Що робити з документами після перейменування районів: роз'яснення Юридичного департаменту
04 лютого 2016 15:27 Місто
Що робити з документами після перейменування районів: роз'яснення Юридичного департаменту Чинне законодавство не передбачає внесення змін до правовстановлюючих документів у зв'язку з перейменуванням об'єктів топоніміки, оскільки вони є чинними і не вимагають заміни або отримання нових.

Про це йдеться в роз'ясненні Юридичного департаменту Харківської міської ради щодо внесення змін до документів після перейменування районів, вулиць та інших об'єктів топоніміки на виконання закону про декомунізацію.

Йдеться про свідчення про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договорах купівлі-продажу, дарування тощо.

У разі необхідності вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном (продаж, оренда, дарування, успадкування та ін.), необхідно отримати копію відповідного рішення Харківської міської ради про перейменування об'єктів топоніміки. На підставі такого рішення, а також правовстановлюючих документів, що містять стару назву, нотаріус видасть новий правовстановлюючий документ.

У той же час законодавством не передбачена необхідність заміни паспорта або внесення в нього відповідних змін до відомостей про місце реєстрації. На підставі Положення про паспорт громадянина України недійсним вважається лише той паспорт, в якому не вклеєно фотокартки при досягненні його власником 25- та 45-річного віку.

Відповідно до роз'яснень Державної міграційної служби України, у випадках перейменування об'єктів топоніміки територіальні підрозділи ДМС за зверненням особи вносять оновлену інформацію в документи, зокрема, до відомостей про місце проживання або місце перебування, на підставі прийнятого міською радою рішення шляхом проставлення штампа реєстрації місця проживання, в якому зазначається нове найменування адреси. Зміни до відомостей про місце реєстрації будуть вноситися в разі заміни прізвища і в інших передбачених законом випадках, коли виникає необхідність в заміні паспорта.

Прикінцевими та перехідними положеннями закону про декомунізацію внесені зміни в Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Згідно зі ст. 10 зазначеного закону, за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів юридичних осіб, пов'язаних з прийняттям закону про декомунізацію, а також змін місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи в зв'язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків , спусків, проїздів, проспектів, площ, набережних, мостів, інших об'єктів топоніміки населених пунктів адміністративний збір не стягується.

Нагадаємо, відповідно до закону про декомунізацію в Харкові перейменували ще 48 вулиць і п'ять адміністративних районів міста. Відповідне розпорядження 2 лютого підписав Харківський міський голова Геннадій Кернес.

Так, Дзержинський район став Шевченківським (в честь Тараса Григоровича Шевченка), Ленінський - Холодногірським, Орджонікідзевський - Індустріальним. Жовтневий район зберіг свою назву, але тепер буде називатися на честь декількох знаменних дат, які відзначаються в Україні в жовтні. Те ж стосується Фрунзенського району: його назва залишилася тією самою, але тепер він буде називатися на честь Тимура Фрунзе - льотчика-винищувача, Героя Радянського Союзу, уродженця Харкова, який героїчно загинув у 1942 році.

Нагадаємо, що 20 листопада 2015 року на сесії Харківської міської ради були перейменовані 173 вулиці, чотири парки та сквери, а також станція метро.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини