Місто планує відновити системи протипожежного захисту в висотних житлових будинках
09 листопада 2017 16:14 Суспільство
Місто планує відновити системи протипожежного захисту в висотних житлових будинках У будинках підвищеної поверховості та висотних будинках Харкова в 2017 році відбулося 48 пожеж, в яких загинуло двоє людей, а збитки склали 2,7 млн ​​грн.

Про це сьогодні, 9 листопада, на засіданні Міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив начальник Харківського міського відділу ГУ ДСНС України в Харківській області Володимир Юрченко.

За його словами, в цілому проблема забезпечення пожежної та техногенної безпеки висотних будинків, а також утримання систем їхнього протипожежного захисту стоїть дуже гостро. За останні п'ять років у висотках сталося 376 пожеж, в яких загинуло 13 осіб, а збитки склали близько 8,5 млн грн.

В даний час у Харкові експлуатується 701 будинок висотою 26,5 м і вище, в яких проживає третина жителів міста Харкова - близько 500 тис. осіб. За 9 місяців 2017 року було виконано поточний ремонт 43 систем протидимного захисту. Незважаючи на проведену роботу, до теперішнього часу в 478 будинках системи протипожежного захисту не працюють, що становить 69% від загальної кількості обладнаних. У 508 будинках системи протипожежної автоматики зовсім не обслуговуються, що становить 72,7%. З 715 систем димовидалення в неробочому стані знаходяться 303, а з 33 тис. пожежних кранів - трохи менше половини.

За даними рятувальників, багато пожеж сталося через захаращеність місць загального користування жителями будинків, що призводить до блокування шляхів евакуації, а перепланування тамбурів і коридорів не дозволяє фахівцям перевірити системи пожежогасіння.

Як повідомив директор Департаменту житлового господарства Роман Нехорошков, в 2018 році планується довести показник працездатності систем протипожежного захисту з нинішнього 31% до 50%, а потім продовжувати цю роботу до повного завершення.

Перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов зазначив, що якщо в будинках комунальної власності ці питання хоч якось вирішуються, то у відомчому житловому фонді стан протипожежного захисту будинків взагалі не поліпшується. У зв'язку з цим він дав доручення в рамках чинного законодавства спонукати власників таких будинків зайнятися відповідною роботою.

«В цілому нам потрібно прикладати більше зусиль в цьому напрямку. Необхідно поступово вирішити всі проблеми і відновити системи протипожежного захисту на 100%. Відкладати цю роботу не можна, тому що на кону, у випадку виникнення пожеж, - життя людей», - сказав Ігор Терехов.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини