У Харкові вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС
14 грудня 2020 12:08 Суспільство
У Харкові вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС Пам'ять загиблих ліквідаторів чорнобильської катастрофи вшанували сьогодні, 14 грудня, покладанням квітів до пам'ятника жертвам аварії на ЧАЕС у Молодіжному парку.

Захід був приурочений до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У ньому взяли участь перший заступник Харківського міського голови Олександр Новак, керівництво області, ліквідатори аварії, представники громадських чорнобильських організацій і жителі міста.

Присутні вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання, а священнослужителі Харківської єпархії відслужили панахиду за померлими.

«Ліквідатори аварії на ЧАЕС - це люди, які проявили героїзм у мирний час і врятували мільйони життів ціною своїх. Вони зробили все для того, щоб наслідки аварії для жителів України були меншими. Ми вдячні їм за цей подвиг. Я впевнений, що підтримка ліквідаторів чорнобильської аварії та їхніх сімей буде пріоритетом у роботі новообраної міської ради, а діючі програми захисту учасників ліквідації наслідків катастрофи продовжать реалізовуватися», - сказав Олександр Новак.

Зазначимо, що зараз у Харкові проживають близько 9 тис. громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. На їх підтримку в місті реалізується низка програм. Так, з міського бюджету виділяються кошти на матеріальну допомогу учасникам чорнобильської аварії та сім'ям загиблих. Також встановлені пільги на оплату житлово-комунальних послуг сім'ям, які внаслідок аварії втратили годувальників.

Довідка. 26 квітня 1986 року сталась одна з найбільших аварій на атомних електростанціях - аварія на Чорнобильській АЕС. 10 листопада 2006 року Указом Президента України був встановлений пам'ятний день - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня. Ця дата обрана невипадково. 30 листопада 1986 року було закінчене будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС, а 14 грудня було опубліковано повідомлення про те, що комплекс захисних споруд введений в експлуатацію. Відтоді з нагоди цього дня по всій країні проходять різні заходи, присвячені пам'яті ліквідаторів цієї аварії, - мітинги, покладання квітів до пам'ятників, молебні та інші акції.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини