У Харкові проводять перші математичні бої
01 грудня 2018 17:08 Освіта
У Харкові проводять перші математичні бої Відкриття I Турніру математичних боїв «Kharkiv Masters» пройшло сьогодні, 1 грудня, у Харківському фізико-математичному ліцеї №27.

Як повідомила директор ліцею Юлія Єременко, у змаганнях беруть участь 106 школярів 7-11-х класів з Харкова, Києва, Львова та Херсона. Серед них - переможець Міжнародної математичної олімпіади 2018 року і 21 переможець IV етапу Всеукраїнської математичної олімпіади. Команди - змішані, в їх складі - по шість школярів з різних міст і куратор. Діти змагатимуться у трьох лігах - молодшій, середній та старшій. Сьогодні відбудеться усна олімпіада для всіх учасників, а далі на базі табору «Сонячний» у селищі П'ятихатки пройдуть математичні бої. Вранці учасники отримають завдання, до обіду розв'яжуть їх, а потім одна команда представлятиме рішення задач, а друга - опонуватиме і шукатиме недоліки в їх розвя'зку.

Юлія Єременко зазначила, що до складу журі увійшли п'ять призерів Міжнародної математичної олімпіади минулих років, Заслужені вчителі України, дві переможниці Європейської олімпіади для дівчаток EGMO, доктори і кандидати фізико-математичних наук, член-кореспондент Національної академії наук України. Серед членів журі - студенти Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, вчителі ліцею. За її словами, турнір «Kharkiv Masters» мають намір зробити традиційним, щоб до Харкова приїжджали найсильніші математики країни і змагалися у розв'язку складних олімпіадних завдань, що виходять за рамки шкільної програми. Мета - створити ще один майданчик для підготовки дітей до міжнародних олімпіад.

«Завдання складні, дослідні, що вимагають дуже великої попередньої підготовки. На цьому турнірі діти зможуть позмагатися, побачити гідних суперників і отримати ще більш високий рівень знань. Мета - не виграш кубка, головне - наукове спілкування. Щоб Україна була гідно представлена ​​на міжнародній арені, команди повинні проходити дуже хорошу підготовку», - зазначила Юлія Єременко.

Ініціатор проведення турніру, учитель математики ліцею Сергій Ліфіц розповів, що рівень завдань «Kharkiv Masters» наближений до таких, які розв'язують на четвертому етапі Всеукраїнської математичної олімпіади. Є навіть складніші, тому що діти розв'язуватимуть їх не самі, а в командах. Готували завдання учасники олімпіад минулих років, а очолила процес учитель ліцею, призер Міжнародної математичної олімпіади в Німеччині Анастасія Лисакевич, яка в 23 роки стала кавалером Ордена княгині Ольги за підготовку дітей до олімпіад.

«Харків посідає провідне місце в шкільній та олімпіадній математиці. Подібні турніри в місті проводили 15 років тому, і ми вирішили повернутися до цієї традиції. Діти, які беруть участь у цьому турнірі, в якомусь сенсі професійно займаються математикою. Математичні бої стануть етапом підготовки до інших олімпіад. У нас змагання є, але такого рівня, мабуть, не було давно», - зазначив Сергій Ліфіц.

Турнір проходитиме до 7 грудня.

Зазначимо, що математичні змагання проходять за підтримки Центру довишівської освіти, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Департаменту освіти Харківської міської ради.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини