Харків'яни привітали поляків з ювілеєм відновлення незалежності
06 жовтня 2018 15:52 Міжнародне співробітництво
Харків'яни привітали поляків з ювілеєм відновлення незалежності Захід з нагоди 100-річчя відновлення незалежності Польщі пройшов сьогодні, 6 жовтня, у Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди.

У ньому взяли участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський, представники обласних органів влади, духовенства, ректор університету Іван Прокопенко і студенти вишу.

Напередодні Дня працівників освіти присутні поклали квіти до пам'ятників Першій учительці, а також філософу, поету і педагогу Григорію Сковороді.

Продовжилося захід в актовій залі вишу, де відбувся концерт за участю представників Музичної академії імені Ігнація Іоанна Падеревського (Познань) і студентів педагогічного університету.

Януш Яблонський зазначив, що такий незвичайний формат святкування був обраний невипадково. Адже майбутнє кожної країни залежить від науки, а Харків - це центр науки України. Він нагадав про маршала Юзефа Пілсудського, який навчався в Харківському імператорському університеті, а 11 листопада 1918 став року главою держави Польщі і сформував перший демократичний уряд.

«Відродження нашої держави відбулося завдяки боротьбі, наповненої самопожертвою і героїзмом не тільки на полях битв, але і в результаті відстоювання духовної і матеріальної національної ідентичності польськими родинами. Сьогодні ми вшановуємо покоління, завдяки якому Польща повернула незалежність - це захисники Конституції 3 травня, солдати національних повстань, польські легіонери і всі, хто воював у Першій світовій, герої польсько-більшовицької війни», - сказав Януш Яблонський і висловив надію, що співпрацю України і Польщі буде продовжено.

Ігор Терехов вручив Генеральному консулу Подяку міського голови та картину з портретом Юзефа Пілсудського. Перший віце-мер зазначив, що між Харковом і Генконсульством Польщі встановилися добрі і тісні відносини, розвиваються побратимські відносини Харкова з Варшавою, Познанню, містом-володарем Призу Європи - Ченстохова. Крім того, в Харкові проживає велика польська діаспора - понад 3 тис. осіб, які працюють в місті, люблять Харків і примножують його заслуги.

«Поляки пройшли важкий шлях і показали, що незалежність будь-якої держави дається дуже нелегко, і те, як потрібно берегти цю незалежність. Завдяки тому, що наші народи так дружні, нам вдається реалізовувати багато проектів. Коли ми разом проводили чемпіонат Європи з футболу, дивилися на площі трансляції матчів з Польщі, ми були однією сім'єю, і зараз нею залишаємося. Нам і далі йти разом, нам багато чому у вас потрібно вчитися - розвитку демократії, економічному прогресу, який демонструє Польща. Упевнений, що попереду у нас спільне прекрасне майбутнє в Європі. Зі святом!» - зазначив Ігор Терехов.

Довідка. День незалежності Польщі - національне свято Польщі, яке відзначається щорічно 11 листопада на честь проголошення незалежності держави від панування Росії, Німецької імперії та Австро-Угорської імперії у 1918 році. Свято припадає на день завершення Першої світової війни. У вересні 1939 року, на початку Другої світової війни, Польська республіка була розділена між нацистською Німеччиною (початок окупації - 1 вересня) і СРСР (початок окупації - 17 вересня). Після війни День незалежності офіційно не відзначався до 1989 року, коли в Польщі відбулися перші демократичні вибори.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини