Харків - лідер з реалізації житлових програм в Україні
15 грудня 2016 17:16 Суспільство
Харків - лідер з реалізації житлових програм в Україні У державному бюджеті на 2017 рік необхідно передбачити достатньо коштів на реалізацію пільгових житлових програм в Україні.

Така пропозиція стала одним із пунктів резолюції, яку сьогодні, 15 грудня, ухвалили в Харкові учасники круглого столу, присвяченого реалізації житлових програм в умовах децентралізації.

Як зазначив перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, в останні роки держава приділяє все менше уваги цим програмам, і кожен рік рівень фінансування стає все менше. В даний час трохи коштів виділяється на реалізацію молодіжної програми, а програма доступного житла не фінансується з 2014 року.

«Нам необхідно підняти питання реалізації програм на державний рівень. Адже на сьогоднішній день з місцевих бюджетів на житлові програми виділяється в 10 разів більше, ніж на державному рівні, хоча спочатку передбачалося паритетну участь. Саме цього ми хочемо домогтися в держбюджеті на наступний рік», - зазначив Сергій Комнатний.

Поки ж, за його словами, в держбюджеті хочуть закласти кошти, яких вистачить лише на 50 кредитів по всій країні.

При цьому Сергій Комнатний підкреслив, що, незважаючи на складні умови, Харків є лідером в Україні з реалізації житлових програм, оскільки фінансує з місцевого бюджету всі програми і напрямки, в т.ч. нові, наприклад, кредитування учасників АТО і викладачів вишів.

Заступник Харківського міського голови - директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатєєв в ході круглого столу зазначив, що місто має намір продовжити фінансування всіх житлових програм, незважаючи на те, буде підтримка з держбюджету чи ні.

«Ми освоїли всі грошові кошти, а це понад 30 млн грн, які були передбачені в бюджеті Харкова на цей рік. 21 грудня пройде сесія Харківської міської ради, на якій ми плануємо затвердити суму в 30 млн грн на виконання у 2017 році всіх житлових програм - по п'ять мільйонів на кожну програму і її напрямки, щоб з 1 січня вони не зупинялися, а продовжували реалізовуватися», - повідомив Михайло Фатєєв.

Підводячи підсумки 2016 року, він розповів, що традиційно популярною серед харків'ян залишається програма молодіжного кредитування: цього року було оформлено 15 таких договорів, а всього з початку її роботи - 59.

Зростає і популярність Міської цільової програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2020 роки. Зараз вона складається з трьох напрямків:

1. Надання бюджетної підтримки в розмірі 50%. З середини 2016 року місто стало надавати не 30%, а 50% вартості будівництва житла. Цього року було укладено понад 30 договорів, а всього - 101 договір з початку дії програми.

2. Кредитування учасників бойових дій в зоні проведення АТО, з якими вже укладено 14 договорів.

3. Пільгове кредитування з міського бюджету працівників бюджетних установ - шкіл, лікарень, музеїв, бібліотек, а також науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації. У цьому році з ними уклали шість договорів.

Зазначимо, що до програми доступного житла внесені нововведення, які стосуються збільшення норми площі на самотніх людей. Це може бути як воїн АТО, так і представники сфер освіти, охорони здоров'я або бюджетних установ, які, згідно з міською програмою, мають право скористатися житловим кредитом.

Зараз норма на одного члена сім'ї становить 21 кв. м плюс 10,5 кв. м на сім'ю. «У новобудовах немає однокімнатних квартир з площею 31,5 кв. м. Площа квартири в таких будинках складає від 35 до 60 кв. м. Це означає, що людина повинна доплачувати різницю в повному обсязі. Тому ми вирішили збільшити цю норму для самотніх людей. Вони можуть претендувати на житло, площа якого не перевищує 50 кв. м, не доплачуючи за різницю за нормою і площою», - підкреслив Михайло Фатєєв.

Зазначимо, для того щоб скористатися міською програмою доступного житла, необхідно перебувати на квартирному обліку і потребувати поліпшення житлових умов. Також щомісячний дохід сім'ї не повинен перевищувати п'ятикратного розміру середньої зарплати на одну людину.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини