Харків'ян закликають не викидати сміття у мережі водовідведення
11 лютого 2022 14:04 ЖКГ
Харків'ян закликають не викидати сміття у мережі водовідведення На КП «Харківводоканал» закликають городян використовувати мережі водовідведення за призначенням та не засмічувати їх твердими побутовими відходами.

Як повідомили на підприємстві, щомісяця на мережах водовідведення відбувається понад 5 тис. аварійних ситуацій та поломок, основною причиною яких є недотримання жителями правил їх експлуатації.

За словами начальника управління з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем Комплексу «Харківводовідведення» Валерія Харлана, кожну добу на підприємство надходить близько 120 заявок на ремонт, понад 80 з яких відпрацьовуються бригадами в день їхньої подачі. Зокрема, вчора фахівці усунули пошкодження на внутрішньобудинкових мережах водовідведення у підвалі будинку на пр. Гагаріна, 147, де ділянка трубопроводу була забита побутовим сміттям та ганчірками.

«Наші працівники прочистили трубу через колодязь, усунули протікання та провели санітарну обробку підвального приміщення. Проте таких прикладів, коли аварійна ситуація відбувається саме з вини мешканців, дуже багато. Зокрема, вчора бригади працювали у будинках по вул. Лесі Сердюка, 56, вул. Курчатова, 6, вул. Коломенській, 25 та пр. Перемоги, 72-а», - розповів Валерій Харлан.

Фахівці комплексу «Харківводовідведення» підкреслили, що каналізація призначена виключно для відведення стічних вод від житлових будинків харків'ян. Її засмічення призводить до закупорки труб, витікання нечистот, затоплення підвальних приміщень, появи неприємного запаху, а також виникнення аварійних ситуацій на мережах водовідведення. Крім того, стоки з твердими побутовими відходами засмічують технічне обладнання Міських очисних споруд водовідведення №1 та 2, чим суттєво ускладнюють його роботу.

На підприємстві нагадали, що в каналізацію забороняється скидати пісок, цемент, ганчір'я, одяг, вологі серветки, рушники, хімічні речовини, поліетиленові та пластикові вироби, предмети особистої гігієни, скло, корм для тварин, наповнювач для котячого туалету та інші біологічно нерозкладні предмети та речовини. Також заборонено викидати харчові та побутові відходи, будівельне сміття у відкриті каналізаційні люки. Такі дії призводять до зупинки роботи каналізаційних колекторів, внаслідок якої багато харків'ян не зможуть користуватися послугами водовідведення та водопостачання до моменту усунення аварійної ситуації.

Щоб уникнути подібних ситуацій, КП «Харківводоканал» просить харків'ян не скидати сміття в каналізацію та дотримуватися простих правил її використання. Якщо ж аварійна ситуація все ж таки виникла, мешканцям забороняється проводити будь-який злив води в каналізацію, користуватися раковинами, умивальниками, унітазами, посудомийними та пральними машинами, доки аварійну ситуацію не буде ліквідовано.

Повідомляти про несправності системи водовідведення можна за єдиним коротким номером 15-33, доступним безкоштовно з усіх мобільних операторів та стаціонарних телефонів. Крім того, можна звернутися до аварійної диспетчерської за тел.: 15-99 (зі стаціонарних телефонів), 704-14-46, 704-14-47, 704-14-48, 734-91-53, 739-95-05 (цілодобово), а також до інформаційного центру за тел.: 707-57-57, 757-82-80 (з 8:00 до 21:00, крім неділі).

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини