Ряд підприємців з «Барабашово» будуть набагато менше платити за оренду
10 грудня 2018 15:55 Місто
Ряд підприємців з «Барабашово» будуть набагато менше платити за оренду Харківський міський голова Геннадій Кернес сьогодні, 10 грудня, провів чергову зустріч з підприємцями ринку «Барабашово».

На зустріч прийшли не тільки представники ініціативної групи з майданчика «Тканини», які раніше зверталися до мера, але і підприємці з інших рядів. Вони вважають, що плата за торгові місця стягується незаконно.

Як повідомив заступник директора Департаменту територіального контролю Євген Швець, після прохань підприємців вирішити їхні проблеми дві земельні ділянки на майданчику «Тканини» були повернені в запас міста. Тепер вони зможуть укласти договори на тимчасове користування об'єктами благоустрою терміном на один рік з КП «Сучасне місто». Для цього потрібно подати пакет документів - заяву, копії паспорта та ідентифікаційного коду, схему розміщення об'єкта та візуалізацію.

У КП «Сучасне місто» зазначили, що, згідно з розрахунковою формулою, вартість оренди залежить від виду товару. Якщо це, наприклад, іграшки, то щомісячна оренда складе приблизно 70 грн/кв. м. Тобто за магазин площею 20 кв. м потрібно буде заплатити 1 тис. 400 грн.

Зараз, як повідомили самі підприємці ринку «Барабашово», вони платять від 400 до 700 грн за кв.м. Крім того, вони заявили, що зазнають утисків - їм обіцяють, що позбавлять магазинів, якщо вони не укладуть договори, і вимагають проплату. Зокрема, договори вимагають укладати з якоюсь «Харківською роздрібною компанією».

Геннадій Кернес зазначив, що міська рада не має цивільно-правових відносин ні з якими компаніями, крім концерну «АВЕК».

«У Харківської роздрібної компанії» є договір? Ніяких цивільно-правових відносин з даними суб'єктами немає. На вас діють інформацією, що, якщо ти не заплатив цій компанії, тебе не допустять. Реально - інше. Ми не уклали договір з концерном «АВЕК» і повернули ці землі в комунальну власність міста, і тепер цією територією керуватиме КП «Сучасне місто», - повідомив міський голова і настійно попросив керівництво ринку не заважати роботі підприємців і не утискати їх.

Геннадій Кернес зазначив, що представники профільних департаментів міськради виїдуть на ці майданчики, щоб розбити територію на частини і кожній з них присвоїти номер, який буде закріплений за підприємцем.

«Якщо я дізнаюся про те, що концерн «АВЕК» проводить операцію по виживанню, я обіцяю концерну «АВЕК» розірвання майже всіх договорів, які були навіть раніше укладені, на підставі незаконного та нецільового використання земельної ділянки. І свідками я наберу 99% ринку», - підкреслив міський голова.

Також він звернувся до підприємців з інших майданчиків з проханням підготувати необхідні документи, щоб фахівці подивилися, де розташовані їхні торгові місця, і вирішити, чим міська влада може їм допомогти.

Перший заступник міського голови Ігор Терехов зазначив, що інвентаризація усіх майданчиків ринку буде проведена протягом двох-трьох тижнів.

«Зрозуміємо, що де знаходиться, і винесемо на наступне засідання робочої групи рішення, побажання, щоб все було зроблено так, щоб не постраждали підприємці. Міська рада - на їх боці», - сказав Ігор Терехов.

Нагадаємо, що група підприємців, що об'єдналися в громадську організацію «Сила в єдності», відстоює право на пряму оренду комунальної землі. У неодноразових скаргах і зверненнях до мерії вони говорять про вимогу незаконних платежів з боку власника ринку - концерну «АВЕК». За їх словами, представники концерну хочуть отримати передоплату за кілька років вперед, але при цьому відмовляються оформлювати оренду документально.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини