Харків'янам перерахували платежі за тепло
20 липня 2017 13:39 ЖКГ
Харків'янам перерахували платежі за тепло Заборгованість, що утворилася у багатьох одержувачів субсидій за опалювальний сезон 2016-2017 років перед КП «Харківські теплові мережі», склала 260 млн грн.

Про це сьогодні, 20 липня, повідомив журналістам заступник генерального директора КП «ХТМ» Дмитро Щербак.

Він нагадав, що субсидія - це допомога держави на оплату комунальних послуг населенню. Таким чином, частина вартості теплопостачання оплачується з держбюджету, а друга частина є обов'язковим платежем споживача, який нараховується у відділі субсидій. Дмитро Щербак зазначив, що причина заборгованості, яка виникла, в тому, що управління праці і соціального захисту населення нараховували субсидію, виходячи з норм споживання тепла, а не з обсягів фактично спожитої послуги. У підсумку, харків'яни отримували субсидію, яка покривала всю суму щомісячного платежу, і тому багато споживачів свою обов'язкову частку не платили. У травні субсидію перерахували, і у людей утворилися борги.

«Протягом опалювального сезону відділи субсидій проводять нарахування за нормами, тобто вони не дивляться на фактичне споживання тепла. Температура на вулиці може бути вищою, нижчою або взагалі плюсовою, відповідно, обсяг тепла, що подається, вищий або нижчий. А у них є єдина цифра, за якою вони нараховують субсидію з жовтня по квітень. Ця норма була від самого початку завищеною. Ось ця різниця в травні і прийшла в платіжках споживачам, які отримують субсидію», - зазначив Дмитро Щербак.

Крім того, заступник гендиректора підкреслив, що в своїх квитанціях «ХТМ» регулярно нагадували субсідіантам про те, що потрібно платити обов'язковий платіж. Ця сума в квитанціях не вказувалася, споживачі повинні були дізнаватися її у відділах субсидій.

У травні тепловики зробили повернення суми невикористаної субсидії, яка склала 72 млн грн.

На сьогоднішній день боржниками «ХТМ» є 115 тис. одержувачів субсидії в місті: їхній загальний борг становить 260 млн грн. При цьому Дмитро Щербак додав, що ті споживачі, які не погасять заборгованість протягом двох місяців, не зможуть отримувати субсидію далі. За його словами, підприємство пішло назустріч боржникам і пропонує оформити договір реструктуризації боргу. Виплати будуть розбиті на 5 років, і в такому випадку людина матиме право на переоформлення субсидії.

Також Дмитро Щербак зазначив, що подібна ситуація виникала в Харкові наприкінці позаминулого опалювального сезону, при цьому суми перерахунків були значно меншими, виходячи з діючих тарифів. На підприємстві додають, що в кінці минулого опалювального сезону норму споживання тепла вже знизили на 20%, відповідно, дисбаланс по субсидіях і фактично спожитих послугах наступного року буде меншим.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини