У бібліотеці Бєлінського представили виставку про творчість Пінзеля і костюми давньої епохи
08 листопада 2018 17:55 Культура
У бібліотеці Бєлінського представили виставку про творчість Пінзеля і костюми давньої епохи Проект-виставка «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на сході України» представлений у Центральній міській бібліотеці ім. В. Бєлінського.

Протягом двох днів, 8 та 9 листопада, в бібліотеці можна буде познайомитися із зображенням знаменитих робіт скульптора другої половини XVIII століття Йоганна Пінзеля, національними костюмами і ляльками-мотанками Західної України, а також костюмами з колекції Харківського історичного музею і слобожанськими вишиванками.

Як повідомила координатор проекту Тетяна Фарина, дуже мало скульптур Йогана Пінзеля збереглося до сьогоднішнього дня. До Харкова організатори проекту привезли банери з їх зображенням. Ці роботи можна побачити в музеях Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської областей. Крім того, в наші дні працює школа Пінзеля, де його послідовники відроджують скульптури майстра.

За її словами, проект «Під зорею Пінзеля» поєднує барокове мистецтво з народним. На виставці представлені строї з приватної колекції галерейного простору «Спадок». Для пошиття сорочок використовували нитки, які тягнули з хутра чорної вівці. Всі геометричні візерунки, які зображені на костюмі, - символічні. Переважає орнамент руху сонця - сварга, якого існує понад 150 видів.

«Хочемо, щоб люди відроджували традиції, дотримувалися їх. Ми привезли всю автентику кінця 19-го - початку 20-го століття. Наприклад, чорна вишита бавовняна сорочка, яка властива тільки Західному Поділлю. Вона стоїть поряд з полтавською і решетилівською, які вишиті білим по білому. Ми ініціюємо, щоб їх внесли до культурної спадщини України», - розповіла Тетяна Фарина.

За її словами, проект «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на сході України» вже представили в Сумах, після Харкова виставка відправиться до Рубіжного, Дружковки, Добропілля, Курахового, Маріуполя, а на завершення проекту пройде скайп-конференція з усіма містами, де побуває виставка, щоб обмінятися враженнями.

«Ми створюємо платформу для обміну контактами. Ми приїхали і будемо вчитися у вас. Зверніть увагу, ваші рушники такі розкішні, на них усіх є древо життя. Що б ми не створювали, все будується як древо життя: земля, корінь, стовбур - тривимірний світ», - зазначила Тетяна Фарина.

Зі свого боку директор бібліотеки імені Бєлінського Тетяна Передерій запросила всіх бажаючих на виставку. Зокрема, вже сьогодні екскурсію провели для учнів 7-го класу школи №105.

Організатори проекту - Благодійний фонд родини Демкур, Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького, Форум видавців у Львові, арт-студія Івони Лобан.

Довідка. Йоганн Георг Пінзель - скульптор другої половини XVIII ст., представник бароко і пізнього рококо. Розквіт творчості Пінзеля пов'язаний з архітектурою у Львові та Бучачі. Його точне місце народження невідомо. У 1760-х роках Пінзель працював у Львові, Ходовичах (нині - Львівська область), Монастириську та Бучачі (нині - Тернопільська область). До нашого часу збереглися три монументальні скульптури, а також шість дерев'яних фігур в бічних вівтарях костьолу в Монастириськах. Ймовірно, він був автором кам'яних статуй на фасаді ратуші та фігур на барельєфах церкви св. Покрови в Бучачі, обрамлення костьолу і церкви в Городку. У 2012 році виставка робіт Пінзеля пройшла в паризькому Луврі.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини