У Харкові відзначили 20-річчя партнерських відносин з Познанню
09 листопада 2018 14:38 Міжнародне співробітництво
У Харкові відзначили 20-річчя партнерських відносин з Познанню Міжнародна наукова конференція «Харків-Познань: загальні тенденції історичного розвитку протягом століть» пройшла сьогодні, 9 листопада, в Харківському національному педагогічному університеті ім. Г. Сковороди.

У ній взяли участь директор Департаменту міжнародного співробітництва міськради Віктор Рудь, заступник директора департаменту Юлія Згурська, консул Генерального консульства Республіки Польща в Харкові Владзімеж Лещинський, ректор Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди Іван Прокопенко, наукові діячі з Познані та Харкова, а також студенти педуніверситету.

Як повідомив Віктор Рудь, цього року виповнюється 20 років з дня встановлення партнерських відносин між Харковом і Познанню.

«Восени 1998 року делегація з Харкова в складі 30 осіб прибула з офіційним візитом у Познань. Це була дуже важлива подія - ми підписали першу офіційну угоду про встановлення між містами партнерських зв'язків. І я хочу привітати всіх присутніх з цією датою», - зазначив Віктор Рудь.

З тих пір Харків активно розвивав співробітництво з польськими містами, і сьогодні в числі партнерів і побратимів міста - Познань, Варшава, Люблін, Лодзь і Ченстохова. За словами Юлії Згурської, активну роботу з Любліном Харків веде в рамках Асоціації міст-володарів призу Європи. Крім цього, в сфері обміну досвідом місто співпрацює з безліччю польських організацій і з Генконсульством Польщі.

«Для Харкова основною метою є не кількість міст-побратимів і партнерів, а наповнення угод про співпрацю конкретними проектами. Наприклад, ми вивчали досвід Познані зі створення конгрес-бюро, розвитку ділового туризму, працюємо над тим, щоб впровадити в Харкові практику Варшави в сфері збереження культурної спадщини та інше. Проведення заходів, подібних до сьогоднішнього, дає нам можливість обговорити багато важливих питань, тому що без науки і теоретичної складової не може бути практичної реалізації», - зазначила Юлія Згурська.

У свою чергу консул Генконсульства Польщі зазначив, що подібні заходи сприяють розвитку польсько-українських відносин.

«Я бачу, що представники педагогічного університету динамічно розвивають наше співробітництво, і дуже цьому радий. Представники Польщі приїжджають до Харкова для обміну досвідом, а співробітники університету приїжджають до Польщі. Ці зустрічі допомагають налагоджувати нові контакти і сприяють зародженню нових цікавих проектів», - сказав Владзімеж Лещинський.

В ході конференції польські гості виступили з доповіддю про історію та становлення Університету ім. Адама Міцкевіца в Познані, а харківський історик, професор, кандидат історичних наук Сергій Куделко розповів про роботу Топонімічної комісії, яка була створена в Харкові 30 років тому.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини