Сьогодні - Міжнародний день онкохворих дітей
15 лютого 2016 13:17 Медицина
Сьогодні - Міжнародний день онкохворих дітей Щороку, починаючи з 2003 року, 15 лютого світова громадськість відзначає Міжнародний день онкохворих дітей.

Як зазначають фахівці, злоякісні новоутворення у дітей залишаються актуальною проблемою для українського суспільства, і проблеми дитячої онкології виходять за межі суто медичні. Але, на щастя, більше 70-80% дитячих онкологічних захворювань виліковні.

За словами фахівців, основною причиною онкозахворювань у дітей є генетична поломка в одній з клітин, яка призводить до неконтрольованого росту й розмноженню пухлинної тканини. До інших провокуючих факторів ризику розвитку раку у дітей відносять такі: радіація, надмірне перебування дитини на сонці, пасивне куріння, неправильне харчування (надмірне споживання копчених і смажених продуктів, у складі яких багато хімічних речовин, а також убогий раціон з малою кількістю овочів і фруктів), несприятлива екологічна обстановка.

За даними Харківського міського центру здоров'я, в Харкові в 2015 році на диспансерному обліку перебувало 95 дітей з пухлинними захворюваннями кровотворної та лімфатичної тканин (у 2014 році - 83 дитини). З них з гострим лейкозом було 62 дитини, з лімфогранулематозом - 6, з лімфомою - 9, з гістіоцитозом - 8, з мієлодиспластичним синдромом - 7, з апластичною анемію - 3. 

Профілактика виникнення пухлин у дітей дитячого віку полягає в наступному: виявлення сімейної схильності до деяких форм пухлин, усунення або зведення до мінімуму впливу причин, які можуть викликати неконтрольований злоякісний ріст клітин (хімічних, радіаційних та ін.), профілактика подальшого зростання і розвитку вже виявленого процесу - видалення доброякісних пухлин і лікування вад розвитку, що є фоном для можливого виникнення злоякісного новоутворення (невуси, тератоми, остеохондроми). 

Як зазначають медики, діагностувати онкологію у дітей досить складно, тому дуже важливі регулярні профілактичні огляди.

У Харкові спеціалізована медична допомога дітям і підліткам з онкогематологічною патологією надається в гематологічному відділенні Харківської міської клінічної дитячої лікарні №16 (вул. Луї Пастера, 2), а також в Обласній дитячій клінічній лікарні №1 (вул. Клочківська, 337а).

Довідка. Міжнародний день онкохворих дітей відзначається щороку 15 лютого під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак. Мета дня - привернути увагу людей на успіхи і проблеми дитячої онкології, в тому числі на проблеми медико-соціальної допомоги дітям, хворим на онкозахворювання.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини