Харків'яни стали частіше хворіти на вірусні гепатити
26 липня 2018 11:06 Медицина
Харків'яни стали частіше хворіти на вірусні гепатити 234 випадки захворювання на гострий вірусний гепатит зареєстровані за 6 місяців 2018 року в Харкові.

Про це повідомили в Харківському міському центрі здоров'я.

За даними центру, з початку року в місті зафіксовано 234 випадки захворювання на гострий вірусний гепатит, тоді як за 6 місяців 2017 року - 114. З них на вірусний гепатит А захворіли 122 людини (у 2017 році - 34), на вірусний гепатит В - 81 особа ( 55), на вірусний гепатит С - 31 особа (25).

Також з початку року в Харкові зафіксовано 340 випадків захворювань на хронічний вірусний гепатит, з них: на вірусний гепатит В - 59 людини (у 2017 році - 59), на вірусний гепатит С - 281 особа (232).

Фахівці нагадують, що для уникнення зараження вірусними гепатитами потрібно дотримуватися основних заходів профілактики захворювання, зокрема, мити руки після відвідування туалету і перед їжею, вживати кип'ячену воду і миті фрукти і овочі. Також медики радять стежити за предметами особистої гігієни, уникати випадкових статевих зв'язків і використовувати засоби контрацепції, проводити косметологічні процедури тільки стерильними інструментами. Найбільш дієвим засобом профілактики захворювання є вакцинація.

Довідка. Гепатит - це запалення печінки, викликане, в основному, вірусною інфекцією. Існує п'ять основних вірусів гепатиту, звані типами A, B, C, D і E. Вірусні гепатити підрозділяються на дві групи. До першої групи належать гепатити А і Е, заразитися якими можна при вживанні інфікованої води або продуктів харчування, а також через брудні руки. До другої групи належать гепатити B, C, D, які передаються статевим, трансплацентарним (від матері до плоду), побутовим шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненими медичними інструментами, при проведенні косметологічних процедур нестерильним інструментом тощо. Медики зазначають, що найбільшу небезпеку представляють хронічні вірусні гепатити В і С, запізне діагностування і лікування яких може привести до цирозу або раку печінки.

28 липня в світі відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом, який в 2018 році проходитиме під гаслом «Діагностувати і лікувати гепатит».

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини