Заява Геннадія Кернеса
04 червня 2019 15:01 Місто
Заява Геннадія Кернеса

Вчора прес-секретар Президента України Юлія Мендель озвучила точку зору глави держави щодо подій навколо бюста маршала Жукова і можливого повернення його імені на карту Харкова.

Ось що сказала прес-секретар Президента: «Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки» закладає правову колізію. Він вимагає перейменування і знесення пам'ятників радянським діячам, але одночасно робить виняток для випадків, коли такі історичні пам'ятки пов'язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з території України (пункти д) і є) частини 4 статті 1 Закону).

Таким чином, закон не вимагає знесення пам'ятника. Але правова колізія, пов'язана з ним, - так само як з перейменуванням проспекту - присутня.

Міський голова, як лідер територіальної громади, має бути арбітром у цьому протистоянні».

Я вдячний Президенту Володимиру Зеленському за його мудрість в цьому питанні і за те, що він довірив мені як арбітру розібратися в цій проблемі виключно в законній площині.

Для інформації: ім'я Жукова було присвоєно проспекту ще в 1990 році, до 45-річчя Перемоги. П'ятьма роками пізніше на цьому проспекті з'явився бюст маршала.

Коли в Україні почалася декомунізація, ім'я Жукова потрапило під політичну заборону. Одночасно з цим Харківська міськрада отримала безліч звернень, під якими стояли десятки тисяч підписів, з проханням не перейменовувати проспект Жукова: харків'яни пам'ятають і цінують роль маршала в визволинні міста. Місцева влада і я особисто, спираючись на статтю Закону, яка говорить про те, що під декомунізацію не підпадають історичні особистості, які визволяли Україну від нацизму, залишили ім'я Жукова проспекту (про цю норму, до речі, в Інституті національної пам'яті не згадують: вона не вписується в їхню картину світу). Але тодішній голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін не взяв до уваги ні статтю закону, ні думку харків'ян і своїм розпорядженням перейменував проспект.

На початку травня цього року, напередодні Дня Перемоги, на сайті міськради з'явилася петиція з проханням відновити колишню назву проспекту. За добу вона набрала навіть більше голосів, ніж потрібно, - 5 587. І якби, згідно із законодавством, після досягнення 5 000 голосів ми не змушені були закрити голосування, вона б набрала десятки тисяч «за». На відміну від супротивників такого рішення - і на марші проти повернення імені Жукова до Харкова, і під час знесення бюста маршала - ми бачили не більш 200 чоловік. У тому числі і приїжджих, радикально і націоналістично налаштованих і які нічого не знають про роль Жукова у визволенні Харкова.

І раз я як Харківський міський голова повинен стати арбітром у цьому питанні - повідомляю:

1) Бюст маршала Жукова буде відновлений найближчим часом.

2) Питання про перейменування проспекта імені генерала Григоренка на проспект імені маршала Жукова буде винесено на найближчу сесію Харківської міської ради, що відповідає українському законодавству. І там воно буде вирішене депутатами, яким харків'яни делегували право від їх імені ухвалювати ті або інші рішення. При цьому станція метро, ​​яка носила раніше ім'я маршала Жукова, залишиться з нинішньою назвою «Палац спорту».

Упевнений, що в цьому питанні правда на боці більшості харків'ян, які вважають за краще висловлювати свою позицію цивілізовано - без вандалізму, зіткнень, газових балончиків та інших атрибутів революційної доцільності. Пора вже повертатися з Майданів до здорового глузду і правового поля і не сварити людей між собою.


Харківський міський голова Геннадій Кернес

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Теги:
Друкувати
Останні новини