У Харкові продовжують реконструювати вулицю Чоботарську
13 березня 2017 13:18 Інфраструктура
У Харкові продовжують реконструювати вулицю Чоботарську Реконструкція однієї з найстаріших вулиць Харкова - Чоботарської - триває.

Як повідомив сьогодні, 13 березня, заступник голови Адміністрації Холодногірського району з питань житлово-комунального господарства Сергій Штанько, реконструкцію почали з капітальних робіт із  заміни комунікацій.

Після того, як була зроблена нова зливова каналізація, замінено водопровід, капітально відремонтовані системи водовідведення та водопостачання, на вулиці зняли старі трамвайні рейки, поклали новий асфальт, і тепер вулиця Чоботарська стала проїжджою.

Частину будинків уздовж вулиці реконструювали. У їх числі і колишній прибутковий будинок кондитера Бормана під №45. Його звели 1908 року за проектом Олександра Гінзбурга.

Як зазначив Сергій Штанько, цього року ремонт фасадів на вулиці продовжиться. Будуть реконструйовані фасади десяти будинків - від вул. Великої Панасівської до вул. Різдвяної.

«Тут було важко проїхати, у людей були постійні проблеми з комунікаціями, фасади таких красивих будівель знаходилися в жахливому стані, будинки руйнувалися. Щоб зберегти історичний центр, і ведуться всі ці роботи. Цієї весни ми займемося благоустроєм вулиці Чоботарської. Нове освітлення вже встановлено, а до середини травня ми зробимо красиві газони і висадимо 40 лип», - повідомив Сергій Штанько.

Довідка. На вулиці Чоботарській в XVII - початку XVIII століть жили ремісники-чоботарі. До 40-х років XVIII століття вулиця досягла Дмитрівської дороги (сучасної однойменної вулиці). Її продовженню на захід заважали рів і вал Харківської фортеці, що проходили по території сучасної вулиці Малиновського. Далі на захід лежали незабудовані ділянки землі, зайняті сіножатями і садами. В кінці 70-х років XIX століття в будинку по Чоботарській, 32 жив професор Харківського імператорського університету, основоположник сучасної фізичної хімії Микола Бекетов. А кутовий будинок під №80, побудований в псевдоготичному стилі в 1887 році, спроектував 16-річний Василь Кричевський. У 19 років він став помічником міського архітектора з правом особисто підписувати свої проекти. Саме Василь Кричевський створив сучасне зображення українського герба. У 1896 році російський купець Жорж Борман відкрив у Харкові кондитерську фабрику. А пізніше кондитер купив собі будинок на Чоботарській і організував в ньому прибутковий будинок. У 1934 році на Чоботарській побудували завод ріжучих інструментів, який у 1939 році став заводом «Гідропривід». На початку XX століття по Чоботарській, 36 знаходився сад «Шато де флер». Пізніше дворянська сім'я Тихоцьких створила там дитячий садок «Акваріум». А в радянські роки його перебудували в Палац фізичної культури «Авангард».

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини