Харківському зоопарку передадуть тварин з Франції, Угорщини та Швейцарії
01 березня 2019 15:42 Міжнародне співробітництво
Харківському зоопарку передадуть тварин з Франції, Угорщини та Швейцарії Чотирьох орангутангів передадуть Харківському зоопарку навесні 2019 року.

У новому Будинку мавп житимуть пара з французького зоопарку - 28-річна самка і 12-річний самець, і дві самки 8 і 9 років з Будапешта і Цюріха.

Сьогодні, 1 березня, директор зоопарку Ля Буассьер-дю-Доре (Франція) Себастьян Лоран і куратор комітету Європейської асоціації зоопарків та акваріумів по Східній Європі, представник Будапештського зоопарку Іштван Відаковітс відвідали Харківський зоопарк і подивилися, в яких умовах житимуть їхні вихованці.

Після цього візиту вони зустрілися з першим заступником Харківського міського голови Ігорем Тереховим, архітекторами і співробітниками зоосаду і поділилися своїми враженнями та побажаннями.

За словами іноземних експертів, для тварин переїзд - це стресова ситуація, тому спочатку харківський фахівець поїде до Європи, щоб навчитися спілкуватися з новими вихованцями. Потім орангутангам належить подолати понад 20 годин шляху. В дорозі їх супроводжуватимуть кіпери, які залишаться в Харкові ще на пару тижнів, щоб допомогти тваринам звикнути до нового місця і навчити українських колег доглядати за мавпами.

Як зазначив Себастьян Лоран, парі з Франції буде легше адаптуватися. «Те, що з Франції приїде пара, - це перевага, тому що тварина переживає великий стрес. А так вони хвилюватимуться менше, бачачи звичну обстановку. Існує два підвиди орангутангів. Наші - суматранські. Це зникаючий вид, який потребує захисту», - повідомив директор французького зоопарку.

Ігор Терехов запевнив іноземних фахівців, що до приїзду орангутангів Будинок мавп буде готовий, поруч не буде їздити будівельна техніка, а навколо будівлі встановлять огорожу, щоб уникнути сторонніх шумів.

Куратор EAZA Іштван Відаковітс зазначив, що задоволений харківським об'єктом.

«Після огляду об'єкта зовні і всередині, ми - під враженням. Все виконано на високому рівні. Були незначні зауваження, але вони технічні. Ви застосували рішення найкрутіших зоопарків Європи. Наприклад, стеля з сітки, що важливо для збагачення середовища тварин і роботи кіперів», - сказав Іштван Відаковітс.

Ігор Терехов зазначив, що радий почути високу оцінку виконаній роботі.

«Ми зацікавлені у співпраці з EAZA і докладемо максимум зусиль, щоб увійти в організацію. Реконструкції Харківського зоопарку приділяється багато уваги. Незважаючи на те, що нас критикують, це соціальний проект. Будівництво зоопарку курується EAZA. Є чіткі норми і правила, за якими працює ця організація і відповідно до яких йде реконструкція. Ми зобов'язані їх виконувати, інакше не отримаємо тварин. Сьогодні, коли фахівці підтвердили, що норми дотримані, - ми зможемо отримувати тварин з інших зоопарків на безкоштовній основі», - сказав після зустрічі перший віце-мер.

Він зазначив, що Харківський зоопарк планує отримати двох жирафів (з німецького міста Кельн), а також білих ведмедів і пінгвінів.

Нагадаємо, що Харківський зоопарк в ході реконструкції розділять на географічні зони. Між відвідувачами і тваринами будуть максимально прибрані клітки і бар'єри. Також на території зоопарку побудують океанаріум.

Довідка. Приватний зоопарк Ля Буассьер-дю-Доре - один з найвідоміших в Європі по роботі з орангутангами. Самець Мажор, який жив там і помер у віці 50 років, вважався найстарішим в світі самцем цього виду. Будапештський зоопарк - найстаріший зоопарк в Угорщині: його відкрили в 1866 році. У зоопарку утримуються 1072 види тварин.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини