Харківську ТЕЦ-3 очікує модернізація за рахунок коштів Світового банку
01 липня 2015 14:32 ЖКГ
Харківську ТЕЦ-3 очікує модернізація за рахунок коштів Світового банку На ТЕЦ-3 за рахунок коштів Світового банку планують ввести в експлуатацію два нових турбогенератори.

Як повідомив сьогодні, 1 липня, журналістам директор ТЕЦ-3 Леонід Лисак, один турбогенератор почали встановлювати в цеху ще два з половиною роки тому. Закінчити його монтаж планують за рахунок коштів Світового банку. Електрична потужність агрегату становить 20 МВт, теплова - 80 Гкал/год.

Крім того, на ТЕЦ-3 вже підготовлено майданчик для установки нового турбогенератора, його встановлять замість старого, що вийшов з ладу. Його електрична потужність - 24 МВт, теплова - 80 Гкал/год.

Леонід Лисак зазначив, що введення в експлуатацію нового обладнання дозволить поліпшити систему вироблення тепла, і з питомих 250-252 кг витрати палива на 1 Гкал вийти на 144 кг на 1 Гкал. Також це дасть можливість відмовитися від менш економних водогрійних котлів, при цьому обсяг відпуску електроенергії зросте на 15-20 млн кВт.год. «Тобто це дозволить нам споживати меншу кількість газу на вироблення того ж об'єму тепла», - зазначив директор ТЕЦ-3.

Директор Департаменту комунального господарства Віктор Кітанін повідомив, що завдяки модернізації вироблення теплової та електричної енергії на ТЕЦ-3 зросте на 20-22%. За його словами, ТЕЦ-3 - основний об'єкт, на модернізацію якого будуть вкладатися кошти Світового банку. Всього на реалізацію цього проекту планують направити близько 20 млн дол США.

«Харків активно впроваджує технології енергоефективності та енергозбереження. Наші тарифи нижчі, ніж у Києві та Дніпропетровську, тому що ми щорічно вкладаємо мільйони гривень за рахунок обігових коштів підприємств в енергоефективні технології. Зараз ми очікуємо закінчення проведення тендерів, наші проекти пройшли всі необхідні експертизи, і як тільки отримаємо кошти - приступимо до роботи», - зазначив директор департаменту.

Зазначимо, що зараз на ТЕЦ-3 йдуть планові ремонтні роботи в рамках підготовки до нового опалювального сезону, яка почалася ще в середині квітня.

Довідка. ТЕЦ-3 - перша теплоелектростанція в СРСР, її запустили 1 серпня 1934 року. На ТЕЦ-3 - вісім енергетичних котлоагрегатів різних параметрів, п'ять водогрійних котлів потужністю 100 і 180 Гкал і чотири турбогенератора. Теплова енергія, що виробляється на ТЕЦ-3, забезпечує 25% всієї потреби системи централізованого теплопостачання Харкова в опалювальний період і до 50% гарячого водопостачання населення в неопалювальний період в семи районах міста: Дзержинському, Київському, Комінтернівському, Московському, Фрунзенському, Орджонікідзевському, Червонозаводському. Забезпечуються теплопостачанням та гарячим водопостачанням 1 тис. 929 будинків, 63 школи, 47 дошкільних та 41 лікувальних установ. Встановлена сумарна електрична потужність становить 62 МВт, встановлена ​​теплова потужність - 1 тис. 353 Гкал/год.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини