Харківські ліквідатори розвивають співробітництво з чорнобильцями Грузії
05 червня 2019 14:19 Суспільство
Харківські ліквідатори розвивають співробітництво з чорнобильцями Грузії Делегація харківських чорнобильців відвідала з офіційним візитом Грузію.

Делегацію очолив президент Міжнародної неурядової організації «Ветерани Чорнобиля», віце-президент з питань духовності і міжнародних зв'язків Харківської асоціації громадських організацій інвалідів-ветеранів Чорнобиля Петро Прокопенко. У поїздці харків'ян супроводжували президент Спілки інвалідів Чорнобиля Західної Грузії Джамбул Джикія та член Спілок художників України та Грузії Таріел Чекурішвілі.

Харківська делегація взяла участь у святкуванні Дня Незалежності Грузії в місті-побратимі Кутаїсі, зустрілася з в.о. губернатора Імеретії Звіадом Шаламберідзе і в.о. мера Кутаїсі Ніно Тавтавадзе. В ході зустрічей обговорювалися питання надання соціальної та матеріальної допомоги грузинським ліквідаторам, будівництва в Кутаїсі нового пам'ятника Подвигу чорнобильців, проведення екологічної виставки та інші напрямки співпраці. 

Також харківські ліквідатори відвідали місто Батумі, де зустрілися з начальником відділу міжнародних відносин та у справах етнічних меншин муніципалітету Гелою Болкурадзе. Він повідомив, що місцева влада готова розвивати співпрацю з Харковом і прийняла пропозицію Харківського міського голови Геннадія Кернеса про встановлення побратимських відносин і запрошення взяти участь у святкуванні Дня міста Харкова. Чорнобильці запевнили, що зі свого боку сприятимуть подальшому зміцненню економічних і культурних зв'язків міст.

У Міністерстві охорони здоров'я, праці та соціальних питань Грузії члени харківської делегації обговорили питання взаємодії в наданні медичної допомоги та соціального захисту громадян Грузії, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Начальник відділу міністерства Ніно Джінджолава та начальник відділу Державного об'єднаного фонду соціального страхування Лія Бекаури розповіли про досвід такої роботи в Грузії, харківські чорнобильці - про свою взаємодію з органами влади, і за підсумками зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю для підтримки ліквідаторів.

Також харків'яни відвідали стародавні монастирі Гремі, Моцамета, Гелати та інші грузинські святині. Делегацію прийняв Митрополит Некреський Сергій (Чекурішвілі). З побажаннями якнайшвидшого одужання Святішому і Блаженнішому Ілії II, Патріарху Католікоса всієї Грузії і Архієпископу Мцхета-Тбіліському харків'яни передали ікону Святого Георгія-Побідоносця, виконану харківськими майстрами. А Митрополиту Кутаїському і Гелатському Каллістрату, який в 1986 році брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, - ікону «Спас Чорнобильський».

Крім того, делегація з Харкова відвідала школу №12 міста Кутаїсі і передали малюнки учнів харківської школи №115. У відповідь грузинські школярі передали листа харківським і домовилися, що будуть спілкуватися один з одним.

Завершився візит делегації форумом чорнобильців. В рамках заходу відбулося виїзне засідання Ради Міжнародного неурядового об'єднання «Ветерани Чорнобиля», на якому були прийняті нові організації до об'єднання, розглянуті питання надання методико-правової, медичної та соціальної допомоги ліквідаторам Грузії та інші теми суспільного життя.

Зазначимо, що відвідування харківськими ліквідаторами Грузії відбулося за підтримки Харківського міського голови Геннадія Кернеса і Фонду Олександра Грановського.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини