Міська влада активізує укладення договорів оренди землі
21 листопада 2013 17:20
Міська влада активізує укладення договорів оренди землі Міська влада зацікавлена ​​у своєчасному укладанні договорів оренди землі з орендарями-землекористувачами.

Про це сьогодні, 21 листопада, заявив директор Департаменту земельних відносин Борис Баронін.

Він нагадав, що орендна плата за землю і податок на землю є одними з основних джерел поповнення бюджету міста Харкова. Ці кошти йдуть на виконання соціально-економічних програм, прийнятих Харківською міськрадою. Для мобілізації грошових коштів департамент постійно веде роботу з укладання договорів оренди землі та збору платежів.

За протокольним дорученням Харківського міського голови Геннадія Кернеса на наступну сесію міськради будуть підготовлені пропозиції про скасування рішень про виділення землі, які так і не були підкріплені договорами оренди земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд. Як повідомив Борис Баронін, вже підготовлений попередній список з 18 суб'єктів- землекористувачів, для яких були виконані розрахунки орендної плати, але вони їх не погодили і договори оренди земельних ділянок так і не уклали. Тепер Департамент самоуправлінського контролю за використанням та охороною земель визначить розмір збитків, які були нанесені через використання ділянок без належного оформлення. Точні суми збитків поки невідомі, але, за словами Бориса Бароніна, в деяких випадках вони можуть скласти значну суму, оскільки діапазон платежів за ставкою орендної плати коливається від 500 грн до 36 тис. грн на місяць, а збитки розраховуються в розмірі орендної плати за останні три роки.

Крім того, складено перелік із 97 суб'єктів, для яких вже підготовлені всі документи, узгоджені з Юридичним департаментом, але які не поспішають прийти і укласти договори оренди землі. Як зазначив Борис Баронін, через це бюджет міста також недоотримує значні кошти. Якщо до грудня вони не укладуть відповідні договори, то рішення щодо них також виноситимуться на сесію.

«Укласти договір оренди - в інтересах самого орендаря. А наше завдання - пояснити, допомогти і оформити договір у встановлені терміни, а не розірвати його і покарати. Якщо для когось орендна плата занадто висока, він може викупити цю ділянку і платити потім земельний податок, який значно нижче орендної плати. Гроші ж від продажу землі підуть до бюджету розвитку, що також добре для міста», - зазначив Борис Баронін.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини