У харківському архіві відкрили для ознайомлення документи про Голокост
26 січня 2016 12:16 Суспільство
У харківському архіві відкрили для ознайомлення документи про Голокост Документи про харківський Голокост часів Другої світової війни стали доступні для ознайомлення у Державному архіві Харківської області (пр. Московський, 7).

У читальному залі представлені документи, що підтверджують масові вбивства євреїв у роки нацистської окупації Харкова. Як повідомила головний спеціаліст архіву Валентина Плісак, вперше до Дня пам'яті жертв Голокосту для харків'ян відкрили документи, що розповідають про особисті історії їхніх співвітчизників, які стали жертвами фашистської окупації.

«Завдяки цим документам можна дізнатися про перепис населення в період окупації, про умови життя людей єврейської національності в ті роки. В одному з актів міститься інформація про розстріл 15 тисяч чоловік в Дробицькому яру. Крім того, є документи, в яких містяться історії, складені за спогадами тих, хто вижив. Так, в одному з таких документів розповідається про те, як розстріляли матір з двома дітьми, в іншому - про літню жінку, яка рятувалася втечею, але померла через сильні морози на шляху в селище Рогань», - розповіла співробітниця архіву.

Валентина Плісак зазначила, що раніше ці документи були засекречені, тепер же ними користуються дослідники. Зокрема, завдяки роботі з цими та іншими архівними документами вийшла Книга пам'яті Дробицького яру. За її словами, робота над виявленням нових документів в архіві триває.

Ознайомитися з документами можна в період з 26 січня до 12 лютого. Для бажаючих співробітники архіву проведуть екскурсію.

Зазначимо, під час німецької окупації Харкова за три тижні в Дробицькому яру розстріляли приблизно 16-20 тис. чоловік, переважно євреїв і ромів. На цьому місці з 2002 року діє меморіальний комплекс «Дробицький яр».

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначається щороку 27 січня, в день, коли в 1945 році радянські війська звільнили в'язнів концентраційного табору «Аушвіц-Біркенау» («Освенцим», територія нинішньої Польщі).

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини