У Харкові розпочала роботу Інспекція з паркування
12 лютого 2019 14:47 Місто
У Харкові розпочала роботу Інспекція з паркування Інспектори залучатимуть автовласників до адміністративної відповідальності за неправильні паркування і стоянку.

Як повідомив сьогодні, 12 лютого, у прес-центрі Харківської міської ради начальник Інспекції з паркування Андрій Гаркушин, штатний розклад передбачає 42 особи, але поки набрано лише шість інспекторів і ще стільки ж - стажуються.

«Ми почнемо роботу з центральних вулиць міста, але поступово набиратимемо необхідну кількість людей і охоплюватимемо всю територію Харкова. Хочу звернути увагу автовласників, що паркувальники в зеленій формі інспекторами з паркування не є і виконують зовсім інші функції. Наші інспектори мають формений одяг з відповідними шевронами і нашивками. На нагрудній кишені у них є відеореєстратор, а фіксуватимуть правопорушення вони за допомогою планшета», - зазначив Андрій Гаркушин.

За його словами, до повноважень інспекторів входить притягнення до адміністративної відповідальності за неправильні паркування і стоянку, а також контроль за розміщенням і функціонуванням майданчиків для платного паркування. З сьогоднішнього дня інспектори здійснюватимуть фото- або відео-фіксацію правопорушення, складатимуть на місці повідомлення про притягнення порушника до адміністративної відповідальності із зазначенням реквізитів, за якими необхідно сплатити штраф.

«Інспектор залишає копію повідомлення під двірником лобового скла і встановлює власника транспортного засобу за допомогою Національної автоматизованої інформаційної системи (НАІС). Потім він складає постанову про притягнення до адміністративної відповідальності і надсилає її, фактично продублювавши, за місцем проживання власника автотранспорту. Якщо порушник заплатить штраф протягом 10 днів, то, відповідно до закону, може сплатити тільки його половину. Якщо ж він нічого не заплатить впродовж 30 днів, то матеріали адміністративного провадження будуть надіслані до виконавчої служби для примусового стягнення штрафу в повному обсязі», - пояснив Андрій Гаркушин.

За його словами, в залежності від статті Кодексу про адміністративні правопорушення, штрафні санкції можуть становити від 255 до 510 грн. Якщо машина була припаркована на платній парковці без оплати паркомісця, то порушник буде оштрафований у 20-кратному розмірі вартості однієї години стоянки (зараз - 5 грн), а також у 30-кратному розмірі, якщо паркування здійснено на місці для людей з інвалідністю.

Завідувач сектором загальноправової роботи Департаменту територіального контролю Олексій Бруслик повідомив, що отримати детальну інформацію про скоєне правопорушення автовласник зможе на сторінці Департаменту терконтроля в підрозділі «Онлайн-послуги». Він також акцентував увагу на тому, що до адміністративної відповідальності притягуватимуться саме власники транспортних засобів, а не водії, які їздять, наприклад, за дорученням.

«Щоб таких ситуацій не було, необхідно внести дані про так званого належного користувача до Регіонального сервісного центру МВС у Харківській області. Тоді штраф виписуватиметься на фактичного порушника, а не на автовласника», - розповів Олексій Бруслик.

Схожа схема діятиме і за необхідності оштрафувати авто на єврономері. Інспектор надішле запит до прикордонної служби, і якщо буде встановлена особа, яка ввезла автомобіль на територію України, а інформації про фактичного власника не буде, то саме на того, хто ввіз машину, і складуть постанову про притягнення до адмінвідповідальності.

З початком роботи інспектори з паркування взаємодіятимуть з поліцією у випадку необхідності використати евакуатор. Пізніше така техніка може з'явитися і у самої інспекції.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини