У Харкові – понад чотири тисячі найпростіших укриттів
25 січня 2022 14:52 Місто
У Харкові – понад чотири тисячі найпростіших укриттів Близько 4 тис. 200 найпростіших укриттів розміщуються у житлових будинках Харкова.

Про це сьогодні, 25 січня, під час огляду одного з них на вул. Дизельній, 16 повідомив журналістам заступник начальника управління Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Віктор Широкий.

«Йде процес розчищення і підготовки найпростіших укриттів – підвальних приміщень. Останнім часом ця робота активізувалась як самими мешканцями будинків, так і КП «Жилкомсервіс», на балансі якого вони знаходяться», - зазначив Віктор Широкий.

За його словами, прості укриття розраховані на перебування людей від 1 до 4 годин.

Крім того, у місті є понад 300 захисних споруд цивільного захисту – це прості та протирадіаційні укриття, призначені для персоналу підприємств, які продовжують роботу в особливий період. Також є споруди подвійного призначення – метрополітен, підземні паркінги та переходи, де можна сховатися у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Загалом в укриттях усіх типів може розміститися понад 1,5 млн жителів міста.

Заступник начальника управління також зазначив, що, згідно із законодавством, мешканці багатоквартирного будинку – співвласники підвального приміщення й можуть зберігати там особисті речі. Тому слід розуміти, що таке приміщення згодом втрачає захисні функції. При цьому він зазначив, що жителі, у будинках яких немає відповідних укриттів, зможуть сховатися в сусідніх будинках або прилеглих станціях метро.

За словами заступника начальника управління, інформація про доступні укриття контролюється і уточнюється. Дізнатись, де є найближче укриття, можна в районних адміністраціях, КП «Жилкомсервіс» та інформаційно-диспетчерській службі «15-62». Також у місті створили онлайн-карту з відповідними адресами, дані на якій постійно оновлюються.

Заступник начальника управління нагадав, що у разі надзвичайної ситуації пролунає сигнал цивільної оборони «Увага всім!». Якщо людина почує звуки сирен, то зможе дізнатися причини подачі сигналу та дії першої необхідності по телебаченню, радіо та в інших джералах інформації, які одразу про це мають сповістити. В укриття треба взяти з собою небхідні речі – документи, воду, гроші, продукти першої необхідності, ліки.

Нагадаємо, що на будинках, де є підвали, які призначені для укриття, є відповідні покажчики та інформація з номерами телефонів КП «Жилкомсервіс», де можна взяти від них ключі. Якщо покажчиків немає, то їх повинні зробити та розмістити. Також КП «Жилкомсервіс» може виготовити дублікати ключів для відповідальних мешканців.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини