У Харкові відсвяткують 170-річчя Іллі Рєпіна та 100-річчя Володимира Сергєєва
20 листопада 2013 17:25
У Харкові відсвяткують 170-річчя Іллі Рєпіна та 100-річчя Володимира Сергєєва Наступного року в Харкові на державному рівні відсвяткують 170-річчя з дня народження всесвітньо відомого художника Іллі Рєпіна.

Про це сьогодні, 20 листопада, повідомив народний депутат, голова міжфракційного об'єднання «За Харків! За Слобожанщину!» Валерій Писаренко.

Сьогодні на ранковому засіданні Верховної Ради відповідну постанову підтримали 302 народних депутати. «Прийняту постанову «Про відзначення 170-річчя з дня народження Іллі Рєпіна», авторами якої були всі депутати, що входять до міжфракційного об'єднання, раніше було ініційовано губернатором Михайлом Добкіним та Харківським міським головою Геннадієм Кернесом», - повідомив Валерій Писаренко.
 
Відповідно до постанови передбачено створення у двотижневий термін організаційного комітету, який розробить план заходів з відзначення знаменної дати. Органи місцевого самоврядування зобов'язані, зокрема, організувати проведення у серпні 2014 року в місцевих закладах культури тематичних виставок, лекцій, вечорів, художніх конкурсів та святкових концертів. Меморіальну садибу художника і будівлю музею, які знаходяться в місті Чугуєві, відреставрують, а «Укрпошта» випустить серію поштових марок.
 
Крім того, на державному рівні відзначать і 100-річчя з дня народження Почесного громадянина міста Харкова Володимира Сергєєва. Відповідний законопроект підтримали 300 народних депутатів.
 
Володимир Сергєєв довгий час працював у сфері ракетобудування та управління космічними комплексами. Під його керівництвом і за безпосередньої участі у Харкові на базі НВО «Хартрон» були створені чотири покоління високоефективних систем управління бойових ракет -носіїв, космічних апаратів та ракетно-космічного комплексу «Буран».
 
Довідка. Ілля Рєпін народився 5 серпня 1844 року в місті Чугуєві в сім'ї військового. Відомий художник, майстер портрета, історичних та побутових сцен, Ілля Рєпін свого часу отримав звання академіка Імператорської академії мистецтв. Найбільш відомі картини художника - «Бурлаки на Волзі», «Арешт пропагандиста», «Не чекали», «Іван Грозний і син його Іван», «Запорожці пишуть листа турецькому султану» та інші твори - принесли майстру світове визнання і славу.
 
У березні 2014 року виповнюється 100 років з дня народження Володимира Сергєєва - академіка НАН України, минулого головного конструктора систем управління ракет і космічних апаратів та керівника НВО «Хартрон», лауреата Ленінської і Державної премій СРСР і УРСР, двічі Героя Соціалістичної Праці.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини