У Харкові проходить перший Всеукраїнський форум вуличних культур
12 листопада 2016 15:11 Спорт
У Харкові проходить перший Всеукраїнський форум вуличних культур Перший Всеукраїнський форум вуличних культур стартував сьогодні, 12 листопада, в Харкові.

Сьогодні зустріч проходить в освітньому хабі «Spalah» (вул. Дівоча, 6) і триватиме до 20:00. Завтра, 13 листопада, з 12:00 до 20:00, представники урбан-культур зберуться в коворкінгу «Fabrika» (вул. Благовіщенська, 1). Вхід - вільний.

Сьогодні форум зібрав близько 130 учасників. Українські та зарубіжні фахівці поділяться досвідом розвитку вуличних культур в своїх містах і країнах, розкажуть про механізми співпраці з державними структурами і спонсорами, про ключові моменти і досягнення в сфері вуличних культур.

Серед спікерів зустрічі - фахівець з розвитку райдер-культури з США Роб Долекі  (Філадельфія), організатор фестивалів вуличних культур і музики з Києва Максим Карпій, хіп-хоп активіст, організатор «BattleoftheYear CIS/Baltic» Олександр Києня (Мінськ, Білорусь), засновник урбан-парків Сун Петерсен (Копенгаген, Данія), лідер латвійського молодіжного руху «GhettoGames» Раймонд Елбакян (Рига), головний тренер Республіки Казахстан зі стріт-воркауту, один із співзасновників першого спеціалізованого залу зі стріт-воркауту в світі Айтим Жакупов.

Як зазначив під час відкриття форуму заступник Харківського міського голови у справах сім'ї, молоді та спорту Костянтин Лобойченко, міський голова Геннадій Кернес підтримав молодь, і Харків став першим містом в Україні, в якому була прийнята програма розвитку вуличних культур. Сьогодні основне завдання - перейняти світовий досвід у цій сфері і провести в місті якомога більше спортивних і освітніх заходів, щоб підвищити популярність вуличних видів спорту та залучити до урбан-культури якомога більше молоді.

«Цього року ми вже провели всеукраїнські змагання зі стріт-болу, зі скейтбордингу чемпіонати з брейк-дансу, беміксу. Продовжуємо розвивати стріт-воркаут. Зараз ми працюємо над створенням сайту, який об'єднає всі напрямки вуличних видів спорту. Також незабаром вийде фільм про урбан-кульутру Харкова», - повідомив Костянтин Лобойченко.

За словами директора Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Олексія Чубарова, в місті в вуличних видах спорту беруть участь близько 4 тис. молодих людей, не рахуючи брейк-дансерів і стріт-воркаутери, яких дуже багато. За час роботи програми тих, хто захоплюється вуличними видами спорту, стало в місті значно більше.

«Ми хочемо, щоб кількість людей, які захоплюються урбан-культурою, зросла на 50-60%. Проводячи спортивні заходи, ми спочатку направляли свої дії на привернення уваги до цих видів спорту. Наступний крок - створити відповідну інфраструктуру. Зараз ми шукаємо підходяще місце в центрі міста, де плануємо побудувати урбан-парк», - повідомив Олексій Чубаров.

Гість з Києва Максим Карпій зазначив, що Харків вперше проводить захід, присвячений вуличним видам спорту і культури, у форматі форуму, що дуже вітається, оскільки дуже не вистачає майданчика, де могли б зібратися і поділитися досвідом представники всіх видів вуличної культури. «У Києві немає програми з розвитку урбан-культури. Поки Харків випереджає в цьому напрямку все інші міста. Я сьогодні поділюся досвідом з молодими людьми, як, наприклад, організувати екстрим-фестиваль. Всі разом ми подумаємо, як далі розвивати наші вуличні види спорту і культури», - сказав Максим Карпій.

Сьогодні учасники форуму підпишуть меморандум про спільну діяльність в сфері розвитку вуличних культур, щоб об'єднати і максимально посилити свої дії в цьому напрямку.

Зазначимо, що форум проходить в рамках проекту «StreetCulture» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини