У Харкові створять інтелектуальну систему управління дорожнім рухом
24 листопада 2021 18:15 Інфраструктура
У Харкові створять інтелектуальну систему управління дорожнім рухом Великий проєкт Європейського інвестиційного банку «Підвищення безпеки автомобільних доріг у місті Харкові» планується реалізувати у найближчі три роки.

Вже кілька років у КП «Міськелектротранссервіс» працює Диспетчерський центр моніторингу та управління засобами організації дорожнього руху. Сьогодні, 24 листопада, із його роботою ознайомили журналістів. Саме на базі цього центру буде реалізований найбільший в Україні проєкт ЄІБ у сфері безпеки дорожнього руху. Його орієнтовна вартість - 25 млн євро.

Як повідомив заступник директора Департаменту по взаємодії з міжнародними агенціями та фінансовими установами Костянтин Деменков, у рамках цього проєкту у Харкові планують підвищити безпеку пішохідного, велосипедного та дорожнього руху на пр. Гагаріна, пр. Московському, вул. Полтавський Шлях, вул. Клочківській, вул. Шевченка, пр. Льва Ландау, пр. Науки та повністю в центральній частині міста.

«Будуть використані європейські підходи до підвищення безпеки дорожнього руху, наприклад, що обмежують швидкість автотранспорту. Планується встановити ще 1087 камер контролю безпеки дорожнього руху та підключити їх до диспетчерського центру, який також буде модернізований. Ми створимо інтелектуальну систему керування дорожнім рухом. Вона дозволить виводити інформацію з камер відеоспостереження у громадських місцях, на основних магістралях та перехрестях з інтенсивним рухом та інших місцях масового відвідування. Впровадження єдиної системи відеоспостереження дозволить знизити кількість аварій та місць концентрації ДТП. Крім того, проєкт передбачає реконструкцію перехресть, будівництво нових світлофорних об'єктів та велодоріжок», - зазначив Костянтин Деменков.

За його словами, проєкт розрахований на три роки, і роботи можуть розпочатися вже наступного року.

Зараз Диспетчерський центр моніторингу та управління засобами організації дорожнього руху контролює 100 перехресть у місті та використовує 203 відеокамери. Як розповіла начальник диспетчерського центру Олена Левченко, навіть така кількість обладнання дозволяє суттєво покращити обстановку на дорогах.

«Нещодавно патрульна поліція надіслала нам листа з вдячністю, що за півроку, завдяки нашим відеокамерам, вони розшукали 55 порушників, які втекли з місця аварій. Іноді ми бачимо не лише ДТП, а й просто порушення громадського порядку, і також надсилаємо цю інформацію правоохоронцям. За статистикою, там, де стоять наші відеокамери, кількість порушень значно зменшується. Дуже чекаємо на модернізацію нашого диспетчерського центру, оскільки тоді зможемо охопити спостереженням практично всі великі автомагістралі», - зазначила Олена Левченко.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини