У Харкові увічнили пам'ять режисера Анатолія Ефроса
23 вересня 2015 18:12 Суспільство
У Харкові увічнили пам'ять режисера Анатолія Ефроса Меморіальну дошку видатному режисерові театру і кіно Анатолію Ефросу встановили сьогодні, 23 вересня, у Харкові, на батьківщині майстра.

Пам'ятна дошка устновлена на будинку по вул. Потебні, 12/14, в якому Анатолій Ефрос народився і жив до 1941 року. Відкриття пам'ятного знаку приурочено до 90-річчя від дня народження відомого режисера.

У відкритті меморіальної дошки взяли участь син Анатолія Ефроса - режисер і художник Дмитро Кримов, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан,  актори, студенти.

Як повідомив Дмитро Кримов, він побачив будинок дитинства батька вперше, до цього він в Харкові ніколи не був. Режисер звернувся до всіх ініціаторів створення пам'ятної дошки зі словами подяки і підкреслив, що відкрити її в такий складний час - особливо цінно.

«Ви робите це в той божевільний час, коли мене охоплює сором. Ви встановлюєте пам'ятну дошку людині, яка народилася тут, але довгий час жила в Росії. Це геніальний жест, він підтримує в мені надію. Те, що вбивається, вбити не можна», - підкреслив Дмитро Кримов.

У свою чергу Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що рішення відкрити меморіальну дошку цій легендарній людині було прийнято міським головою Геннадієм Кернесом дуже швидко. До нього з такою пропозицією звернулися харківські театральні діячі, представники громадськості, в результаті будинок відреставрували і меморіальний знак відкрили. Заступник міського голови підкреслила, що Анатолій Ефрос - час її молодості, коли всі мріяли потрапити на його вистави на Таганці, і ця людина - гордість рідного міста. При цьому заступник мера підкреслила, що в Харкові завжди підтримують пам'ять про видатних земляків і продовжать це робити и надалі.

Довідка. Анатолій Васильович Ефрос (справжнє ім'я - Натан Ісаєвич Ефрос) - видатний радянський театральний і кінорежисер, педагог, заслужений діяч мистецтв РРФСР - народився в Харкові 3 червня 1925 року. Був режисером Московського театру ім. Ленінського комсомолу, Московського драматичного театру на Малій Бронній, Московського театру драми і комедії на Таганці. Анатолій Ефрос створив низку спектаклів, що стали класикою радянського театру, в їх числі «Три сестри» і «Вишневий сад» Чехова, «Ромео і Джульєтта» і «Отелло» Шекспіра, «Одруження» Гоголя, «Дон Жуан» Мольєра. Анатолій Ефрос - автор низки телеспектаклів і книг.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини