До Дня міста в Харкові відкрили міський велопрокат
23 серпня 2018 17:12 Суспільство
До Дня міста в Харкові відкрили міський велопрокат 14 станцій муніципального прокату велосипедів почали працювати сьогодні, 23 серпня, в Харкові.

Офіційне відкриття однієї з них відбулося на пл. Конституції біля виходу зі станції метро. Відкриття станції приурочене до Дня міста.

У заході взяли участь директор Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Олексій Чубаров і співзасновник компанії «НекстБайк Україна» («NextBike Ukraine»), яка реалізує цей проект, Остап Буденкевич.

Як повідомив Олексій Чубаров, головне завдання міського велопрокату - надати харків'янам альтернативний вид транспорту і розвантажити центр міста від потоку автомобілів, тому велосипеди компанії «НекстБайк Україна» не передбачені для тривалих прогулянок.

«Будь-хто бажаючий може взяти велосипед в одній з точок міста, наприклад, на пл. Конституції, доїхати на ньому до найближчої станції велопрокату, зокрема, до ст. метро «Держпром», і там його залишити. Або повернутися назад таким же чином. Це зручно, екологічно і по-європейськи. Ми сподіваємося, що відкриття велопрокату стане поштовхом для розвитку велоінфраструктури в Харкові», - зазначив директор департаменту.

Працювати міський велопрокат буде цілодобово сім днів на тиждень. Тариф за 1 годину велопоїздки становить 20 грн, а місячний абонемент - 250 грн і щодня година в подарунок. Також любителі велопоїздок зможуть придбати сезонний абонемент - його вартість складе 800 грн. Нагадаємо, оплатити послугу готівкою буде неможливо: система працюватиме онлайн. Для того щоб скористатися міським велопрокатом, необхідно буде завантажити мобільний додаток «NextBike» або зареєструватися на сайті компанії, залишити свої контактні дані і підв'язати до системи свою банківську карту.

«Оскільки громадський велопрокат - не розвага, а вид транспорту, ми намагаємося обмежити години проїзду на велосипедах. Якщо ви хочете експлуатувати велосипед півдня чи добу, вам вигідніше йти в туристичний велопрокат. Ми розробили систему штрафів на випадок, якщо клієнт не поверне транспорт після 12 або 24 годин катання, тобто за неповернення велосипеда на стійку. Це робиться для того, щоб якомога більше людей могло скористатися цією послугою», - повідомив Остап Буденкевич.

На кожній із станцій розміщено 5-6 велосипедів. До вересня в Харкові планують відкрити ще шість точок. Всього протягом п'яти років планується відкрити близько 120 станцій муніципального велопрокату.

З детальною інформацією про місця, де встановлені станції велопроката, можна ознайомитися на сайті компанії. Крім пл. Конституції, з сьогоднішнього дня послугою можна скористатися також на пл. Свободи (ст. м. «Держпром»), на ст. м. «Наукова» (в районі «Макдональдсу»), на вул. 23 Серпня (пам'ятник Воїну-визволителю), а також біля входу до Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького.

Представники «НекстБайк Україна» відзначають, що велосипеди надійні і розраховані на інтенсивні навантаження. Однак в разі, якщо все ж двоколісний транспорт зламається, клієнт може залишити його на найближчій станції велопрокату або зателефонувати на гарячу лінію компанії, і представники сервісної служби приїдуть і заберуть його. При цьому співробітники компанії будуть щодня перевіряти справність транспорту.

Довідка. Компанія «НекстБайк Україна» («NextBike Ukraine») - офіційний представник німецької компанії «NextBike», яка працює вже у 60 країнах. В Україні муніципальний велопрокат вже запустили у Львові і Києві, на черзі - Одеса і Вінниця.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини