У Харкові вшанували пам'ять загиблих в Афганській війні
15 лютого 2018 12:32 Місто
У Харкові вшанували пам'ять загиблих в Афганській війні Пам'ятний мітинг, присвячений 29-й річниці виведення радянських військ з Афганістану, пройшов сьогодні, 15 лютого, біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам на вул. Культури.

У ньому взяли участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, представники Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради, ветерани, сім'ї загиблих воїнів-інтернаціоналістів. Біля пам'ятника Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій відслужив поминальний молебень.

Як зазначив Ігор Терехов, у війні в Афганістані брали участь понад 5 тис. харків'ян. «Їх закликала держава, багато хто з них не повернулися, багато хто отримав серйозні травми. Історія дасть свою оцінку цій війні, але безумовно одне - всі хлопці, які були в Афганістані, - герої. Герої, які здійснили подвиг, пройшли через горнила жахливої ​​війни, виконали свій обов'язок перед державою і народом. Сьогодні тут з нами стоять матері військових, які загинули, і я хочу від імені Харківського міського голови Геннадія Кернеса запевнити вас, що ми докладаємо і будемо докладати всіх зусиль, щоб подвиг ваших дітей ніколи не був забутий. Ми приділяємо велику увагу соціальній допомозі ветеранам, разом з ними - вихованню молодого покоління. Наш обов'язок - шанувати, пам'ятати і робити все, щоб історія не забула цю війну і людей, яких вона торкнулася», - звернувся до ветеранів перший віце-мер.

Голова Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану Володимир Рижков подякував за підтримку побратимам та їхнім сім'ям. «Я вдячний кожному ветерану Афганської війни за те, що ви тримаєте лад, не забуваєте побратимів, які, на жаль, не можуть самі собі допомогти. Спасибі нашим батькам, які чекали нас, кожен день знаючи, що їх син може загинути. Я вдячний нашим дружинам, дітям, онукам, які шанують і пам'ятають, люблять і поважають, ніколи не зраджують, завжди зустрічають з посмішкою і радістю. Вдячний нашим матерям. Ви найбільше постраждали і страждаєте від тієї війни, тому що завжди будете дивитися на портрети своїх хлопчиків, які загинули у 18, 19, 20 років. Це найкращі представники нашого братства. Вони гинули за нас, прикривали нас своїми тілами, витягали з бойових машин, віддали свої життя. Я вдячний дружинам наших загиблих афганців. Ви у 20 років або трохи старше залишилися одні з дітьми на руках, яких потрібно було піднімати. Ми пишаємося, що жодна дитина нашого загиблого побратима не страждає від чого-небудь, у них є вища освіта, вони всі отримали гідні професії і тепер приводять до цього пам'ятника онуків їхніх загиблих дідів. Вдячний нашим командирам, які для нас, 18-річних хлопців, насправді були батьками і зберегли нам життя. Щире спасибі всім, хто підтримує воїнів-афганців», - сказав Володимир Рижков.

Після слів подяки і пам'яті харків'яни поклали квіти до пам'ятника, вшанували загиблих хвилиною мовчання. Багато хто зайшов у храм Ікони Божої Матері «Стягнення загиблих», розташований в сквері біля пам'ятника, і поставили свічки за упокій загиблих на війні.

Довідка. Афганська війна (1979-1989) - військовий конфлікт на території Демократичної Республіки Афганістан. Виведення радянських військ з Афганістану, відповідно до укладених Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо ДРА, розпочався 15 травня 1988 року і тривав кілька місяців. 15 лютого 1989 року останні підрозділи радянських військ покинули територію Афганістану. З 2004 року цей день відзначається як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. При виконанні інтернаціонального обов'язку в Афганістані загинули 124 харків'янина.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини