У Харкові пройде низка заходів до 300-річчя Григорія Сковороди
30 листопада 2022 10:19 Культура
У Харкові пройде низка заходів до 300-річчя Григорія Сковороди Харківський Літературний музей підготував низку подій, приурочених до 300-річчя від дня народження видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта та педагога Григорія Сковороди.

Як повідомили у Департаменті культури, 3 грудня у Літмузеї відбудеться презентація книги «Дорогами Сковороди», в якій відтворено широку палітру життя регіону другої половини XVIII ст. та відкрито біографічні подробиці з життя українського філософа. Книгу представить один із її авторів — краєзнавець, дослідник історії Слобожанщини Андрій Парамонов. Початок заходу – о 15:00. 

Також для харків’ян підготували лекцію «Ідея самовладання у філософії Сковороди», яку проведе автор наукових праць з історії філософії та філософської антропології Тарас Лютий. Початок заходу - о 16:30. 

Крім того, о 18:00 відбудеться концерт «СКОВОРОДА-ДЖАЗ», на якому прозвучать зразки старовинного пісенного фольклору Харківщини, а саме календарно-обрядові, козацькі, чумацькі пісні, що були записані етнографами та фольклористами в експедиціях Слобожанщиною у др. пол. XX – на поч. XXI ст. На сцені виступлять співачка та піаністка, артистка фольклорного гурту «Муравський шлях» Катерина Курдіновська та джазовий імпровізатор, композитор, доцент  кафедри  музичного мистецтва естради та джазу Харківського національного університету імені І. П. Котляревського Сергій Давидов. 

Перед концертом відбудеться лекція-презентація «Сім байок про музичну історію Харкова від Сковороди до Жадана», під час якої слухачі прослідкують, як найвідоміші твори  великого філософа проклали шлях подальшого розвитку музичної культури Слобожанщини. Захід проведе доктор мистецтвознавства, професор Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського Юлія Ніколаєвська. 

Заходи відбудуться за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини