У Харкові дозволено торгувати свининою тільки з м'ясокомбінатів (уточнено)
23 січня 2017 14:17 Екологія
У Харкові дозволено торгувати свининою тільки з м'ясокомбінатів (уточнено) Харків з 13 січня оголошено зоною спостереження в зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській міській раді.

Як повідомив в. о. начальника управління Держпродпотребслужби в місті Харкові Михайло Матвійчук, спалах цього захворювання, загибель свині у дворі домоволодіння, було виявлено у селі Білаші Дергачівського району Харківської області. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи 12 січня було поставлено діагноз «африканська чума свиней». За попередньою інформацією, в селі Білаші в двох домогосподарствах утримували 14 голів свиней.

Комісією встановлено зону нагляду і захисту в радіусі 20 км від місця епізоотичного спалаху, до якої входить вся територія Харкова.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, у всіх торгових точках Харкова (ринки, супермаркети, магазини) буде заборонено торгівлю свининою і продукцією свинарства, яка була придбана не на промислових підприємствах. Дозволена торгівля цією продукцією, тільки якщо вона куплена на ​​комбінатах. Контролювати це рішення будуть співробітники Держпродпотребслужби і Національної поліції. Заборона триватиме до 22 лютого.

Також в цей час буде забезпечений контроль за переміщенням живих свиней і продукції з них на території Харкова, не допускатиметься переміщення живих тварин без ветеринарних документів, а м'яса свиней - без довідок, введених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській обласній державній адміністрації. Крім того, буде заборонено реалізацію продукції тваринного походження на ярмарках, виставках тощо без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державних лабораторіях.

Харків'яни, які сумніваються в якості продукції, можуть вимагати у продавця документ, який підтверджує придбання свинини і продуктів з неї на промисловому виробництві.

Особлива увага на час карантину приділятиметься місцям стихійної торгівлі живими тваринами, продукції їх забою і переробки, які в разі виявлення будуть ліквідуватися.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини