Ігор Терехов висловлює співчуття родині Петра Волошина
27 жовтня 2021 10:32 Офіційно
Ігор Терехов висловлює співчуття родині Петра Волошина Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов та виконком міськради висловлюють співчуття родині, близьким та колегам Почесного громадянина міста Харкова, вченого, одного із засновників сучасної української школи психоневрології Петра Волошина, який помер на 94-му році життя після тяжкої хвороби.

«Петро Власович все своє життя присвятив вивченню та лікуванню людей. Під його керівництвом Інститут неврології, психіатрії та наркології став провідним, єдиним в Україні комплексним багатопрофільним науковим закладом у цій галузі. Завдяки зусиллям Петра Власовича при інституті було відкрито клініку та консультативну поліклініку, а його учні стали провідними вченими, практиками, які очолюють наукові та лікувальні заклади в нашій країні та за кордоном.

Упевнені, сьогодні сумує не лише наукова спільнота Харкова, а й вчені багатьох інших міст, де живуть та працюють його учні та послідовники.

Пам'ять про видатного вченого, педагога та чудову людину, Петра Власовича, назавжди залишиться в серцях усіх, хто його знав», - сказано у співчутті.

Довідка. Волошин Петро Власович народився 13 січня 1928 року у селі Любарці Бориспільського району Київської області. Закінчив Харківський медичний інститут у 1959 році.

Петро Волошин – один із засновників сучасної української школи психоневрології, Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМНУ очолював з 1977 року. Петро Волошин - автор понад 550 наукових праць (в т.ч. 12 монографій, 26 навчальних посібників), 20 винаходів та патентів. Під керівництвом Петра Волошина захищено 22 докторські та 65 кандидатських дисертацій.

Петро Волошин один із перших в Україні ініціював вивчення психоневрологічних та психологічних аспектів медицини катастроф та екстремальних ситуацій, зокрема наслідків аварій на Чорнобильській АЕС.

Понад 25 років очолював Науково-практичне товариство неврологів, психіатрів та наркологів України, академік Академії наук вищої школи України, Нью-Йоркської академії медичних наук, Американської академії психіатрії. Ім'я Петра Волошина занесено до Алеї трудової слави України.

Доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки та техніки, лауреат Державної премії України у галузі науки та техніки, кавалер орденів Дружби Народів, «За заслуги» ІІІ ст. та інших нагород.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини