У Харкові відреставрували мурал із Кузьмою Скрябіним
05 січня 2021 16:34 Культура
У Харкові відреставрували мурал із Кузьмою Скрябіним Мурал із зображенням українського музиканта Кузьми Скрябіна, який загинув у 2015 році, відреставрували на торці будинку по вул. Римарській, 23-а.

За словами керівника творчої групи «Kailas-V» Яни Волк, художники домалювали портрет Кузьми, додавши теплі кольори. «Наша творча група вибрала два мурали, які, з нашої точки зору, потребують реставрації: із зображенням Тараса Шевченка і Кузьми Скрябіна. Насамперед ми взялися за портрет Кузьми. Мурал вистояв два роки, але на ньому від сонячних променів вигоріли теплі кольори. Ми відновили плавні переходи, додали деталі: промалювали волосся, частину одягу. Найскладніше було - підкреслити виразність очей», - розповіла Яна Волк.

Як повідомили реставратори, фотографію, з якої написаний мурал, надали харківські фани Кузьми. Вона була зроблена під час візиту музиканта до Харкова. Художники також розповіли, що на реставрацію портрета пішло чотири дні. Погодні умови не завадили процесу, але потрібно було працювати саме в світлий час доби, оскільки постійно доводилося дивитися на свою роботу з боку і перевіряти відповідність кольоровій гамі. В роботі використовувалися балончики з фарбами, потім на малюнок було нанесене лакове покриття.

За словами художників, портрет Кузьми на Римарській тягне на рекорд, адже вважається найбільшим в Україні муралом, присвяченим співакові і музиканту Андрію Кузьменку. Реставраційні роботи проводилися за підтримки Українського культурного фонду. Тепер творча група займатиметься реставрацією муралу із зображенням Тараса Шевченка.

Нагадаємо, мурал, присвячений українському музикантові Кузьмі Скрябіну, створений в 2018 році в рамках II Фестивалю графіті «Kharkiv Mural Fеst». Мурал розташований на торці будинку біля Харківської філармонії. Його виконала творча група «Kailas-V», яка працює в Харкові з 2012 року. На рахунку художників портрети Тараса Шевченка, Людмили Гурченко, Юрія Гагаріна, Наталії Фатєєвої та інші малюнки, створені на фасадах міських будівель.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини