У Харкові для прочищення зливової каналізації використовують нову техніку
05 жовтня 2018 13:41 ЖКГ
У Харкові для прочищення зливової каналізації використовують нову техніку Планові роботи з розчищення мереж зливової каналізації ведуться у всіх районах Харкова.

Сьогодні, 5 жовтня, дев'ять бригад, в тому числі чотири аварійні, працюють на вул. Дерев'янка, вул. Старошишківській, пр. Людвіга Свободи, пр. Льва Ландау, в пров. Олександрівському, на Салтівському шосе, вул. Академіка Павлова, пр. Московському, в пер. Тарасівському, пров. Машинобудівному, на перехресті пр. Льва Ландау і вул. Танкопія. Крім того, одна бригада прочищає водовідвідні канали біля Баварського водосховища.

Як повідомив директор КП «Комплекс з експлуатації об'єктів водозниження і зливової каналізації» Олександр Докучаєв, для розчищення мереж використовують нову техніку. Торік за рахунок коштів міського бюджету для підприємства придбали чотири нових автомобілі - каналопромивну машину, мулососну машину і два автомобіля для перевезення бригад.

Зараз очікується поставка ще однієї нової каналопромивної машини. Олександр Докучаєв зазначив, що техніку виготовили спеціально на замовлення підприємства згідно з технічними вимогами.

«Все сміття, яке вимиває машина з мереж, інша забирає і вивозить на смітник. Є автомобілі, які традиційно використовуються багато років, але нам хотілося поліпшити технічні характеристики обладнання, встановлене на машині. І ми, купуючи через систему «ProZorro» техніку, вказували такі вимоги. В результаті отримали насоси з кращою продуктивністю, що створюють більший тиск. Крім того, раніше насоси були з повітряним охолодженням, і елементи, які обертаються, часто виходили з ладу. Зараз цей насос має водяне охолодження, техніка працює справно, і робочі дуже задоволені», - зазначив Олександр Докучаєв.

Директор КП «КВЗК» підкреслив, що бригади працюють кожен день, аварійні - в цілодобовому режимі. Жителі можуть залишити заявку на розчищення мереж в інформаційно-диспетчерській службі «15-62», звернутися до Департаменту будівництва і дорожнього господарства, безпосередньо на підприємство, можна залишити заявку через сайт міської ради або в соціальних мережах.

«Мережі зливової каналізації працюють циклічно. Дощ пройшов, воду прийняли, і починає утворюватися осад. Ми чистимо зливові постійно. Виникають різні ситуації. Наприклад, телефонують люди, кажуть, що стоїть вода, не працює дощоприймач, а на ньому просто лежить пакет. Хтось його викинув і закрив отвір. Робочі його прибрали, і вода пішла через п'ять хвилин. У русла водовідвідних канав, які часто проходять по території приватного сектора, жителі викидають сміття (гілки дерев, яблука тощо), що перешкоджає стоку води», - повідомив директор підприємства і попросив харків'ян любити своє місто і підтримувати порядок на об'єктах водовідведення.

У той же час, зазначив Олександр Докучаєв, в період сильних злив буває так, що протягом двох годин випадає місячна норма опадів. На таку негоду мережі зливової каналізації не розраховані, тому вони працюють повним перерізом і не в змозі миттєво відвести значний обсяг води. Коли вітер посилюється, ламаються гілки дерев, решітки дощоприймальних колодязів засмічуються листям. Навіть буває, що машини стоять у воді, але бригади починають працювати, і протягом 1,5 години вулицями можна проїжджати. За словами Олександра Докучаєва, це кращий показник в Україні.

Такж директор підприємства повідомив, що в місті при будівництві, капітальному ремонті або розширенні проїжджої частини доріг мережі зливової каналізації міняються на нові. Такі роботи вже проведені на пр. Московському, вул. Клочківській, пл. Павлівській, вул. Танкопія, частково на пр. Тракторобудівників, вул. Героїв, Праці, вул. Дружби Народів, пр. Любові Малої та ін.

Також в планах підприємства - замінити всі дощеприймальні колодязі. Раніше їх встановлювали з цегли та бетону, тепер в місті вже другий рік працює програма з заміни колодязів на залізобетонні. Торік було замінено 101 колодязь, в позаминулому - приблизно стільки ж.

«З огляду на те, що мережам 60-70 років і більше, вони приходять у непридатність. Спільно з Департаментом будівництва та дорожнього господарства ми намітили програму з заміни конструктивів дощоприймальних колодязів на залізобетонні. Думаю, що при гарній ситуації протягом п'яти років замінимо всі 7 тис. колодязів, які простоять років 70-80», - повідомив директор підприємства.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини