Основні показники економічного і соціального розвитку м. Харкова за 2020 рік

З метою забезпечення поповнення доходної частини бюджету міста Харкова виконувалися заходи щодо ефективного використання об’єктів комунальної власності територіальної громади міста. На 01.01.2021 в комунальній власності міста знаходилося 318 підприємств, установ і організацій.

У звітному періоді до власності міста прийнято 379 інвентарних об’єктів, в тому числі 84 інженерних об’єктів.

Надано в оренду 167,1 тис. кв. м нежитлових приміщень комунальної власності, що на 4,0 тис. кв. м більше ніж в 2019 року. До бюджету м. Харкова перераховано кошти за оренду майна комунальної власності в сумі 62,3 млн грн.

За рахунок приватизації 69 об’єктів комунальної власності до бюджету м. Харкова залучено коштів на суму 43,7 млн грн, що на 20,3 млн грн більше ніж у відповідному періоді минулого року.

Протягом 2020 року зареєстровано 286 договорів оренди землі та додаткові угоди про поновлення договорів оренди землі, укладено 119 додаткових угод щодо перерахунку розміру орендної плати (підписано добровільно та визнано за рішенням суду).

Від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення до спеціального фонду бюджету міста Харкова надійшло 110,3 млн грн (за 2019 рік – 148,6 млн грн).

Надходження від орендної плати за землю до загального фонду бюджету міста Харкова становили 856,0 млн грн (за 2019 рік – 811,1 млн грн).

За результатами фінансово-господарської діяльності за 9 місяців 2020 року (інформація надходить із запізненням) звітувало 63 комунальні унітарні підприємства.

Чистий прибуток отриманий 33 підприємствами становив 85,5 млн грн.

Порівняно з 9 місяцями 2019 року дохід підприємств збільшився на 17,4 % і становив 10 933,6 млн грн (за 9 місяців 2019 року – 9 309,6 млн грн). Сплачено до бюджетів усіх рівнів податків, зборів та обов’язкових платежів 1259,2 млн грн. Зі збитками відпрацювало 25 підприємств.

Середньооблікова чисельність штатних працівників підприємств становила 26,6 тис. осіб, середньомісячна заробітна плата штатного працівника – 10,2 тис. грн (на 11,2 % більше ніж у відповідному періоді 2019 року).

З метою підтримки розвитку малого та середнього бізнесу реалізовувалися заходи Програми підтримки розвитку підприємництва у м. Харкові на 2018-2022 роки. На виконання заходів Програми в бюджеті міста Харкова на 2020 рік передбачено та профінансовано 1,9 млн грн.

Продовжувалася робота щодо подальшого удосконалення вебсайту «Підприємництво та споживчий ринок міста Харкова», а також наповнення його новими інформаційними масивами корисними для підприємців міста. З метою протидії поширенню захворювання на COVID-19 створено окремий інформаційний розділ для бізнесу під час карантину, який містить актуальну офіційну інформацію: вказані діючі обмеження для національної платформи МСБ (мережа об’єднань малого і середнього бізнесу), перелік заходів державної підтримки, відповіді на питання від бізнесу.

Кількість відвідувачів вебсайту постійно збільшується. За звітний період зафіксовано 98,8 тис., що на 2,2 тис. особи більше в порівнянні з 2019 роком.

Проведено роботу щодо створення і запуску електронного сервісу «Онлайн-консультант», який надаватиме професійну підтримку за допомогою чат-боту.

Впроваджено електронний сервіс «Менторська допомога» ‒ сервіс, що дозволяє підприємцю-початківцю, отримати безоплатну допомогу з вирішення бізнес-проблеми.

Станом на 01.01.2020 (за останніми статистичними даними) в місті здійснювали діяльність 19,4 тис. великих, середніх та малих підприємств, що на 5,9 % більше, ніж на 01.01.2019.

Кількість зайнятих працівників на підприємствах міста Харкова становила ‒ 285,6 тис. осіб, що на 48,4 тис. осіб більше, ніж у 2018 році.

Підприємствами великого, середнього та малого бізнесу у 2019 році реалізовано продукції (товарів, послуг) на 259,8 млрд грн, що становить 68,7 % від загального обсягу реалізованої продукції по Харківській області.

За даними Головного управління ДПС у Харківській області станом на 01.10.2020 на обліку в територіальних органах ДПС м. Харкова значилось майже 115,8 тис. фізичних осіб-підприємців.

На території міста зареєстровано 43 біржі, 40 страхових організацій (компаній), 50 кредитних спілок та 8 лізингових компаній.

У зв’язку з поширенням на території України COVID-19 сучасний споживчий ринок міста переживає певні труднощі: на період карантину було заборонено роботу певних підприємств сфери споживчого ринку, що вплинуло на обсяги роздрібного товарообігу міста.

Роздрібний товарооборот підприємств (юридичних осіб) м. Харкова, основним видом економічної діяльності яких є роздрібна торгівля, за оперативними даними складе 50,5 млрд грн. Темп росту в порівняних цінах до аналогічного періоду 2019 року – 102,0 %. Реалізація товарів на одного мешканця – 34 965 грн. Пред’явлений попит населення у звітному періоді повністю забезпечений пропозиціями основних видів споживчих товарів та послуг.

Спільно з фірмами, які організовують виставкову діяльність, у місті проведено 24 виставково-ярмаркових заходів, а саме: 7 спеціалізованих виставок, 14 універсальних виставок та 3 ярмарки.

Населення міста обслуговують майже 3,3 тис. підприємств торгівлі; близько 3,0 тис. підприємств ресторанного господарства на 129,1 тис. посадкових місць; 2,0 тис. підприємств побутового обслуговування населення; 53 ринки та торговельні майданчики, у тому числі 45 змішаних, 1 продовольчий, 7 непродовольчих.

У місті функціонують 23 гіпермаркети та 212 супермаркетів. Крім того, реалізацію непродовольчих товарів зосереджено у 63 торговельних центрах.

На території міста здійснюють роздрібну торгівлю 4 українські торговельні мережи, які налічують 97 магазинів.

Активно розвиваються 239 підприємств харківської торговельної мережі.

Одним з важливих напрямів діяльності є спільна робота з керівниками ринків по вдосконаленню роботи ринків і торгових майданчиків, створенню сучасних торгових комплексів європейського класу з розвиненою інфраструктурою, організації процесів обслуговування населення на високому рівні, розширенню асортименту запропонованої продукції, впровадженню прогресивної технології товарообігу за рахунок поліпшення матеріально-технічної бази.

Із метою недопущення несанкціонованої торгівлі на території ринків організовано 1 149 торговельних об’єктів для соціально незахищених громадян, які можуть здійснювати торгівлю на пільгових умовах.

У сфері захисту прав споживачів, здійснюється постійний контроль щодо дотримання норм та вимог чинного законодавства у сфері торгівлі та побутового обслуговування.

Підприємствами м. Харкова реалізовано промислової продукції (робіт, послуг) у відпускних цінах підприємств (без ПДВ та акцизу) на суму 82,8 млрд грн.

Проблемою залишається заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах міста.

За даними Головного управління статистики у Харківській області станом на 01.01.2021 заборгованість по заробітній платі по м. Харкову, враховуючи економічно активні підприємства та підприємства-банкрути, склала 405,3 млн грн, або 89,1 % від загального показника по Харківській області.

Заборгованість економічно активних підприємств склала 105,8 млн грн.

З метою підвищення інвестиційної привабливості міста проводилася робота в рамках завдань Міської програми інноваційної та інвестиційної діяльності та іміджевих проєктів на 2017-2025 роки за напрямками «Сприяння розвитку інноваційної діяльності та залученню інвестицій», «Проведення іміджевих заходів» та «Реалізація проєктів-переможців громадського бюджету (бюджету участі) міста Харкова».

Проводилася робота з міжнародними рейтинговими агентствами «Moody’s Investors Service Inc», «Fitch Ratings Ltd» та Національним рейтинговим агентством ТОВ «Рейтингове агентство «IBI-Рейтинг» щодо присвоєння та оновлення кредитних рейтингів м. Харкову.

Станом на 01.01.2021 кредитні рейтинги м. Харкова знаходилися на рівні:

Moody’s Investors

Service Inc

 

міжнародні кредитні рейтинги м. Харкова – довгостроковий рейтинг емітента за міжнародною шкалою в іноземній та національній валюті на рівні «В3», прогноз «стабільний», базова оцінка кредитоспроможності на рівні «b3».

Fitch Ratings Ltd

 

міжнародні кредитні рейтинги м. Харкова – довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній та національній валюті на рівні «В», прогноз «стабільний», короткостроковий РДЕ в іноземній валюті «В», довгостроковий рейтинг міста за національною шкалою на рівні «AA-(ukr)», прогноз «стабільний», рейтинг випуску облігацій Харківської міської ради на суму 750 млн грн на рівні «В».

Національне

рейтингове агентство

«IBI-Рейтинг»

довгостроковий кредитний рейтинг м. Харкова за Національною рейтинговою шкалою на рівні – «uaА, прогноз «у розвитку», рейтинг інвестиційної привабливості міста Харкова – «invAA» (відмінна інвестиційна привабливість).

 

Міжнародні кредитні рейтинги м. Харкова, присвоєні рейтинговими агентствами «Moody’s Investors Service Inc» і «Fitch Ratings Ltd», знаходяться на одному рівні з кредитними рейтингами України.

Зовнішньоторговельний оборот товарами підприємств міста Харкова у 2020 році збільшився проти 2019 року на 2,3 % і склав 2 088,1 млн дол. США.

Обсяги експорту товарів зросли на 1,4 % , імпорту – на 3,0 % і склали відповідно 926,5 млн дол. США та 1 161,6 млн дол. США.

Протягом 2020 року реалізовувалися заходи Програми розвитку електронного урядування в діяльності Харківської міської ради на 2018-2020 роки щодо цифрового розвитку міста відповідно до державної політики розбудови в Україні інформаційного суспільства, запровадження нових електронних сервісів та послуг для громадян.

Впроваджено експериментальний проєкт державної комплексної послуги «єМалятко», яка передбачає надання до 8 послуг, пов’язаних із народженням дитини, за однією заявою. Послуга надається в 11 центрах надання адміністративних послуг м. Харкова та у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків). За 2020 рік послугою скористалися 5 040 мешканців міста.

Введено в дію Портал електронних сервісів міста Харкова, що забезпечує надання жителям міста 15 електронних послуг з використанням офіційних засобів електронної ідентифікації особи.

З вересня 2020 року впроваджено новий електронний сервіс «Єдиний кабінет харків’янина» (мій Харків), який мешканцям міста надає можливість сформувати довідку про реєстрацію місця проживання особи, довідку про зареєстрованих осіб у житловому приміщені; замовити технічний паспорт БТІ; здійснити перевірку на дійсність довідок в сфері реєстрації місця проживання та документів виданих комунальним підприємством «Харківське міське бюро технічної інвентаризації»; передати показники лічильників; сплатити за спожиті комунальні послуги; записатися на прийом до ЦНАП та його територіальних підрозділів, Прозорих офісів міста, «Будинку Нерухомості»; авторизуватися на Порталі електронних сервісів міста для отримання електронних послуг та на Порталі харків’янина для прийняття участі в подачі проєктів чи голосуванні за них в рамках громадського бюджету участі. З моменту впровадження у 2020 році вебверсію мій Харків відвідали понад 366 тис. жителів міста.

Відкрито «Будинок Нерухомості», в якому питання щодо нерухомісті, реєстрації бізнесу, місця проживання вирішуються за допомогою єдиної платформи. Прийом платежів у «Будинку Нерухомості» здійснюється через POS термінали та бокси самообслуговування.

З жовтня 2020 року у м. Харкові доступна онлайн реєстрація місця проживання дитини віком до 14 років та актуальна реєстрація місця проживання особи на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг «Портал Дія». Послугою в режимі онлайн через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Портал Дія» скористалося 94 мешканця міста.

Здійснювалося забезпечення функціонування, технічної підтримки та супроводу програмного комплексу «Інтернет-платформа «Портал харків’янина» – сайту і мобільного застосунку для міських ініціатив.

Проведено ряд заходів, спрямованих на розробку програмного забезпечення: «Міський дашборд»; проведено доопрацювання Єдиного реєстру багатодітних сімей міста Харкова, Реєстру територіальної громади міста Харкова, комп’ютерної програми «Центр надання соціальних послуг».

Проводиться робота по участі у експериментальному проєкті щодо застосування електронних паспортів, збільшенню точок його прийому. Підключено понад 1 038 точок з можливістю використання електронного паспорту.

Харків’янами та громадськими організаціями міста подано до громадського бюджету на 2021 рік 255 проєктів спрямованих на розвиток міста.

В рамках медичної реформи в Україні запроваджено медичну інформаційну систему Helsi.

У 2020 році реалізована можливість оплати проїзду в КП «Харківський метрополітен» за допомогою технологій PayPass та PayWave, запроваджено автоматизовану систему контролю і оплати послуг з паркування (АСКОП) та способи оплати паркування автотранспорту на міських паркувальних майданчиках відкритого типу за допомогою смс, телеграм-боту, терміналів самообслуговування, додатку Приват 24. Разом із MasterCard Україна реалізовано безготівкову оплату на майданчиках закритого типу для паркування автомобільного транспорту на території комунального підприємства «Центральний парк культури та відпочинку імені М. Горького», а також здійснюється координація робіт щодо постійного оновлення мобільного додатку «Е-Паркування» для більшої зручності його користувачів.

В рамках міської програми з розвитку цифрової грамотності харків’ян повноцінно функціонує міський курс з цифрової грамотності.

Впроваджено та модернізовано пілотний проєкт щодо підвищення рівня цифрової грамотності в Харківській загальноосвітній школі I-III ступенів № 59.

З метою організації ефективної системи надання адміністративних послуг в місті забезпечено роботу Центру надання адміністративних послуг та його одинадцяти територіальних підрозділів (далі – Центр). Роботу Центру та його територіальних підрозділів направлено на створення єдиного місця прийому громадян та суб’єктів господарювання з усіх або більшості необхідних адміністративних послуг. Станом на 01.01.2021 надано 217 видів послуг.

За звітний період до Центру та його територіальних підрозділів надійшло майже 74,0 тис. звернень суб’єктів підприємницької діяльності; видано 19,4 тис. документів дозвільного характеру (89,9 % до кількості виданих документів дозвільного характеру за 2019 рік). Кількість зареєстрованих декларацій склала 1,8 тис. од. (на 13,7 % більше, ніж у 2019 році). 

Центром зафіксовано 64,4 тис. звернень з питань реєстрації бізнесу, що становить 5,9 % від загальної кількості, з них 53,1 тис. – від фізичних осіб-підприємців, 8,1 тис. – від юридичних осіб, 3,1 тис. – щодо отримання витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також 135 – стосовно реєстраційних дій громадських формувань.

У зв’язку з введенням певних заходів щодо запобігання поширенню COVID-19 значно зменшилася кількість відвідувань Центрів. У 2020 році зафіксовано 1 099,0 тис. звернень, що становить 65,4 % від показника 2019 року.

В умовах карантину актуальності набув електронний формат надання послуг. У 2020 році через портал електронних сервісів м. Харкова сформовано 598,8 тис. довідок з Реєстру територіальної громади, з них 91,0 тис. (15,2 %) – онлайн (безпосередньо громадянами та уповноваженими особами без залучення заявника) та 507,8 тис. (84,8%) – оффлайн.

Запроваджено нову комплексну послугу «ID–14» – отримання паспорту та ідентифікаційного коду одночасно, яку можуть отримувати безкоштовно громадяни України від 14 до 18 років за місцем проживання.
На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» розпорядженням Харківського міського голови від 10.08.2020 № 159 затверджено новий перелік адміністративних послуг, зокрема з державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів та видачі (обміну) посвідчення водія.

Чисельність наявного населення м. Харкова за січень-листопад 2020 року (за останніми статистичними даними) зменшилася на 8 845 осіб і станом на 1 грудня дорівнювала 1 435,4 тис. осіб. Природне скорочення наявного населення міста становило 11 277 осіб. За рахунок міграційного руху населення міста збільшилося на 3 432 осіб.

У рамках Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2017-2020 роки здійснювалися заходи щодо реалізації державної політики у сфері зайнятості населення.

Епідемія коронавірусу та пов’язані з нею обмеження негативно позначилися на ринку праці міста. Кількість офіційно зареєстрованих безробітних в місті зросла і становила 26,6 тис. осіб, що на 79,7 % більше ніж в аналогічному періоді 2019 року.

Рівень безробіття станом на 01.01.2021 порівняно з аналогічною датою попереднього року збільшився з 0,50 % до 1,19 %.

Станом на 01.01.2021 отримують допомогу по безробіттю 8 739 осіб.

Фінансування організації громадських робіт здійснювалося за рахунок коштів бюджету міста Харкова і коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття відповідно до чинного законодавства України. В громадських та інших роботах тимчасового характеру брали участь 907 осіб, або 3,4 % від загальної чисельності безробітних, зареєстрованих в службі зайнятості.

Проводилася постійна інформаційно-роз’яснювальна робота з метою підвищення зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць. До участі в заходах залучено майже 5,4 тис. роботодавців.

За останніми даними протягом січня-листопада 2020 року в м. Харкові створено 26 134 нових робочих місця, у тому числі: у юридичних осіб – 10 280, у фізичних осіб-підприємців – 15 854.

Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника (розраховується лише для штатних працівників великих і середніх підприємств, не враховуючи заробітки працюючих у малому бізнесі) у м. Харкові за І квартал 2020 року склала 9 755 грн (на 14,2 % більше ніж за І квартал 2019 року), за ІІ квартал 2020 року – 9 344 грн (на 1,3 % більше ніж за ІІ квартал торік); за ІІІ квартал 2020 року –10 435 грн (на 8,9 % більше показника за ІІІ квартал 2019 року).

Середній розмір пенсії по м. Харкову на 01.01.2021 становив 3 682,3 грн (на 01.01.2020 – 3 213,3 грн), що у 2,1 рази більше законодавчо встановленого прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Індекс споживчих цін на товари та послуги (розраховується на рівні областей) за січень-грудень 2020 року по Харківській області становив 105,2 % (по Україні – 105,0 %).

На реалізацію заходів Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2017-2020 роки профінансовано 340,1 млн грн.

Виділено одноразову адресну грошову допомогу 19,4 тис. громадян окремих пільгових категорій на загальну суму майже 68,2 млн грн.

Майже 552,1 тис. громадян за рахунок коштів бюджету міста Харкова встановлено додаткові соціальні гарантії (місцеві пільги) на житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку, пільговий проїзд у міському наземному пасажирському електротранспорті, метрополітені та інші.

На конкурс міського соціального проєкту «Єдина соціальна мережа» надійшов 31 проєкт (захід) від 28 громадських організацій.

Здійснювалися соціально-гуманітарні заходи з метою підтримки малозабезпечених та соціально-незахищених верст населення міста продовольчими наборами. Особлива увага приділялася сім’ям, де виховуються діти з інвалідністю, яким волонтери допомагали придбати та доставити продукти, засоби гігієни, ліки.

З метою сприяння реалізації державної політики щодо попередження наркоманії в місті Харкові, на виконання Комплексної програми з протидії поширенню наркоманії та зменшення шкоди від вживання психоактивних речовин у м. Харкові «Чисте місто» на 2019-2020 роки, Координаційною радою продовжувалася просвітницько-виховна робота щодо популяризації здорового способу життя, профілактики та попередження негативних явищ в молодіжному середовищі, залучення молоді до волонтерської діяльності, надання соціально-психологічної допомоги і підтримки людям з залежною поведінкою. Працює чат-бот для блокування інтернет-наркокрамниць «Стоп наркотик»; гаряча лінія «Протидія наркозлочинності». В межах Комплексної програми функціонує проєкт «Соціальне патрулювання».

У рамках транспортної соціальної послуги з перевезення осіб з інвалідністю І та ІІ груп із порушенням опорно-рухового апарату, які пересуваються на інвалідних візках, диспетчерською службою «Інватаксі» прийнято та виконано майже 4,5 тис. заявок.

Для забезпечення можливості отримання інклюзивної освіти учнями з інвалідністю, які пересуваються на інвалідних візках, у рамках транспортної соціальної послуги реалізується проєкт «Шкільний автобус».

Заплановані видатки на оплату транспортних соціальних послуг на 2020 рік в сумі 1,7 млн грн профінансовано в повному обсязі.

Продовжено надання транспортної послуги з перевезення осіб з інвалідністю, які відвідують КЗ «Харківський міський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Промінь».

Відділеннями 9 районних територіальних центрів надання соціальних послуг надано майже 1 163,1 тис. послуг понад 22,4 тис. непрацездатним малозабезпеченим громадянам.

Територіальні центри співпрацюють із 99 громадськими, релігійними організаціями та благодійними фондами, а також із 116 фізичними особами, які надають безоплатні соціальні послуги на умовах укладених договорів.

Функціонував КЗ «Харківський міський центр реінтеграції бездомних осіб».

Проводилися організаційні заходи для забезпечення функціонування КЗ «Харківський міський центр реабілітації та соціальної інтеграції «Академія».

Харківським міським центром соціальних служб «Довіра» і районними центрами соціальних служб надано 1 659 групових послуг (охоплено понад 10,3 тис. осіб), спрямованих на формування та зміцнення сімейних цінностей, популяризацію сімейних форм виховання, профілактику соціального сирітства, протидію домашньому насильству тощо.

У рамках функціонування спеціалізованого формування «Телефон Довіри» отримали допомогу 1 388 осіб.

Під постійним контролем центрів соціальних служб знаходяться питання щодо надання допомоги тимчасово переміщеним особам.

Забезпечується взаємодія різних структурних підрозділів Харківської міської ради при роботі з демобілізованими учасниками ООС (АТО), їх сім’ями з метою надання комплексу соціальних послуг.

На виконання постанов Кабінету Міністрів України, в місті організована робота комісій із забезпечення житлом деяких категорій осіб і в 2020 році прийняті рішення про призначення грошової компенсації:

20 особам з інвалідністю внаслідок війни, які брали безпосередню участь в АТО та 21 сім’ї загиблих. Виплачено грошову компенсацію 24 особам на суму 22,5 млн грн та придбано 21 квартиру;

53 особам з інвалідністю внаслідок війни 2 групи з числа осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав. Виплачено грошову компенсацію 25 особам на суму 36,8 млн грн та придбано 24 квартири;

83 учасникам бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб. Виплачено грошову компенсацію 5 особам на суму 8,1 млн грн та придбано 4 квартири.

Станом на 01.01.2021 88,3 тис. домогосподарств харків’ян отримують житлову субсидію, з них 80,7 тис. домогосподарств отримують субсидію у готівковій формі, 7,6 тис. домогосподарств – у безготівковій формі.

В місті реалізується пілотний проєкт зі створення центрів надання соціальних послуг у форматі «Прозорий офіс». Центри створені у Київському, Шевченківському та Московському районах. Здійснюється організаційна робота по створенню центрів в інших районах міста.

З метою поліпшення якості надання послуг у сфері соціального захисту населення впроваджуються та розвиваються онлайн-сервіси; працює Портал електронних сервісів м. Харкова.

На реалізацію заходів Міської комплексної програми «Назустріч дітям» на 2018-2020 рр. за рахунок коштів бюджету міста Харкова на 2020 рік затверджено видатки в сумі 7,0 млн грн, у тому числі 6,7 млн грн на утримання та функціонування комунального закладу соціального захисту для дітей «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» м. Харкова». Всі заходи щодо реалізації Програми профінансовано в повному обсязі.

Для забезпечення системи контролю щодо захисту прав дітей, ведення повного обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, постійно забезпечується наповнення та оновлення даних в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти». Станом на 01.01.2021 на обліку перебуває 1 846 дитини, з яких 1 448 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 398 дітей мешкають у сім’ях, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За участю структур, пов’язаних з роботою з дітьми, проведено 207 рейдів, виявлено та вилучено 276 дітей. За результатами рейдів 27 дітей влаштовано до спеціальних закладів для дітей, 203 дитини повернуто батькам або особам, які їх замінюють, 46 дітей влаштовано до закладів охорони здоров’я.

Проведено 1 022 обстеження сімей, в яких батьки не виконують належним чином обов’язки щодо виховання своїх дітей.

З метою захисту прав дітей підготовлено та направлено до судів 81 позовна заява про позбавлення батьків батьківських прав, по яких судом прийнято 63 рішення стосовно 75 батьків відносно 78 дітей.

Розглянуто понад 23,6 тис. звернень громадян та юридичних осіб, направлено 12,5 тис. клопотань в установи, підприємства, організації щодо соціально-правового захисту дітей та дотримання їх прав.

У 2020 році проводилася робота по забезпеченню дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування житлом та надано грошову компенсацію на придбання власних квартир – 11 дітям протягом 2020 року придбали квартири, 8 дітям придбають квартири у 2021 році.

З метою реалізації на території м. Харкова державної політики стосовно соціального захисту внутрішньо переміщених дітей, які прибули до міста без супроводу дорослих, проводиться робота щодо взяття на облік даної категорії дітей з відповідним оформленням державної допомоги.

У 2020 році ефективно проводилась житлова політика, направлена на розв’язання житлових проблем громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та створення умов для задоволення потреб у житлі молоді, учасників бойових дій в антитерористичній операції, працівників підприємств та бюджетних установ міста, внутрішньо переміщених осіб тощо.

Міська цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2025 роки та Міська цільова програма молодіжного житлового кредитування на 2011-2025 роки фінансуються за рахунок коштів бюджету міста Харкова з залученням власних коштів громадян.

Реалізація Міської цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2025 роки здійснюється за напрямками:

будівництво доступного житла з наданням державної підтримки за рахунок коштів бюджету міста Харкова (у розмірі 50 % розрахункової вартості житла);

забезпечення доступним житлом працівників підприємств м. Харкова;

надання пільгових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла для працівників бюджетних установ м. Харкова;

надання пільгових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла для учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції;

надання пільгових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла для внутрішньо переміщених осіб;

часткова компенсація відсотків за кредитами, отриманими позичальниками в банках, на будівництво (придбання) житла.

Обсяги фінансування міських житлових програм у 2020 році збільшено в 1,4 рази, у порівнянні з попереднім роком. Реалізація житлових програм дозволила направити на розвиток галузі житлового будівництва додаткові джерела фінансування в сумі майже 119 млн грн.

За Міською цільовою програмою молодіжного житлового кредитування на 2011-2025 роки на фінансування 54 кредитних договорів на будівництво 67 квартир загальною площею майже 4,0 тис. кв. м  профінансовано 46,3 млн грн та 2,8 млн грн на витрати, пов’язані з наданням та обслуговуванням кредитів.

За Міською цільовою соціально-економічною програмою будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2025 роки на фінансування 95 договорів на будівництво 98 квартир загальною площею майже 5,3 тис. кв. м профінансовано 51,3 млн грн.

Здійснювалася робота щодо формування реєстрів кандидатів, які мають право на участь у програмах будівництва (придбання) доступного житла та молодіжного житлового кредитування. Включено до реєстрів 353 сім’ї (з урахуванням одиноких громадян).

На Порталі електронних сервісів м. Харкова розміщено реєстри кандидатів на участь в міських житлових програмах та постійно оновлюються.

У 2020 році на території міста здійснювалось будівництво житлових комплексів та багатоповерхових житлових будинків. Основними забудовниками є АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1», ТДВ «ЖИТЛОБУД-2», ІБК «АВАНТАЖ», ІБК «МЕГАІНВЕСТБУД». Більше 50 % обсягу введених в експлуатацію багатоповерхових житлових будинків побудовано АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1», в яких понад 9,3 тис. кв. м загальної площі житла побудовано у рамках реалізації міських житлових програм.

Усіма видами міського транспорту у звітному періоді перевезено 310,4 млн пасажирів, у тому числі: метрополітеном – 128,1 млн , наземним електротранспортом – 153,9 млн, автобусним транспортом – 28,4 млн.

Щодня на маршрутах курсує 149 тролейбусів.

Інвентарний парк рухомого складу становив 237 од. тролейбусів, із них відпрацювали амортизаційний термін 40,9 % тролейбусів.

У рамках інвестиційного проєкту «Оновлення тролейбусного парку м. Харкова» за рахунок залучених кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку КП «Тролейбусне депо № 2» отримано 57 од. тролейбусів «Богдан», які вже курсують на маршрутах.

Щодня на маршрутах курсує 181 трамвай.

Інвентарний парк рухомого складу становить 273 од. трамваїв (у тому числі 29 од., які знаходяться в оренді), із них 62,3 % трамваїв відробили амортизаційний строк.

КП «Міськелектротранссервіс» виконано регламентні роботи з технічного обслуговування та поточного ремонту трамвайних колій, переїздів, контактної та кабельної мережі, обладнання тягових підстанцій тощо. У 2020 році з бюджета міста профінансовано 249,6 млн грн на поточний ремонт, утримання та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури.

Комунальним підприємством «Харківський метрополітен» у звітному періоді перевезено 128,1 млн пасажирів, що на 39,8 % менше, ніж у 2019 році, у тому числі 101,8 млн платних пасажирів.

Згідно з Програмою сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення м. Харкова на 2017-2020 роки на компенсацію збитків від перевезення пільгової категорії громадян направлено з бюджету міста Харкова 182,5 млн грн, за Програмою розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини на 2019-2023 роки» на компенсацію збитків за пільговий проїзд студентів отримано із бюджету області понад 1,1 млн грн.

Перевезення пасажирів автобусним транспортом здійснювалися на міських маршрутах засобами підприємств різних форм власності та приватних підприємців.

На теперішній час на 153 маршрутах курсує 754 автобуси.

Автобусним транспортом перевезено 28,4 млн пасажирів, у тому числі платних – 18,3 млн пасажирів.

КП «Харківпасс» обслуговує та надає послуги з перевезення пасажирів автобусними маршрутами загального користування з автостанцій «Холодна гора», «Героїв праці», «Центральний ринок». У звітному періоді послугами автостанцій скористувалося 8,4 млн пасажирів.

Підприємством видано на безоплатній основі 258,8 тис. персоніфікованих пільгових електронних квитків особам, що мають право пільгового проїзду в міському електричному транспорті.

КП «Харківпарксервіс» отримано збір за паркування автотранспорту в сумі майже 11,2 млн грн.

Впроваджено оплату вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування, яка здійснюється через додаток «Е-паркування», Privat 24, СМС – паркінг на номер 896 (949), через спеціальний чат-бот в Telegram@ParkingChatBot, шляхом придбання паркувального талону. Впроваджено автоматизовану систему контролю оплати вартості послуг з паркування.

КП «Харківпарксервіс» розробляється загальна концепція розміщення на спеціально облаштованих майданчиках для платного паркування обладнання для зарядки електромобілів.

Комунальним підрядним спеціалізованим підприємством по ремонту і будівництву автошляхів м. Харкова «Шляхрембуд» виконано поточний ремонт 373,9 тис. кв. м дорожньої мережі на суму 216,0 млн грн. На утримання доріг витрачено 240,7 млн грн.

Проведено капітальний ремонт 86,6 тис. кв. м дорожньої мережі на суму 191,3 млн грн, виконано капітальний ремонт внутрішньоквартальних доріг 353,6 тис. кв. м та тротуарів на суму 351,8 млн грн. Виконано поточний ремонт 19,8 тис. кв. м внутрішньо квартальних доріг та тротуарів на суму 11,7 млн грн.

Профінансовано роботи з будівництва та реконструкції доріг на суму 115,5 млн грн.

КП «Харків-Сигнал» на магістралях міста проведено роботи з утримання й експлуатації технічних засобів регулювання дорожнього руху. Підприємством здійснено заміну 454 та встановлено 419 дорожних знаків, встановлено пішохідні огородження тощо на загальну суму 40,0 млн грн.

Усього витрати на будівництво, реконструкцію, утримання та ремонт вулично-дорожньої мережі та інженерних об’єктів на ній становили 1 170,2 млн грн (за 2019 рік – 1 229,4 млн грн).

У 2020 році проводилася робота та запроваджувалися заходи щодо забезпечення належного рівня житлово-комунального обслуговування харків’ян.

На обслуговуванні житлових підприємств комунальної форми власності знаходиться 25,4 млн кв. м загальної площі житлового фонду.

Технічний знос житлового фонду м. Харкова складає понад 65 %.

Профінансовано роботи та заходи з капітального ремонту на суму 361,1 млн грн, поточного ремонту – на 248,5 млн грн.

Станом на 01.10.2020 КСП «Харківгорліфт» обслуговує 6 835 ліфтів, 6 367 систем диспетчеризації та додатково 356 ліфтів у відомчих будинках, будинках ЖК, ЖБК і ОСББ та інших закладах.

Виконувалися роботи з капітального ремонту 53 ліфтів, поточного ремонту 409 ліфтів, капітального ремонту 123 систем диспетчеризації.

За рахунок коштів бюджету м. Харкова та населення з території приватного сектору вивезено 319,8 тис. куб. м твердих побутових відходів та 105,0 тис. куб. м великогабаритних відходів. З прибудинкової території багатоквартирних будинків вивезено 1,8 млн куб. м побутових відходів та 128,6 тис. куб. м великогабаритних відходів.

Захоронення твердих побутових відходів здійснювалося на Дергачівському полігоні захоронення ТПВ (понад 2,2 млн куб. м) і на Роганському полігоні по утилізації та переробці ТПВ ТОВ «Перероблюючий завод» (майже 2,2 млн куб. м).

КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» здійснювало проведення комплексу санітарно-екологічних заходів на Дергачівському полігоні захоронення твердих побутових відходів. Підприємством постійно здійснюється поточний ремонт під’їзної дороги до полігону, регулярно проводиться ізоляція ґрунтом відходів.

Ведеться будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів.

Витрати на утримання житлового фонду комунальної форми власності за звітний період склали понад 3,6 млрд грн. Власні доходи комунальних підприємств з обслуговування житлового фонду становили понад 1,4 млрд грн.

На 01.01.2021 заборгованість з квартирної плати склала 293,0 млн грн, що на 17,8 млн грн більше ніж на 01.01.2020.

На 01.01.2021 укладено 30,6 тис. договорів з реструктуризації заборгованості за надані житлово-комунальні послуги на суму 31,1 млн грн, із яких погашено 24,7 млн грн. За 2020 рік укладено 127 договорів на реструктуризацію боргу на суму 629,4 тис. грн, погашено – 1 347,9 тис. грн.

З метою запровадження сучасних форм обслуговування житлового фонду на 01.01.2021 у місті зареєстровано 606 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Виконано перекладку та санацію технічно зношених мереж, у тому числі водопровідних – 23,2 км, каналізаційних – 3,0 км і теплових – 62,0 км.

КП «Харківські теплові мережі» виконано капітальний та поточний ремонт котлів, насосів, проведено ремонт будівель, засобів теплової автоматики, електрообладнання тощо.

КП «Харківводоканал» виконано капітальний ремонт насосних агрегатів, поточний ремонт насосів та електродвигунів тощо.

КП «Комплекс з експлуатації об’єктів водозниження і зливової каналізації» проведено роботи з ліквідації підтоплення територій міста, експлуатації і поточний ремонт мереж зливової каналізації та об’єктів водозниження.

КП електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» здійснювалося оперативне усунення аварій та ушкоджень, послідовне впровадження нових енергоекономічних світильників, виконання робіт з поточного ремонту та реконструкції мереж.

Виконано монтаж 16,6 км мереж зовнішнього освітлення, замінено 12,3 тис. електроламп та 83 опори тощо.

У рамках реалізації «Комплексної програми енергозбереження в місті Харкові на 2010-2020 рр.» встановлено 832 енергоефективні світильники із натрієвими лампами, виконувалася заміна мереж зовнішнього освітлення на ізольовані, що дозволило зменшити споживання електроенергії.

За рахунок коштів бюджету міста Харкова, передбачених на реконструкцію мереж зовнішнього освітлення міста, змонтовано 95,4 км мереж зовнішнього освітлення, встановлено 4,7 тис. світильників та 3,2 тис. опор тощо. Виконувалися роботи із забезпечення ілюмінації у святкові дні. Проведені роботи сприяли підвищенню рівня освітлення міста. Забезпечено горіння 99,5% світлоточок.

Організовано роботи щодо упорядкування облаштованості місць масового відпочинку громадян, поліпшення архітектурно-художнього виду парків, садів, скверів, вулиць, об’єктів соціальної сфери, територій підприємств, а також здійснюється подальший розвиток зеленої зони міста. Здійснено роботи із санітарного очищення  території парків, скверів, зелених зон площею 3,2 тис. га, 4,9 тис. дворів та вулиць, кладовищ площею 155,0 га, вивезено 54,2 тис. куб. м негабаритного сміття, ліквідовано 60 звалищ тощо.

СКП «Харківзеленбуд» за рахунок коштів бюджету міста виконано роботи з поточного утримання об’єктів благоустрою і зеленого господарства міста на загальну суму 92,9 млн грн та капітального ремонту об’єктів зеленого господарства на суму 133,8 млн грн.

На відновлення елементів благоустрою саду ім. Т.Г. Шевченка, просп. Науки, доріжок, майданчиків та місць відпочинку в Лісопарковій зоні, виготовлення проєктної документації на відновлення елементів благоустрою (капітальний ремонт) тощо профінансовано 500,3 млн грн.

На проведення реконструкції Саржиного Яру освоєно 40,2 млн грн, на будівлі громадського призначення, зливової каналізації тощо в Саржиному Яру освоєно 35,4 млн грн.

На відновлення елементів благоустрою парку «Перемога» профінансовано 73,5 млн грн.

Проведено роботи з капітального ремонту поливальних водопроводів по просп. Гагаріна та у сквері 23 Серпня, тепличного комплексу по вул. Весела та системи фонового звуку, оповіщення на меморіалі «Слава» по Білгородському шосе, тощо на суму 22,8 млн грн.

В рамках виконання заходів Міської програми заміни аварійних, сухостійних, уражених омелою дерев та дерев, які досягли вікової межі, на період 2020–2025 рр. висаджено 674 дерева та 11,8 тис. кущів на суму 10,0 млн грн.

СКП «Харківзеленбуд» виконано капітальний ремонт фонтанів та їх технічне обслуговування на суми – 24,6 млн грн та 6,2 млн грн відповідно.

У ході реалізації Комплексної міської програми розвитку культури в місті Харкові на 2017-2021 роки здійснювалося утримання парків культури та відпочинку, що входять до складу комунального підприємства «Об’єднання парків культури та відпочинку м. Харкова».

На виконання заходів Міської програми оновлення та розвитку Харківського зоопарку на 2018-2022 рр. за рахунок коштів бюджету міста профінансовано 358,8 млн грн.

Обсяг капіталовкладень, спрямованих на реалізацію інвестиційних проєктів будівництва об’єктів, які реалізовуються за рахунок бюджетних коштів, становив 1,6 млрд грн.

У 2020 році капітальні вкладення спрямовано на фінансування будівництва та реконструкцію об’єктів комунального, соціально-культурного призначення та інженерні комунікації, а саме:

будівництво та реконструкцію мереж тепло-, водопостачання та водовідведення – 409,7 млн грн;

будівництво та реконструкцію доріг і інженерних об’єктів на них – 115,5 млн грн;

будівництво та реконструкція мереж електрозабезпечення та зовнішнього освітлення – 133,0 млн грн;

будівництво та реконструкцію об’єктів транспортної інфраструктури – 246,2 млн грн;

будівництво та реконструкцію КО «Харківський зоопарк» – 297,5 млн грн.

На будівництво та реконструкцію інших об’єктів спрямовано 380,8 млн грн, у тому числі: реабілітацію нежитлової будівлі по майдану Павлівському, 4 – 77,7 млн грн, реконструкцію скверу на майдані Свободи – 90,0 млн грн, реставраційний ремонт ККЗ «Україна» – 27,2 млн грн, будівництво паркінгу по вул. Римарській, 23 Б – 21,8 млн грн, реконструкцію розважальних споруд ЦПК та В ім. М. Горького – 29,4 млн грн тощо.

На будівництво та розвиток мережі метрополітену (двох станцій «Олексіївської» лінії метрополітену, електродепо «Олексіївське» тощо) спрямовано 31,8 млн грн. Для подальшого будівництва станцій метрополітену під знесення викуплено понад 80 наземних об’єктів, які розміщені в зоні будівництва.

На виконання державної політики у сфері енергоефективності та залучення жителів міста до впровадження енергозберігаючих заходів за рахунок бюджету міста Харкова у звітному періоді реалізуються програми щодо підвищення енергоефективності міста.

У 2020 році здійснено відшкодування частини суми кредитів, отриманих ОСББ, ЖК та ЖБК м. Харкова на впровадження енергозберігаючих заходів в сумі 273,6 тис. грн.

У 2020 році на здійснення часткового відшкодування фізичним особам м. Харкова відсотків / суми за кредитами на енергозбереження за рахунок коштів бюджету міста Харкова на 2020 рік здійснено часткове відшкодування відсотків за кредитами на енергозбереження 58 позичальникам на суму 11,1 тис. грн та частини основної суми за кредитами на енергозбереження 288 позичальникам на суму 1 153,4 тис. грн.

У звітному періоді сформовано базу об’єктів бюджетної сфери міста, що потребують впровадження енергоефективних заходів. Проведено роботу по системному збору даних по споживанню енергетичних ресурсів за допомогою:

«Системи автоматизованого енергетичного моніторингу» на 4 об’єктах бюджетної сфери;

автоматизованої інформаційної системи «Енергосервіс: облік, контроль, економія» на 2 об’єктах бюджетної сфери.

Проведено обстеження об’єктів бюджетної сфери міста на предмет можливості подальшого встановлення датчиків на приладах обліку та встановлення системи внутрішнього екометеомоніторінгу.

Впроваджено енергосервіс на 5 об’єктах управління освіти Адміністрації Слобідського району.

Проведено обстеження 6 закладів освіти Московського району та 1 закладу освіти Новобоварського району щодо можливості встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Проведено модернізацію системи опалення та реконструкцію індивідуальних теплових пунктів 3 закладів освіти Новобаварського та Московського районів.

В рамках пілотного проєкту, в закладі освіти Новобаварського району проведено тестування автоматичної передачі даних по споживанню паливно-енергетичних ресурсів.

Протягом звітного періоду комунальні некомерційні підприємства та заклади охорони здоров’я м. Харкова здійснювали комплекс заходів, спрямованих на забезпечення стабільності та підвищення рівня показників діяльності галузі охорони здоров’я міста, підтримку пріоритетних напрямків з надання медичної допомоги населенню та забезпечення її доступності.

Розвиток галузі в звітному періоді забезпечувався за рахунок фінансування з державного бюджету, а саме: медичної субвенції до 01.04.2020; додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів охорони здоров’я на оплату енергоносіїв; субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я; на забезпечення заходів, спрямованих на боротьбу з COVID-19 та її наслідками; коштів міського бюджету міста Харкова та коштів, отриманих від Національної служби здоров’я України згідно укладених договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Обсяг фінансування галузі охорони здоров’я в 2020 році за рахунок коштів наданих субвенцій та дотації місту Харкову з державного бюджету склав 471,1 млн грн; за рахунок коштів міського бюджету міста Харкова – 506,1 млн грн.

Також отримано від Національної служби здоров’я України 2 077,9 млн грн згідно укладених договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Реалізація заходів Комплексної програми «Інновації в пріоритетних напрямках розвитку галузі охорони здоров’я м. Харкова на 2011–2025 роки» здійснювалося за рахунок коштів субвенцій, дотації та коштів бюджету міста Харкова у загальній сумі майже 977,3 млн грн, у тому числі: за загальним фондом бюджету – 711,2 млн грн, за спеціальним фондом (бюджету розвитку – 266,1 млн грн.

За рахунок загального фонду забезпечувалося функціонування комунальних некомерційних підприємств та закладів охорони здоров’я, у тому числі за рахунок резервного фонду та коштів субвенції з державного бюджету на забезпечення заходів, спрямованих на боротьбу з COVID-19 та її наслідками; впровадження медикаментозних технологій в лікуванні окремих категорій населення за життєвими показниками; удосконалення санітарно-епідеміологічного благополуччя в комунальних некомерційних підприємствах, створення єдиного інформаційного поля в системі охорони здоров’я міста тощо.

За рахунок коштів міського бюджету міста Харкова по спеціальному фонду (бюджет розвитку), у тому числі за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, виділених з фонду боротьби з COVID-19:

придбано медичне обладнання для покращення медико-технічного оснащення 31 комунальним некомерційним підприємством Харківської міської ради;

в рамках здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, на виконання інвестиційних проєктів придбано медичне обладнання 2 комунальними некомерційними підприємствами;

проведено капітальні ремонти в 16 закладах охорони здоров’я;

проведено капітальні ремонти приміщень приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова, міської клінічній багатопрофільній лікарні № 17, міської клінічної багатопрофільній лікарні № 25;

придбано обладнання для комунального підприємства «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування»;

придбано спеціалізований автомобіль для перевезення осіб з обмеженими можливостями та спеціалізований автомобіль «Швидка меддопомога» для перевезення новонароджених немовлят КП «Автобаза спеціалізованого санітарного автотранспорту міста Харкова».

З метою запобігання розповсюдженню на території міста Харкова гострої респіраторної вірусної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19, додатково з резервного фонду бюджету міста Харкова виділено кошти у сумі 76,2 млн грн, у тому числі на придбання костюмів біозахисту, респіраторів, масок, рукавичок, бахіл, на закупівлю препаратів антибактеріальної та інфузійної терапії, жарознижуючих та дезінфікуючих засобів; придбання 21 апарату штучної вентиляції легенів з оксигенацією високого потоку, апарату штучної вентиляції легенів для новонароджених, 10 санітарних автомобілів.

Продовжувалося сприяння здійсненню заходів, спрямованих на розвиток ринку медичних послуг за рахунок платних послуг та госпрозрахункової діяльності.

Додатково в галузь охорони здоров’я міста залучено 240,5 млн грн (за 2019 рік – 114,3 млн грн) на видатки, які забезпечують господарську діяльність комунальних некомерційних підприємств, що веде до підвищення рівня якості надання медичної допомоги жителям м. Харкова.

Виконується міська програма профілактики захворювань грудної залози у жінок шляхом проведення обстежень на апаратах ультразвукової діагностики та мамографах.

На виконання програми зниження перинатальних втрат охоплено дворазовим ультразвуковим дослідженням 97,6 % вагітних та діагностикою на ВІЛ-інфекцію обстежено 98,0 % від числа вагітних, що підлягають обстеженню.

Виконувались заходи щодо попередження випадків малюкової смертності.

Лікувально-профілактичними закладами м. Харкова проводилися планові комплексні та цільові медичні огляди, в першу чергу, дітей, вагітних, інвалідів та учасників війни, чорнобильців, підлітків, робітників підприємств тощо.

Діяльність комунальних некомерційних підприємств, що надають первинну медичну допомогу, спрямовано на виконання завдань щодо профілактики артеріальної гіпертензії, виявлення цукрового діабету, боротьби із туберкульозом, виявлення онкологічних захворювань.

Здійснювалася цілеспрямована робота щодо реалізації державних, регіональних та міських програм у галузі освіти, створення умов для їх повноцінного функціонування; забезпечення комп’ютеризації та інформатизації навчально-виховного та управлінського процесів, розвитку і зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти міста, створення безпечних і комфортних умов для навчання та виховання дітей, розвитку їх творчих здібностей.

У місті функціонує 425 комунальних навчальних заклади (у попередньому навчальному році – 424), серед них 181 загальноосвітній навчальний заклад, 4 вечірні школи, загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів № 14, міжшкільний навчально-виробничий комбінат, дитячий будинок «Родина», 209 закладів дошкільної освіти та 28 закладів позашкільної освіти.

Окрім того, діють 42 заклади освіти, які не належать до комунальної власності міста та фінансуються за рахунок коштів засновників (власників): 26 приватних загальноосвітні школи, 15 приватних дитячих садків та дитячий садок відомчого підпорядкування.

У навчальних закладах усіх форм власності навчається і виховується 43,5 тис. дітей від року до шести. Охоплення дошкільною освітою становить 85,7 % від загальної кількості дітей відповідного віку.

У закладах дошкільної освіти діє електронна реєстрація. На інтернет-ресурсах закладів доступна інформація про їх спеціалізацію, кількість та наповненість груп, кількість поданих заявок на зарахування до тієї чи іншої групи.

У 181 загальноосвітній школі комунальної власності функціонують 4,4 тис. класів, в них навчаються 126,1 тис. учнів.

Функціонують 14 професійно-технічних закладів, у яких навчається 6,6 тис. учнів.

У місті проводилася робота щодо створення умов для об’єктивного, неупередженого та прозорого оцінювання знань випускників шкіл.

У закладах загальної середньої освіти серед випускників, педагогічних працівників та батьківської громадськості проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо особливостей ЗНО-2020.

Здійснювалася робота щодо соціальної підтримки учнів та вихованців пільгових категорій: забезпечення підручниками, канцелярським приладдям, залучення до позашкільної освіти та виховних заходів. Практичними психологами, соціальними педагогами підпорядкованих закладів освіти міста постійно надається соціально-психологічна допомога дітям та членам сімей з числа пільгового контингенту, внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій в зоні ООС (АТО).

Відповідно до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2017-2020 роки учням закладів загальної середньої освіти надано право пільгового проїзду в метро, трамваї, тролейбусі в м. Харкові. Єдиними електронними квитками «E-ticket» для пільгового проїзду забезпечено 95,5 тис. учнів закладів загальної середньої освіти комунальної та приватної форми власності.

Забезпечено виплату одноразової грошової допомоги 155 дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилося 18 років (у 2019 році – 127).

Створена мережа інклюзивних класів та груп у закладах освіти м. Харкова.

Усього в 2020 році в освітній процес закладів освіти міста інтегровано 4 780 дітей з особливими освітніми потребами, у тому числі 1 648 дітей з інвалідністю.

У 61 закладі загальної середньої освіти комунальної форми власності функціонує 171 інклюзивний клас, де навчається 261 дитина з особливими освітніми потребами (2019/2020 н.р. – 102 інклюзивні класи у 47 закладах загальної середньої освіти, в яких навчалися 150 дітей з особливими освітніми потребами). Із них у 56 комунальних закладах 148 класів і 222 учні.

Інклюзивну освіту запроваджено у 24 закладах дошкільної освіти. У 33 інклюзивних групах дошкільну освіту та корекційно-реабілітаційні послуги отримують 57 дітей з особливими освітніми потребами.

У 2020/2021 навчальному році для дітей з особливими освітніми потребами функціонує 59 закладів дошкільної освіти комбінованого та компенсуючого типів. У 230 спеціальних та санаторних групах отримують комплекс корекційно-розвивальних та лікувально-оздоровчих послуг 3 956 дітей

У закладах освіти функціонує 12 ресурсних кімнат (у 2019 році – 9 торік).

Функціонує КЗ «Харківський інклюзивно-ресурсний центр Харківської міської ради». Центром проводилися комплексні психолого-педагогічні оцінки розвитку дітей, корекційно-розвиткові послуги.

Харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста здійснюється в рамках Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки. Створена та діє єдина система організації харчування в загальноосвітніх навчальних закладах та закладах дошкільної освіти.

На харчування школярів у бюджеті міста Харкова передбачено видатки в розмірі 88,0 млн грн, у тому числі 78,2 млн грн – на харчування школярів та 9,6 млн грн – на забезпечення першокласників молоком.

Безкоштовними сніданками забезпечувалися більше 52,5 тис. школярів 1-4 класів, безкоштовно отримували молоко гарантованої якості близько 13 тис. першокласників, отримували безкоштовне гаряче харчування (обіди) понад 4,0 тис. учнів пільгових категорій. Для майже 5 тис. учнів відповідно до заяв батьків організовувалося дієтичне харчування.

У місті створена та продовжує розвиватися ефективна система підтримки обдарованої молоді та творчих педагогів.

Щомісячно виплачувалися 120 стипендій міського голови «Обдарованість» для учнів загальноосвітніх навчальних закладів і для студентів ВНЗ у розмірі 600 грн та 240 стипендій міської ради «Кращий учень навчального закладу» у розмірі 400 грн.

Здійснювалося щомісячне грошове стимулювання переможців міського конкурсу «Вчитель року» в розмірі 10,0 тис. грн, лауреатів конкурсу – 3,0 тис. грн.

Продовжує розвиватися єдиний освітній інформаційний простір міста.

Для організації освітнього середовища закладами загальної середньої освіти придбано 988 одиниць комп’ютерної техніки, 215 проєкторів, 61 мультимедійну дошку.

Мережа підвідомчих закладів культури станом на 01.01.2021 включає 25 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів; 10 бібліотечних закладів – юридичних осіб, які об’єднують 73 бібліотеки-філії; 11 клубних закладів; 4 музеї; комунальне підприємство «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького»; меморіальний парк «Дробицький Яр».

На реалізацію завдань і заходів галузі «Культура та мистецтво» в рамках міських програм профінансовано 603,0 млн грн, у тому числі:

оновлення та розвитку культурної спадщини міста Харкова – 2,1 млн грн;

розвиток матеріально-технічної бази комунальних закладів, установ та підприємств культури – 43,6 млн грн;

фінансова підтримка комунального підприємства «Меморіальний парк «Дробицький Яр», комунального підприємства «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького» – 218,3 млн грн.

У 32 закладах культури (13 школ естетичного виховання, 15 масових бібліотек, 4 закладах культури клубного типу) проведено капітальні та поточні ремонти, заходи з енергозбереження на загальну суму 43,3 млн грн.

З метою поновлення матеріально-технічної бази комунальних закладів культури придбано обладнання та предмети довгострокового користування на суму 16,4 млн грн.

У 25 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах навчається 9,2 тис. учнів, у тому числі майже 1,2 тис. дітей пільгового контингенту. Крім того, в групах самоокупності навчаються майже 1,3 тис. учнів.

Навчальний процес забезпечується 1 151 високопрофесійним педагогічним працівником.

За 2020 рік до Електронного каталогу Корпоративної мережі масових бібліотек міста Харкова внесено 13,6 тис. записів, 14,3 тис. примірників. Усього Електронний каталог відвідало майже 35,2 тис. користувачів мережі Інтернет.

У 2020 році на розвиток та оновлення матерально-технічної бази КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького» профінансовано 216,1 млн грн , за рахунок чого здійснено реконструкцію дитячого ігрового комплексу під інклюзивний дитячий майданчик; спортивно-оздоровчих споруд; пішохідно-транспортної мережі; системи для поливання та благоустрій території парку. На території Центрального парку проведено понад 60 культурно-масових заходів.

КП «Меморіальний парк «Дробицький Яр» заплановано та використано – майже 2,2 млн грн. На території Меморіального парку проведено 116 екскурсій.

Відповідно до Комплексної міської програми розвитку культури в місті Харкові на 2017-2021 роки проведено: 20 державних свят, урочистостей, святкових концертів; 15 вшанувань представників різних галузей з нагоди професійних свят; 30 театралізованих свят; 16 міжнародних, всеукраїнських та міських фестивалів-конкурсів; 7 заходів в режимі видаленого доступу з використанням електронних засобів комунікацій та технологій.

З метою здійснення діяльності щодо підтримки сім’ї, дітей та молоді забезпечено реалізацію заходів Міської програми «Молодь Харкова» на 2018-2021 роки та Комплексної програми реалізації гендерної та сімейної політики в місті Харкові на 2018-2021 роки.

Фахівцями виконавчих органів і КЗ «Харківського міського центру дозвілля молоді» (КЗ «ХМЦДМ») спільно з громадськими організаціями, іншими структурами та закладами проведено 545 заходів, якими охоплено понад 263,0 тис. учасників.

У рамках реалізації завдань щодо підтримки громадської активності проведено 237 заходів, якими охоплено 13,3 тис. осіб з них:

106 заходів проведено у молодіжному просторі «ХАБ 6/9» та залучено 2,0 тис. осіб;

47 заходів проведено Молодіжною радою при Харківському міському голові та залучено майже 7,0 тис. осіб;

16 заходів реалізовано районними комітетами та залучено 576 осіб.

Реалізовано найбільш вагомі заходи: «Молодь-говорить»; «Молодіжний форум». Організовано проведення Школи волонтерів «AVA» та проведено 12 онлайн-тренінгів, якими охоплено 178 осіб. Волонтери були задіяні в проведенні 58 загальноміських спортивних та культурних заходів.

Здійснюється організаційне забезпечення діяльності постійно діючого консультативно-дорадчого органу Молодіжна рада при Харківському міському голові. Серед масштабних ініціатив є проєкти з питать еколоії та захисту довкілля, онлайн-курси з тайм-менеджемту та підвищення активності і командної роботи під час карантину в ігровій формі, відео-конференція з Харківським міським головою, онлайн-трансляції та відео-конференції із представниками громадських об’єднань, органів місцевого самоврядування, соціально відповідального бізнесу для обміну досвідом з питань реалізації соціальних проєктів та налагодження комунікації.

Найбільш знакові проєкти, які були реалізовані Молодіжною радою:

«Stud X» – освітні інтенсиви, направлені на досягнення всебічного розвитку студентів у різних актуальних сферах сьогодення;

«Чарівники ОСС» (органи студентського самоврядування) – освітній курс спрямований навчити команди студентських самоврядувань адаптуватися до умов карантину у сфері проєктного менедженту;

«ІІІ Школа психології»;

«Project Management&OMC» захід направлений на отримання первинних знань та навичок щодо роботи з проєктними ініціативами та взаємодії з органами місцевого самоврядування.

За напрямом підтримки студентського самоврядування реалізовано 7 заходів, у яких взяли участь 622 особи.

Спільно з Німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit» (GIZ), Асоціацією молодіжних центрів України та громадськими організаціями продовжується робота зі створення мережі молодіжних центрів. Протягом 2020 року понад 42 громадським об’єднанням надано інформаційну та організаційну підтримку у проведенні заходів для молоді. У жовтні 2020 року відкрито в Індустріальному районі міста Харкова перший міський молодіжний центр та завершено І етап зі створення мережі молодіжних центрів.

Розроблено План дій та План Моніторингу з реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» у місті Харкові на 2020-2022 роки.

За всіма напрямками сімейної та гендерної політики проведено 140 заходів, якими охоплено 51,2 тис. осіб, розглянуто 23,0 тис. звернень громадян, надано 49,2 тис. соціальних та адміністративних послуг.

Усього в місті мешкає понад 5,5 тис. багатодітних сімей, в яких виховується майже 17,8 тис. дітей.

У звітному періоді надано понад 7,3 тис. послуг багатодітним сім’ям щодо видачі або пролонгації строку дії посвідчень дітей та батьків із багатодітної сім’ї.

Підготовлено до роботи в літній період 3 оздоровчих заклади на території Лісопарку: «Факел», «Сонячний», «Лісова казка», але у зв’язку з введенням карантинних заходів їх робота не розпочалася.

Ведеться реєстр дітей пільгових категорій, які бажають оздоровитися в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. До реєстру включено майже 2,6 тис. дітей (за 2019 рік – 6,3 тис.).

У вищих навчальних закладах міста Харкова працює 15 гендерних освітніх центрів, які здійснюють просвітницьку роботу в студентському середовищі з питання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Покращенню стану фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в місті сприяє реалізація заходів Міської комплексної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту м. Харкова на 2017-2020 роки та Комплексної цільової програми розвитку футболу в м. Харкові на 2017-2020 роки.

У звітному періоді з бюджету міста Харкова на галузь профінансовано 351,3 млн грн (за 2019 рік – 390,3 млн грн).

У 2020 році профінансовано з бюджету міста Харкова 710 спортивних змагань та заходів в сумі 5,3 млн грн.

У м. Харкові існує сучасна система підготовки спортивного резерву, яка включає дитячо-юнацькі спортивні школи (ДЮСШ), спеціалізовані дитячо-юнацькі школи Олімпійського резерву (СДЮШОР), школи вищої спортивної майстерності, училища фізичної культури.

Функціонують 18 дитячо-юнацьких спортивних шкіл комунальної власності міста.

Присвоєно спортивні розряди «Майстер спорту України» – 41 спортсмену, «Кандидат у майстри спорту України» – 468 спортсменам, І спортивний розряд – 379 спортсменам.

Встановлено стипендії 76 харківським спортсменам-кандидатам на участь у літніх і зимових Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських, Європейських іграх та Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту. На виплату стипендій із бюджету міста Харкова профінансовано 852,0 тис. грн.

Велика увага надається фізкультурно-оздоровчій, реабілітаційній та спортивній роботі серед інвалідів.

Проводиться робота щодо розвитку спорту ветеранів.

Продовжував роботу КПНЗ «Харківський міський комплексний центр клубів за місцем проживання». Заклад включає 99 клубів за місцем проживання, які відвідують понад 6,5 тис. дітей та підлітків, у тому числі 321 дитина пільгового контингенту. У клубах працюють 431 гурток і секцій, із них спортивного напрямку – 259.

У звітному періоді з дітьми та підлітками, вихованцями гуртків клубів за місцем проживання проведено 113 заходів, в яких взяли участь 7,2 тис. осіб. Усі заходи проводилися з дотриманням відповідних вимог до проведення масових заходів в умовах встановленого карантину.

Станом на 01.01.2021 спортивна база м. Харкова складається з понад 3,3 тис. об’єктів: 17 стадіонів; 6 легкоатлетичних ядер; 4 легкоатлетичних манежів; понад 2,0 тис. площинних споруд; 387 спортивної зали; 23 плавальних басейнів, 112 стрілецьких тирів, стрілецького стенду, стрільбища для стрільби з лука, велотреку; 3 споруд зі штучним льодом; 2 веслувально-спортивних баз, лижної бази; 680 інших спортивних споруд.

Діяльність виконавчих органів Харківської міської ради спрямовувалася на зміцнення позитивного іміджу Харкова в Україні та в міжнародному співтоваристві з залученням спортивного потенціалу міста, створення для цього відповідних правових, соціальних, економічних та організаційних умов.

Спільно з креативним агентством Boomerang проведено онлайн-курс безкоштовних занять «Kharkiv Sport Academy» для спортивних федерацій (асоціацій) і клубів міста Харкова з основ розвитку власного бренду, ведення соціальних мереж та маркетингових можливостей у сфері спорту.

Організовано виробництво та сприяння розповсюдженню сувенірної іміджевої продукції із зображенням офіційної спортивної символіки міста Харкова.

Розвиток міжнародного співробітництва м. Харкова відбувався згідно з Програмою зміцнення позитивного міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва міста Харкова на 2018-2020 роки.

Харківська міська рада відповідно до угод про побратимство та співробітництво підтримує дружні зв’язки з 34 містами у 23 країнах світу.

Міська рада активно співпрацює з дипломатичними представництвами та консульськими закладами іноземних держав в Україні та України закордоном.

Станом на 01.01.2021 в місті Харкові здійснюють свою діяльність 2 Генеральних консульства іноземних держав у місті Харкові, 16 інститутів Почесних консулів іноземних держав у місті Харкові, представництва міжнародних організацій (Консультативна місія ЄС, Постійне представництво Асоціації міст-володарів Призу Європи, Ізраїльський Культурний Центр «НАТІВ», Представництво «Джойнт», Французький Альянс в місті Харкові, Центр сприяння торгівлі В’єтнаму, КПЦ «Будинок Нюрнберга», Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, Регіональне представництво ЄБРР у місті Харкові).

Відбулося урочисте відкриття Почесного консульства Республіки Казахстан в Харківській, Полтавській та Сумській областях.

Продовжено реалізацію проєкту «Харків дипломатичний».

Продовжено роботу з дипломатичними представництвами іноземних держав в Україні та дипломатичним корпусом міста Харкова в рамках залучення гуманітарної допомоги. За підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні проведено онлайн-вебінари за участі харків’ян: «Цифрова медицина як майбутнє глобальної системи охорони здоров'я. Ізраїльські інновації у цифровій медицині», «Майбутнє штучного інтелекту», «Ізраїльські технології переробки відходів».

Місто Харків є членом Міжнародної асоціації ЄВРОСІТІЗ; Міжнародної Асоціації міст – володарів Призу Європи; Світової Федерації туристичних міст WTCF.

В режимі онлайн взято участь у засіданні робочої групи ЄВРОСІТІЗ з питань дітей та молоді з метою обговорення стратегічних дій у сфері дошкільної освіти і виховання у ситуації пандемії COVID-19.

Продовжено співробітництво з:

Асоціацією міст-володарів Призу Європи та Постійним представництвом Асоціації в Україні;

благодійними організаціями: Фонд Егідіуса Брауна, австрійською екологічною організацією «Глобаль 2000», «Фондом робітничої благодійності» міста Берінгерсдорфа-Швайга (регіон м. Нюрнберга), американською організацією «The Fishermen», Дитячий місіонерський фонд («Kindermissionswerk») і «Штернзінгер».

Підвищенню рівня економічного та соціального стану міста, презентації діяльності Харківської міської ради на міжнародній арені сприяла робота Харківської міської ради з міжнародними агенціями та фінансовими установами.

Здійснювалося співробітництво з:

Німецькою федеральною компанією «GIZ» у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II»;

Німецьким банком розвитку «KfW» у рамках проєктів «Реконструкція тягових підстанцій з повною заміною підвідних кабелів живлення» та «Відновлення й оновлення місцевої інфраструктури»;

Європейським інвестиційним банком щодо участі у проєктах «Розширення метрополітену у м. Харкові», «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України», а також «Міський громадський транспорт України»;

Європейським банком реконструкції та розвитку щодо участі у проєктах «Розширення метрополітену у м. Харкові» та «Оновлення тролейбусного парку міста Харкова»;

Міжнародним банком реконструкції та розвитку у рамках проєктів «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд м. Харкова», «Підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання України» та «Будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів з системою збору та утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії».

Проводились заходи щодо початку процедури погодження «Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату м. Харкова до 2030 року» з Європейською комісією в рамках Європейської ініціативи «Угода мерів».

Продовжено діяльність щодо розвитку в м. Харкові сучасної туристичної інфраструктури.

З метою участі у міжнародних заходах організовано візити офіційних делегацій Харківської міської ради до міст-партнерів Брно (Чеська Республіка) з метою участі в Міжнародному туристичному ярмарку «Go-regiontour 2020» та Познань (Польща) для участі в Міжнародному туристичному ярмарку «Tour Salon 2020», до м. Львів з метою участі у Львівському міжнародному форумі індустрії туризму та гостинності-2020.

Згідно з комплексною Програмою розвитку цивільного захисту міста Харкова на 2018-2022 роки та розпорядженням міського голови «Про основні завдання цивільного захисту міста Харкова на 2020 рік» проводилися заходи щодо запобігання виникнення і ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, в тому числі невідкладних заходів з протидії розповсюдженню коронавірусу COVID-19 на території м. Харкова.

Підготовлено план організаційних і практичних заходів виконавчих органів міської ради, підприємств, установ щодо підготовки заходів з попередження надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру і пожежної безпеки до безаварійного пропуску льодоходу, весняної повені.

З метою забезпечення політичних і громадських прав членів територіальної громади, налагодження та розвитку конструктивної взаємодії з об’єднаннями громадян, забезпечення стабільності громадсько-політичних, міжнаціональних і міжконфесійних відносин, збереження та розвитку національних культур реалізовувалися заходи Програми взаємодії міської ради з об’єднаннями громадян м. Харкова на 2012-2020 роки.

Станом на 01.01.2021 на території міста зареєстровано і діє:

понад 4,1 тис. громадських об’єднань різної спрямованості (благодійні фонди, громадські організації різних напрямків діяльності, профспілкові організації);

65 національно-культурних об’єднань та 38 організацій іноземних громадян і студентів;

251 релігійна громада 54 конфесій різних напрямків та толків.

Організовано взаємодію з правоохоронними органами щодо забезпечення охорони громадського порядку під час проведення заходів на території міста за участі міського голови, під час проведення сесій Харківської міської ради, зустрічей з представниками закордонних делегацій, а також при проведенні політичними партіями, громадськими організаціями та фізичними особами масових заходів.  

 

Заступник директора Департаменту –
начальник Управління соціально-
економічного розвитку, планування
та обліку                                                                                                                   В.Г. ФОМИЧОВА

Печатать
Новости Харькова в твоем смартфоне!
скачать приложение на Google Play скачать приложение на ITunes