У Харкові відбудеться благодійний концерт за участю світових зірок класичної музики
18 грудня 2018 15:17 Культура
У Харкові відбудеться благодійний концерт за участю світових зірок класичної музики Благодійний концерт «Класична Феєрія» за участю відомих музикантів з різних країн світу пройде 21 грудня в Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М. Лисенка.

Відкриє концерт виступ хору дітей з порушеннями зору Харківського спеціального навчально-виховного комплексу ім. В. Г. Короленка. Юні музиканти виконають українську народну пісню «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича.

За словами засновника і художнього керівника проекту «Класична Феєрія» Олександра Дворниченка, в концерті візьмуть участь музиканти світового рівня, почути яких в Україні просто неможливо. Вони вийдуть на сцену, щоб подарувати дітям дві години чарівної музики, а також внести творчий внесок в акцію зі збору коштів на принтер Брайля для своїх юних колег-музикантів - вихованців спеціального навчально-виховного комплексу імені В. Г. Короленка з порушеннями зору.

Так, крім самого Олександра (альт, Україна) і його брата Сергія (кларнет, США), на сцену вийдуть віолончеліст Ласло Феніо і скрипаль Данило Австріх з Німеччини, вірменський музикант-мультиінструменталіст Арутюн Чколян, а також Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський», яким диригуватиме заслужений діяч мистецтв України Юрій Яковенко. У програмі концерту прозвучать не лише відомі класичні твори, цього року її урізноманітить звучання вірменського народного інструменту - дудука.

Як зазначив заступник директора з виховної роботи НВК ім. Короленка Андрій Орлов, навчальній установі не вистачає навчальної літератури, особливо нової, виданої шрифтом Брайля. Вихованці НВК освоюють звичайну шкільну програму, а потім проходять зовнішнє незалежне оцінювання. І щоб успішно пройти ЗНО і вступити до вишу, необхідно вивчати додаткову літературу. А такі видання шрифтом Брайля - рідкість. Тому принтер, який не тільки друкує цим шрифтом, а й перетворює в нього звичайний текст, дуже потрібен вихованцям комплексу. Крім навчальних текстів на ньому також планують друкувати ноти.

Довідка. Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка - спеціалізований навчальний заклад для незрячих і слабозорих дітей, одна з найстаріших освітніх установ подібного роду в Україні. Училище для незрячих дітей відкрилося в Харкові в 1887 році за ініціативою легендарного харківського офтальмолога Леонарда Гіршмана. Кошти на будівництво училища зібрали городяни.

Сьогодні в школі навчаються 197 дітей з обмеженнями по зору з 13 областей України. З 1991 року при навчально-виховному комплексі працює філія Дитячої музичної школи №13 ім. М. Коляди. На базі філії 120 незрячих дітей освоюють понад 20 музичних інструментів, сформований дитячий хор і хоровий колектив «Класик», ансамбль народних інструментів «Слобожанські візерунки», оркестри шумових інструментів: молодший - «Промініці» і старший - «Пульс».

Благодійний концерт «Класична Феєрія» за участю відомих музикантів з різних країн світу пройде в цьому році вже в сьомий раз.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини