У Харкові обговорили проблему водних ресурсів у масштабах України
29 травня 2018 16:47 ЖКГ
У Харкові обговорили проблему водних ресурсів у масштабах України Міжнародна конференція «Актуальність питань обліку водних і теплових ресурсів, очищення стічних вод в Україні в сучасних умовах. Європейський підхід у реалізації екологічних проектів» пройшла сьогодні, 29 травня, в Харкові.

Директор представництва польської компанії «LYKK» в Україні Дмитро Мельник повідомив, що за рік в українські водойми скидається близько 700 млн куб. м неочищених стічних вод, що призводить до погіршення якості питної води.

«Величезні обсяги скидання неочищених стоків промисловими підприємствами, які не мають очисних споруд, - це лише одна з проблем поводження з водними ресурсами в Україні. Також величезну роль відіграє відсутність очищення в невеликих населених пунктах, де стоки надходять у грунтові води і далі - у водозабірний шар. А потім люди дивуються, чому так сильно виріс рівень онкологічних захворювань. Третя проблема - нераціональне водокористування. В Україні на одиницю продукції, що виготовляється, витрачається в рази більше води, ніж у Європі. Вирішення цієї проблеми - нормальний облік водозатрат зі збором коректних даних. Якість водних ресурсів в Україні погіршується з року в рік. Але системної роботи в цьому напрямку ми не бачимо, хоча нам вкрай необхідна єдина державна водна політика», - зазначив Дмитро Мельник.

Польським досвідом у сфері поводження з водними ресурсами поділився директор компанії «LYKK» Роман Дріпс. За його словами, ситуація з питною водою в Польщі покращилася приблизно 15 років тому.

«У нас змінився підхід населення до питань екології та чистоти води. Люди звертають на це пильну увагу і вимагають певної якості в цьому напрямку. Тому компанії, що обслуговують, змушені старатися і надавати той рівень послуг, який потрібен споживачам. У підсумку, зараз ми п'ємо воду з крана. При цьому ціна води в Польщі набагато вища, ніж в Україні, тому в кожній квартирі у нас є лічильник», - зазначив Роман Дріпс.

За його словами, фінансування впровадження сучасних технологій очищення води та повсюдного обліку її витрачання забезпечується за рахунок власних коштів і допомоги з фондів Євросоюзу.

На загальноукраїнському тлі ситуація у Харкові не здається такою критичною. На КП «Харківводоканал» намагаються впроваджувати сучасні технології як у сфері водопостачання, так і у сфері водоочищення, ведеться постійна робота зі встановлення загальнобудинкових та індивідуальних приладів обліку води. Також розглядається можливість використання методу дистанційної передачі даних з приладу обліку, що дозволить не тільки віддалено знімати дані з лічильника, але і фіксувати аварії, витоки, спроби втрутитися в його роботу.

Учасники конференції, серед яких були представники влади та спеціалізованих організацій з Харківської, Сумської та Запорізької областей, дійшли згоди щодо необхідності прискорити обов'язкове встановлення на всіх підприємствах сучасних локальних очисних споруд, завершити встановлення приладів обліку в населених пунктах, провести роз'яснювальну роботу серед населення щодо необхідності раціонального використання води.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини