КП «Жилкомсервіс» продовжить обслуговувати комунальні будинки
16 червня 2016 17:46 ЖКГ
КП «Жилкомсервіс» продовжить обслуговувати комунальні будинки Міська влада позитивно оцінила рішення Верховної Ради, згідно з яким ЖЕКи продовжать обслуговувати багатоквартирні будинки на час проведення конкурсів з обрання керуючих компаній або створення ОСББ.

Зазначимо, в Харкові роль ЖЕКів виконують ділянки КП «Жилкомсервіс».

14 червня Верховна Рада проголосувала за внесення змін до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», який набрав чинності 1 липня 2015 року. Відповідно до закону, люди отримали право самостійно вибирати, хто буде утримувати їх будинок, і за рік повинні були вибрати форму - найняти керуючу компанію або ж створити ОСББ.

Змінами до закону депутати дозволили ЖЕКам після 1 липня продовжити обслуговувати будинки, якщо мешканці будинків не встигли прийняти рішення і оформити документи.

Як зазначив перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, внесення змін до закону є хоч і невелика, але перемога місцевої влади, яка неодноразово зверталася з подібними пропозиціями і до парламенту, і до Кабміну.

«Численні зустрічі з жителями говорять про те, що люди не хочуть створювати ОСББ, не хочуть керуючих компаній, які не будуть знаходитися в сфері міського управління. І це правильна позиція харків'ян. На цьому шляху багато аферистів. Багато керуючих компаній хотіли створювати люди, які не мають досвіду. Вони набирали мало голосів на свою підтримку і обманним шляхом збирали з людей підписи. Що б дала компанія, яка нічого не вміє? Зібрали б гроші з людей, напевно б їх привласнили і втекли. Тому ми неодноразово зверталися до парламенту і Кабміну і попереджали про ту вибухонебезпечну ситуацію, яка може скластися. Я думаю, що нас почули, і здоровий глузд переміг», - заявив Ігор Терехов.

За його словами, для того щоб закон запрацював у повному обсязі, потрібно виробити алгоритм, де буде прописано, як і хто повинен керувати, які підстави повинні бути для реєстрації та розірвання договорів, що це нововведення дасть людям, а також якими мають бути взаємини між керуючими компаніями і комунальними підприємствами.

«Ось, наприклад, що робити, якщо трапляється аварія у підвалі житлового будинку? Комунальники виїжджають на усунення цієї аварії і надають послугу безкоштовно. А якщо там керуюча приватна компанія, то КП не може працювати безкоштовно і має виставити за роботу рахунок. Знову ж таки, хтось із людей може платити, хтось ні. Багато відмовляють собі в покупці продуктів, щоб оплачувати підвищені тарифи. Таких проблем безліч, і така система управління привела б до фіаско», - зазначив перший віце-мер.

Він також додав, що місто передбачило таку ситуацію, тому і створило дев'ять комунальних підприємств, які б виконували функції керуючих компаній. «Тобто ми підстрахувалися. Але нас почули», - пояснив Ігор Терехов.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини