До Харкова з Нью-Йорка привезуть роботи художника-авангардиста Вагріча Бахчаняна
27 жовтня 2016 15:10 Культура
До Харкова з Нью-Йорка привезуть роботи художника-авангардиста Вагріча Бахчаняна Проект «Вагріч Бахчанян - художник слова. Проект-реставрація» представить Харківська муніципальна художня галерея.

До свого 20-річчя галерея організує першу офіційну виставку художника на «малій батьківщині».

10 листопада в муніципальній галереї відкриється виставка робіт із сімейного архіву Вагріча Бахчаняна, які привезе з Нью-Йорка вдова художника. Єкспозіція розташовуватиметься в основній залі та арт-підвалі галереї. Початок відкриття - о 19:00.

Також програма заходів включає квартирники, акції молодих художників, екскурсію від Макса Розенфельда «Місця і міфи Баха», прем'єру фільму Андрія Загданського «Вагріч і Чорний квадрат», лекції та обговорення. Культурні події пройдуть на різних майданчиках міста, програма незабаром з'явиться на сайті галереї і в соціальних мережах.

«Останній футурист, авангардист, формаліст, нонконформіст, соц-артист, один з основоположників радянського концептуалізму, лауреат міжнародних конкурсів карикатуристів, знавець західного авангарду, засновник творчого методу SOSреалізм, оформлювач червоного куточка на заводі «Поршень» - все це сказано і написано про одну людину - Вагріча Бахчаняна. Йому давалося все легко, тому що він завжди робив те, що хотів. Бах народився у Харкові, жив у Москві і провів останні 35 років свого життя у Нью-Йорку, ставши одним з трьох кумирів поряд з Йосипом Бродським та Сергієм Довлатовим. У листопаді 2016 року Бах «повертається» до Харкова зі своїми численними роботами - колажами, малюнками і щоденниками», - повідомили у галереї.

Довідка. Вагріч Бахчанян (23 травня 1938, Харків - 12 листопада 2009, Нью-Йорк) - художник, поет, автор афоризмів і каламбурів, які стали фольклором. У 1957 році вступив до Харківської студії декоративного мистецтва, яку вів Олексій Щеглов, заняття у якій проводили Василь Єрмілов і Борис Косарєв. Працював художником-оформлювачем на харківському заводі «Поршень», звідки був звільнений за рішенням робочих зборів за «формалізм і абстракцію» після публікації фейлетону у місцевій газеті. Один з ініціаторів і учасників легендарної, несанкціонованої виставки у дворику на Сумській у 1965 році. У 1967-1974 роках співробітник відділу гумору «Літературної газети» (Москва). Лауреат премії Всесвітнього конкурсу карикатуристів. У 1974 році емігрував у США. Брав участь у багатьох виставках у Європі та США. Опубліковані його книжки: «Демарш ентузіастів» (1985; з Сергієм Довлатовим); «Синьяк під оком: пуантель-авівська поема» (1986); «Ні дня без рядка (річний звіт)» (1986); «Мух сила-силенна: художества» (2003); «Не хлібом єдиним. Меню-колаж» (2008).

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини