота зі створення системи безпечного міста та Міського ситуаційного центру ведеться зараз у Харкові, в планах - придбати відеоаналітіку для розпізнавання осіб, номерів, типів транспортних засобів і тисячу камер відеоспостереження.

Про це сьогодні, 30 листопада, повідомив радник з інформаційних технологій КП «Міський інформаційний центр» Олександр Попов. 

За його словами, саме МІЦ займається розробкою проекту ситуаційного центру, рівного якому за масштабами в Україні ще немає. Нещодавно фахівці підприємства разом із першим заступником міського голови Ігорем Тереховим відвідали три центри управління надзвичайними ситуаціями в США - в місті Берген (штат Нью-Джерсі), в Нью-Йорку і на Лонг-Айленді.

«У Нью-Джерсі центр обслуговує велику кількість невеликих міст. Він регіональний і координує роботу рятувальників, пожежних бригад, поліції, військових. Він не втручається в їхню діяльність, а допомагає. Якщо там бачать, що потрібна не тільки швидка допомога, а ще пожежні або військові, то залучають одразу всіх. Центр повідомляє, де підключити пожежні гідранти та електроживлення, де взяти запаси питної води», - розповів Олександр Попов.

За його словами, тепер і перед Харковом стоїть непросте завдання зі створення подібного центру. Консультації з вибору програмного забезпечення, встановлення відеокамер надають фахівці Національної поліції, СБУ та Антитерористичного центру. Місце для Міського ситуаційного центру вибрали в районі Міжнародного аеропорту «Харків». Тепер необхідно його спроектувати, побудувати, обладнати, підготувати і навчити персонал.

Олександр Попов зазначив, що для ефективної роботи центру необхідно внести зміни у законодавство з метою організації взаємодії міської ради, поліції, СБУ, інших відомчих та силових структур.

За його словами, цього року харківські фахівці провели інвентаризацію усіх систем відеоспостереження в комунальних структурах міста, школах і лікарнях. Для подальшої роботи підприємство отримало ліцензію на придбання однієї тисячі відеокамер, а також програмне забезпечення, сервери для швидкої обробки відеоінформації і дата-сховище. Всі камери між собою з'єднає одна система. У 2019 році планується придбати відеоаналітику для розпізнавання осіб, номерів і типів транспортних засобів, аналізу завантаження транспортних магістралей міста і швидкості транспорту.

Зараз по місту встановлено понад 600 камер відеоспостереження, 200 з них вже підключені до системи, зокрема, в Центрах надання адміністративних послуг, камери Департаменту інфраструктури, почали підключати камери шкіл і медзакладів. Поступово системою відеоспостереження буде охоплене все місто.

«Всі великі міста застосовують системи відеоаналітики. Наприклад, машина виїхала на зустрічну смугу, камера повідомляє про це диспетчеру і виводить інформацію на екран. Або йшла людина, впала і 20 секунд лежить, камера про це повідомляє, і диспетчер приймає рішення», - зазначив Олександр Попов.

Наступного року канали доступу до інформації планують передати поліції.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини