В університеті міського господарства відкрили енерго-інноваційний хаб
08 жовтня 2020 15:09 Співробітництво з міжнародними організаціями
В університеті міського господарства відкрили енерго-інноваційний хаб Презентація інформаційно-консультаційно-навчального центру «Енерго-інноваційний хаб» («EnInHub») відбулася сьогодні, 8 жовтня, в Харківському національному університеті міського господарства ім. О. М. Бекетова.

Як повідомив ректор вишу Володимир Бабаєв, цей центр займатиметься експертизою енергоефективних проєктів, сертифікацією будівель та інженерних систем, підвищенням кваліфікації фахівців з енергетичного аудиту та енергоменеджменту, а також стане майданчиком для навчальних і просвітницьких заходів у сфері енергоефективності. До складу «EnInHub» входять спеціалізована лабораторія з енергетичного аудиту, 14 профільних лабораторій і центрів, аудиторія-трансформер і лекторій.

«Філософія хаба полягає в синергії освіти, науки, влади і бізнесу з метою створення середовища енергоефективного мислення і комунікації, платформи для розробки і впровадження енергоефективних проєктів. Важливо, що ми покращили наші можливості з підготовки фахівців у сфері енергоефективності в народному господарстві. Ми вже готуємо енергоаудиторів, співпрацюємо з будівельними компаніями з видачі сертифікатів і паспортів з енергоефективності, і тепер ця робота буде виведена на новий рівень. Разом ми побудуємо енергоефективний Харків», - зазначив Володимир Бабаєв.

У свою чергу перший заступник міського голови Ігор Терехов підкреслив, що відкриття такого хаба є знаковою подією для Харкова.

«Енергоефективність лежить в основі майбутнього сучасних міст, адже зростання вартості енергоносіїв було, є і буде. Єдиний шлях економити енергоресурси - розвивати сферу енергоефективності. Ми витрачаємо багато коштів на енергоносії, тому саме життя привчає нас рахувати гроші. Відкриття такого хаба в Харкові - це суперсучасно, це крок у майбутнє, в розвиток міста. У нас є багато напрямків, де потрібні енергоефективні рішення. Це, наприклад, метрополітен, трамваї, тролейбуси, вся інженерна інфраструктура. І нам потрібні фахівці, які працюватимуть у цьому напрямі», - зазначив Ігор Терехов.

Також перший віце-мер запросив студентів взяти участь у проєкті «Екополіс ХТЗ», на базі якого реалізується інший великий проєкт - зі створення «Української Кремнієвої долини». Відразу після цього був підписаний Меморандум про співпрацю між ХНУМГ ім. О. М. Бекетова і ТОВ «Екополіс Харків». Цей документ передбачає співпрацю у сфері енергоефективності на базі «Енерго-інноваційного хаба» з подальшою реалізацією проєктів у технопарку «Екополіс ХТЗ».

Після презентації гості ознайомилися з можливостями спеціалізованої лабораторії з енергетичного аудиту та енергоефективними проєктами, над якими працюють студенти.

Довідка. «EnInHub» створено за підтримки Харківської міської ради в рамках проєкту «Реформи в сфері енергоефективності в Україні» спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини