У Харкові уклали понад 20 договорів житлового кредитування
25 травня 2016 14:23 Економіка
У Харкові уклали понад 20 договорів житлового кредитування Цього року в Харкові було укладено 24 договори за пільговими програмами житлового кредитування.

Про це сьогодні, 25 травня, на засіданні постійної комісії з питань промисловості, економічного розвитку і власності Харківської міської ради повідомив заступник міського голови - директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатєєв.

За його словами, найбільше договорів було укладено за Міською цільовою соціально-економічною програмою будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2020 роки, яка складається з трьох напрямків.

Так, перший напрямок - можливість придбання квартири за меншою вартістю за рахунок часткової компенсації з бюджету міста за умови, що підприємство або організація, де працює людина, компенсує місту не менше 20% розрахункової вартості за рахунок власних коштів. Цього року укладено вже 15 договорів на придбання 15 квартир. Місто виділило на компенсацію 1,7 млн ​​грн.

За другим напрямком - кредитування учасників бойових дій в зоні проведення АТО - на сьогодні укладено два договори на придбання двох квартир. Також чотири сім'ї вже подали документи на включення їх до відповідного реєстру. «Ця програма досить приваблива, тому що розмір виплат за двокімнатну квартиру менше, ніж за оренду аналогічного житла», - зазначив Михайло Фатєєв.

Пільгове кредитування працівників бюджетних установ - шкіл, лікарень, музеїв, бібліотек, що фінансуються з міського бюджету, - це третій напрямок програми доступного житла. За ним договорів поки не укладали. «Багато бюджетників про програму просто не знали, але після інформування інтерес з'явився, і на консультацію минулого тижня прийшло вже 29 осіб. Проблема в тому, що багато людей не перебувають на квартирному обліку: маючи на це всі підстави, вони, тим не менш, не ставали на облік, розуміючи, що перспектив отримати житло немає. Але тепер вони стають на квартирний облік і зможуть отримати пільговий кредит», - повідомив заступник міського голови.

Також він зазначив, що за найпопулярнішою програмою, яка реалізується вже протягом кількох років, - Міською цільовою програмою молодіжного житлового кредитування - цього року оформлено сім договорів, а всього з початку її роботи - 113.

«У квітні на засіданні постійної комісії з будівництва та житлово-комунального господарства Верховної Ради України перший заступник керівника Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву сказав, що Харків є лідером серед всіх міст країни щодо реалізації всіх програм. А з 2016 року у нас реалізуються програми, яких немає в інших містах, - це кредитування учасників бойових дій в зоні проведення АТО і працівників бюджетних установ», - зазначив Михайло Фатєєв.

Нагадаємо, що цього року з бюджету міста Харкова на фінансування програм доступного житла та молодіжного житлового кредитування було виділено 25 млн грн.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини