Харківські терцентри надають паліативний догляд вдома
06 лютого 2017 17:43 Суспільство
Харківські терцентри надають паліативний догляд вдома Територіальні центри соціального обслуговування міста Харкова надають послугу паліативного догляду вдома.

У січні 2016 року Міністерство соціальної політики затвердило Державний стандарт паліативного догляду, згідно з яким невиліковно хвора людина в залежності від свого фізичного та психічного стану має право отримати такі послуги: організацію денного відпочинку (сну); допомогу у веденні домашнього господарства, у самообслуговуванні; навчання навичкам самообслуговування; надання допомоги у догляді за особистими речами, зовнішнім виглядом; допомогу при пересуванні по квартирі; надання інформації з питань соціального захисту населення; допомогу в отриманні безоплатної правової допомоги, оформленні документів; спостереження за станом здоров'я тощо (більш докладно з переліком послуг можна ознайомитися тут).

Зокрема, у територіальному центрі Немишлянського району цю послугу надають уже майже рік. Як повідомила сьогодні, 6 лютого, на засіданні Координаційної ради з питань паліативної та хоспісної допомоги у місті Харкові директор терцентру Тетяна Джурило, для того, щоб надавати кваліфіковану допомогу невиліковно хворим, соцпрацівники пройшли відповідні курси та отримали сертифікати. Зараз у терцентрі надають послугу паліативного догляду вдома 51 особі.

Для цієї роботи у Харкові задіяли медичні установи та громадські організації. Як зазначила заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, це якісно новий рівень надання допомоги паліативним хворим.

«Ми стільки років йшли до цього, коли створювали перший у місті хоспіс на 40 місць. Потім він розширювався, розвивався. 18 років тому ми почали роботу з громадськими організаціями, а зараз у мене - черга, бо у них багато ідей та проектів, які спрямовані на допомогу людям. Це дуже радує і свідчить про те, що в нашому місті проблеми і потреби людей стоять на першому місці», - зазначила віце-мер.

Для обслуговування хворих у терцентрах є ходунки, інвалідні візки, палиці та протипролежневі матраци. На сьогоднішньому засіданні координаційної ради обговорювалося питання про створення ліжкового фонду, оскільки є потреба в функціональних ліжках.

Зазначимо, що для того, аби отримувати послугу паліативного догляду вдома, людині необхідно заповнити заяву, потім оформляється медичний висновок про стан здоров'я, далі фахівці визначать індивідуальні потреби людини, складуть індивідуальний план роботи і укладуть договір про взаємні права та обов'язки. Самотнім людям, а також батькам дітей-інвалідів та пенсіонерів, послуга надається безкоштовно.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини